Illemtan

Ez a kis dokumentum eredetileg azért készült, hogy a CsaTolna levelezőlistáin írogatóknak egy kis segítséget, iránymutatást nyújtsunk. Azonban többek kérésére publikusan is kitettük, sokat segíthet a kezdőknek ha nagyjából tudják, mire számíthatnak.

Levelezőlisták

A levelező listákon nem illik:


Ilyen levelezőlista például a kezdőknek segítséget nyújtó, érdekességeket tartalmazó Mankó lista.

Áltanában Email


Interaktív fórumok, szubkultúrák

Minden szubkultúrának, közösségnek meg vannak a maguk szokásai, írott vagy íratlan szabályai. Ha egy ilyen közösségbe újonnan lépsz, előbb ismerd meg szokásaikat, az elfogadott és elfogadhatatlan viselkedési formákat, és próbálj a várakozási, megfigyelési periódusod után beilleszkedni. Legyél türelmes, toleráns, és legfőképp udvarias, ha azt akarod, hogy homo sapienskent fogadjanak be, és ne úgy nézzenek rád, mint egy nyálkás csúszómászóra.

Ez a szabály igaz az IRC-re éppúgy, mint a NetNEWSra vagy például a MUD-okra. Általában ezek a közösségek nem csak zokon veszik ha valaki udvariatlanul, erőszakosan betör a közösségi életükbe, de megvannak rá az eszközeik hogy az ilyen személyektől megszabaduljanak. Ha a közösség olyan, egy nem megfelelő belépő hatására akár évekre kizárhatnak a közösségükből.

Mire vigyázzunk az Interneten

Az Internet hatalmas, és minden megtalálható rajta ami a Kinti Világban is... Így a hasznos és érdekes dolgok mellett található sok olyan ember, akinek intelligenciával keveredett rosszindulata veszélyezteti adatainkat. Ahhoz, hogy géped és adataid épségét meg tudd őrizni, néhány alapvető dolgot mindig a fejedben kell tartani.

Ütőszó

Az interneten nagyon kevés dolog történik névtelenül. Ha szükség van rá, a rendszergazdák együttműködve a legtöbb esetben képesek lokalizálni egy olyan személyt, aki szándékosan próbálja megszegni az írott vagy íratlan etikai szabályokat. Ne számíts arra, hogy ha igazán rosszat teszel, elbújhatsz.

Ezen okból nem érdemes dolgok hamisításával, mások - nyilvánvalóan engedély nélküli - vizsgálgatásával, illetve megtámadásával próbálkozni. A támadásokat és betöréseket az Internetes rendszergazdák egyre nagyobb része veszi véresen komolyan, és egy-egy ilyen próbálkozásnak akár az internetes kapcsolatod megszűnése, extrém esetben pedig rendőrségi ügy is lehet a végeredménye. (Épp a napokban hallottam erre egy elég csúnya példát...)

Légy jó. Ha szerencséd van, jótett helyébe jót is kapsz. (Noha az Internet hasonló a Valódi Világhoz, így a tündérmesék valóra válása a Neten sem általános.)


Valid HTML 4.0!

©Copyright 1998, Gervai "grin" Peter
CsaTolna Egyesület az Internet Fejlesztéséért.