Intelligens, automatizált házak, eszközök
a jelenből és a jövőből
Cserháti András
"Házam a Váram" Építőipar, Lakás-, Környzet- és Kertkultúra Szakkiállítás, Vásár
Szekszárd, 1999. május 21-23.
előadás vázlat


A jövő háza

A Heti Világgazdaság  1999. április 24-i számában ad hírt a Bolognai technológiai vásár, a látogatható jövő címmel. A cikk egy tudósítás a Futurshow '99 nevű rendezvényről. A kiállítás egyik pavilonja a Jövő háza. A cikkből ragadunk ki alább néhány részletet, kiegészítve a Futurshow weblap egyes képeivel:


Az automatizált ház

Futurisztikusnak tűnik ugyan, de megjelentek a piacon az úgynevezett házi szerverek (home server). Ezek olyan számítógépek, amelyek valamennyi, a háztartásban megjelenő információ (telefon, video, internet, telefax) tárolására, kezelésére és továbbítására éppúgy alkalmasak, mint a háztartási készülékek vezérlésére.

A fogyasztói elektronika újdonságai iránt fogékony emberek körében bizonyára érdeklődést keltenek ezek az USA-ban népszerű rendszerek.

A megszokott háztartási automatizálás kommunikációja villanyvezetéken fut. Egy önálló automatizálási hálózat kiépitese nagy költséggel és kellemetlenséggel jár, és számos kockázati tényezőt rejt magában. Például egy áramszünet, jelentősebb feszültségingadozások, vagy rövid, de erős feszültségimpulzusok hatására a rendszer működésében komoly zavarok jelentkezhetnek, akár össze is omolhat az egész.

Egy kanadai piackutató cég szerint a háztartás automatizálása csak a jövő évezred első éveiben válik igazán slágertemává.
A cyberhaztartás nemcsak a milliomosok privilégiuma. Sajátos hobbiként is működik. Az elektronikus barkácsolás iránt érdeklődő férfiak néhány száz dollárért olyan modulokat vásárolhatnak, amelyek házilagos felszerelésével a ház és a kert egy-egy része automatizálható.

séta a házban


Eszközök

Milyen eszközökkel oldják meg ezeket az automatizálási feladatokat? Alább a HomeVision és az X10 rendszerről adunk rövid ízelítőt.


Levelező lista házunk-lakásunk automatizálásáról: news:comp.home.automation


Lehet tovább búvárkodni
(c) 1999 CsaTolna Egyesület, CsA