Kisvasút a budai hegyekben

1998 nyarán ünnepelte a MÁV Rt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút fennállásának 50 éves évfordulóját. Ez az apropó a megemlékezésről és egyúttal személyes kötődésemet is végre megvallhatom a nagy nyilvánosság előtt.

Azon szerencsés gyerekek közé tartozhattam, akik általános iskolás éveikben 4 esztendőt "szolgáltak" az akkor még Úttörővasútnak nevezett csodálatos "játékszeren". 1968-ban avattak fel vasutasnak és 1972-ig 150 alkalommal teljesítettem egésznapos szolgálatot a kisvasúton. Néhány tárgyi emlékem ebből az időszakból.

Bárhogyan is értékeljük manapság a negyvenes évek végét, az Úttörővasút megépítése valóban nagyszerű ajándék volt a gyermekek számára. A 10 éves születésnapját ünneplő Úttörővasútról készült a "Mosoly vonata" című film. A mai vasútról is készültek felvételek, hogy össze lehessen hasonlítani a múlttal.

1998 nyarán 50 éves születésnapját ünnepelte a Gyermekvasút (a rendszerváltozás itt is új nevet hozott). Fantasztikus nosztalgia vonatokkal ünnepelték meg az évfordulót, jeles kiadványok, bélyeg, archív felvételeket tartalmazó videókazetta várta az emlékezni és ünnepelni vágyókat.

A világháló magyar szegletében is jelen van a Gyermekvasutasokért Alapítvány, ahol rengeteg hasznos és érdekes információhoz lehet hozzájutni.

(c) 1999 CCapo