Kína nem elégszik meg az egyetlen Holdról szabad szemmel látható emberi építmény birtoklásával. A második megszületőben van!

    A világ legnagyobb építkezése van folyamatban a Jangce folyamon. Földünk harmadik leghosszabb folyójának „három völgytorok” (three gorges) nevű világhíres szakaszán, Hubei tartományban, Jicsang város közelében. Az ötlet nem új: Szun Jat-szen 1919-ben már javasolta egy hasonló duzzasztó létrehozását, ám sem a pénz, sem a technológia nem állt rendelkezésre, míg... 1994-ben indult az a grandiózus program, amely 2009-re létrehozza a gátak gátját. Ám ez a név sem megfelelő, hiszen a kínai vezetés és nép sokkal többet vár az építménytől, mint, hogy csak egy gát legyen:

    Ám tulajdonképpen mekkora víztározó kell mindezek teljesítéséhez? Ez az a probléma, ami miatt a gát elnyerte a legvitatottabb építmény címet is. Nos, a Three Gorges kiegészül további kisebb vízlépcsőkkel is, így 600 km hosszú lesz ez a tó, 1,1 km átlagos szélességgel és hihetetlen 175 méter magasra emelkedik majd a vízszint (ehhez persze kell vagy 7 év). Habár Kína hatalmas ország, ezt a területet a víznek kell átengednie. További gondok:     Tehát sok az ellentmondás, de a megvalósítók szerint több előnyt hoz a csodaépítmény. Az építkezés alatt a folyó 14 évig egy mesterséges csatornában folyik, amelybe a már álló, időszakos föld-kőgátak terelik. A mentesített szakaszon a szikláig ásnak, majd felhúzzák a 220.000 négyzetméteres alapterületű völgyzáró falat, amelynek az aljába lesz beépítve a 26 gigászi generátor, a turbinákat a budapesti Alagút méretéhez hasonló vastagságú csöveken tóduló víz hajt majd. Kisebb hajók oldalcsatornákon, a nagyobbak óriási zsilipcellákon áthaladva juthatnak át a létesítményen.

    És, hogy honnan van minderre pénz? Itt is mindent bevetetettek: masszív állami támogatással hozták lére a Három Völgytorok Gát Alapot, beszállt a Kínai Fejlesztési Bank, külföldi hiteleket vettek fel, hatalmas kötvénycsomagot dobtak a piacra és beindították a Gezhouba Vízierőművet is, amely bevételei társulnak a Three Gorges 2003-ban induló elő generátorainak termeléséhez. Utóbbiak már „magukért fizetnek”. Így talán összejön 24,65 milliárd USD (most 1 USD = 287 HUF, inkább nem számolom át…). Talán, de nem akkor, ha pl. a Három Völgytorok Gazdasági Fejlesztési Társulás elnöke meglép a 2000-re folyósított kölcsönök nagy részével, mint ahogy az történt… Őt valószínűleg nem tűntetik ki 2009-ben, amikor majd a világ egyik legfantasztikusabb mérnöki kreációját avatják.

(További infók: amerikai Kínai Nagykövetség, China online, IRN honlap.)

Cs.Á., 2001. szeptember 8.