Napjaink televíziós adásain számtalan gyerekműsor is helyet talál. Azonban ezek nagy része nem jó irányba tereli a gyerekeket. Ezen a vényelményen volt a BBC2 igazgatósága is, így 1997 áprilisára megszülett Teletubbies (magyar fordításban talán tv képcsövecskéknek mondhatnánk) című műsor. De mi a Teletubbyk sikerének titka?

Az élénk színű gyereknagyságú 4 főszereplő, Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa és Po, a tipikusan "adorable" lények tervezését komoly pszichológiai és érzelmi hatástanulmányok előzték meg. Az eredmény: a csecsemőarcú ufók örökké borzasztóan vidámak (nem okoz gondot a minden ok nélküli állandó nevetgélés), szeretetet sugároznak; számtalan szórakozásuk van, annak ellenére, hogy Teletubbyland nem más, mint egy dombokkal, ugrándozó (élő) nyuszikkal, temérdek virággal (akik persze ugyancsak szereplői a mesének) megpakolt zöld terepasztal. Otthonuk a fűvel benőtt "superdome" (egy csészealj mansard ablakokkal), ahol számtalan műszer mellett (amelyeket hatalmas önbizalommal össze-vissza nyomogatnak), megismerkedhetünk itt pl. a Noo-nooval, aki egy porszívó. Szóval itt aztán főznek, rolleroznak, sétálnak, labdáznak… A beszéd nem az erősségük, egy-két mondatot leszámítva csak gügyögnek, vigyorognak és örvendeznek, amitől akaratlanul is jókedvre derül a néző (és ez átgondolt pszichológiai visszacsatolás). De mielőtt elvesznék a részletekben, vissza a műsor felépítéséhez, amiből kiderül, hogy miért is idegen a Teletubbyktól az unalom:

És megint elmúlt 30 perc műsoridő. A sorozat tarolt a világban, ki tudja hány nyelvre "szinkronizálták"! Eredetileg 6 éven aluliak szórakoztatására találtak ki, mégis kiválóan leköt jóval idősebbeket is…  Pszichomese, agymosás vagy csak az, amit a még ki nem fejlődött vagy a már kizsigerelt gyermeki érdeklődés szabályosan fal? Ezt csak az tudhatja, aki megnézi a következő részt is! A hivatalos honlapra komolyan érdemes benézni!!!

                                                                    Cs.Á., 2001.04.04.