A Bledi-tó

A tó a Nagy-Osojnica (756m) nevű hegyről

A Bledi-tó Szlovénia leghíresebb üdülőhelye. A tó egy jégkorszaki gleccser maradéka. 475 méter magasan van, legnagyobb mélysége 31 m. Hossza 2130m, a legnagyobb szélessége 1032 m. Egy kicsinyke sziget 18 méterre magasodik ki a vizéből. Erre épült a híres templom. Egy régebbi útikönyvem nagyvilági helynek titulálta, ebből szerencsére semmit nem éreztünk, igaz nem is a Casino és luxusszállók környékén nyüzsögtünk. Az tény, hogy szállodáiban a iráni sahtól kezdve az Apollo 15 utasaikig sok híresség  megfordult régebben. Népszerűsége  a XIX. század közepe óta töretlen. Politikusok is nagyon kedvelték. Itt írták alá a kisantant szerződést (ami számunkra nem teszi kifejezetten emlékhellyé) és a Balkán-egyezményt. Tito marsallnak  is volt itt természetesen villája, ami ma szálloda. Nagyvilágisága  ellenére szállodái nem tolakodóak, szabadon érvényesülhet a táj és műemlékeinek szépsége.
Bled népszerűségéhez nagyban hozzájárulhat  az, hogy az alpesi környezet ellenére a tó kristálytiszta vize kellemesen meleg lesz a nyári napokon. A 2002-es augusztusi pocsék idők dacára ottjártunkkor 22-23°C közt volt a  hőmérséklete, miközben a Balaton  akkortájt a 20°C-t  sem érte el. Egy fizetős és két szabadstrand van a kis tó körül. Állítólag termálvíz is van Bledben, de bevallom, mi ezzel nem nagyon találkoztunk., igaz nem is igen kerestük.
A tavon a személyszállítást a sziget felé 10-12 fős gondolákkal oldják meg. Ezekkel  gyorsnak nem nevezhető, de annál hangulatosabb csónakázással érhetjük el a szigetet.

Gondola a tavon

A tó és a sziget a várból.
A bal oldalon, a fák közt húzódik meg Tito egykori villája.


Vissza