Ha valamilyen rejtélyes ok miatt nem akarjuk az egész nyarunkat a számítógép mögött tölteni, akkor legalább a nyaralásunkat tervezzük meg az Internettel. Nos, a következőkben erre szeretnék a mi párizsi utunk példájával szolgálni.


A repülőút

Az utazásszervezés, mint mindig azzal kezdődik, hogy soha nincs otthon egy éppen érvényes Malév menetrend – kivéve persze egyet: http://www.malev-airlines.com

Ezen az oldalon, a repülés magyarországi története mellett bármelyik időpontra és útvonalra lehet információt szerezni.

Az időpontot ügyesen megválasztva még viszonylagosan olcsó jegyekhez is hozzá lehet jutni.

Párizsi útról lévén szó, azért érdemes rákukkantani a http://www.airfrance.com címre is. On-line helyfoglalást, persze itt sem engednek, de helyette kárpótlásul több oldalról is megnézhető egy Boeing 777 belseje.

Szállás

A repülőjegy mellett a szállásfoglalás a másik, nagy körültekintést igénylő feladat. Erre több lehetőség is adódik. A legegyszerűbb, bár nem biztos, hogy a legolcsóbb a német http://www.hrs.de Hotel Reservation Sercice oldalról indulni.

Itt megadhatjuk a kívánt időpontot, helyet (vigyázat Texasban is van egy Párizs!) valamint az egy éjszakai szállásra rászánt pénzmennyiséget és máris egy hosszú szálloda lista birtokába juthatunk. Jórészük szép képekkel próbálja ellensúlyozni a magas árait, és próbál csábítani az azonnali helyfoglalásra. Ezt azonban nem érdemes elkapkodni.

Ez az oldal ugyan nem kínálja fel a szállodák e-mail címeit, de például a francia:

http://www.france-hotel-guide.com és http://www.france.com oldalakon, a párizsi térképen is tájolható szállodák mind e-mail (sok helyen saját URL) címmel vannak megadva. Ha itt is ellenállunk az azonnali helyfoglalási lehetőségnek, elég sokat megtakaríthatunk. Nem kell más csak egy ajánlatkérő e-mail a fenti oldalról megszerzett mintegy 20-30 szálloda címére – lehetőleg közös címsorban az összes címmel. Nekem a hotelek mintegy 90%-a válaszolt és kivétel nélkül 20-30%-kal alákínáltak a saját, Internetre kiakasztott áraiknál. Ezután már csak egy újabb e-mail a “tender győztes” szállodába, amellyel lefoglaltam két kívánatosnak tűnő szobát egy jónak látszó (és az is volt) szállodában.

Megérkezés

Mindig izgalmas, egy idegen város még idegenebb repülőterére megérkezni. Főleg, ha nem lehet tudni, hogyan lehet onnan bejutni a városba. Ez csak addig volt gond, míg rá nem találtam a http://www.ratp.fr címre.

Itt ugyanis tökéletes pdf formátumú térképeket szereztem Párizs teljes tömegközlekedéséről. Az oldalon, külön szekcióban lehet megtudni a repülőtér és a város közötti utazási lehetőségeket. Így előre lehet tudni, hogy milyen jelű busszal, hány percig és mennyiért fogunk utazni. Az ínyencek, még a menetjegyek képét is megnézhetik.

Múzeumok

Sok nagy város, így Párizs is kínál a turistáknak múzeum kártyát. A http://www.intermusees.com meg lehet tudni mind az 50 múzeum adatait (nyitvatartás, cím stb.), ez alapján aztán kiválasztható az a néhány, ami beilleszthető a programba. A jobb múzeumok természetesen URL címmel is rendelkeznek, így akár előzetes virtuális tárlatnézésre is mód nyílik.

   

Látnivalók

Párizsban olyan sok az érdekes – ki nem hagyható – látnivaló, hogy nem árt az előzetes tervezés. A http://www.paris.org/Maps/MM/ címen egy térképen navigálva összeállíthatjuk az egyes városnéző útvonalainkat, ez egyes látnivalókról beszerezhetjük az alapvető információkat.

Versailles

A kirándulásunk egyik tervezett fénypontja a Napkirály palotája volt. Igaz ugyan, hogy az Interneten; előre megnézett képeken nem volt rajta az a sok millió ember, aki velünk együtt nem elégedett meg az Internet által kínált lehetőséggel és élőben akarta élvezni a látványt. Pedig a palota a http://www.chateauversailles.fr/en/ letölthető, körbeforgatható panoráma képeken is gyönyörű.

    

Disneyland

Ahol gyerekek is vannak, ott egy párizsi útnál nehéz kihagyni a Disney vidámparkot. A http://www.disneylandparis.com címen előre lehet egy szép színes és részletes prospektust rendelni, valamint letölteni több tonna videó és hanganyagot a különböző attrakciókról. Mindezeket végig nézve, akár el is lehet gondolkodni, hogy inkább más párizsi szépségekre áldozzuk az időnket.

Időjárás

Utazás előtt nem árt felészülni az időjárásból is. Erre a klasszikusnak számító CNN ad kiváló lehetőséget http://cnn.com/WEATHER/html/ParisFrance.html és ha már amúgy is ott vagyunk érdemes elolvasni, hogy milyen “hasznos” dolgokat ajánl a city-guides a Párizsba utazó üzletembereknek.

Mindezek után már nem maradt más hátra, mint élvezni az első Internet segítségével előkészített vakációnkat.


Elter József, 1998.


Vissza az érdekességek lapra