HAMBURG BETILTJA A HARCI KUTYÁKAT

Volkan halála után a hamburgi szenátus az e témában országszerte legerősebb rendeletet bocsátja kiEgy harci kutya Hamburgban megölt egy 6 éves kisfiút (Volkan). Ennek az esetnek a híre egész Németországban lázongást, ill. politikai reakciókat váltott ki. Gerhard Schrőder kancellár szerint "ennek a harci gépezetnek el kell tűnnie az utcákról".
A hamburgi szenátus június 28-án döntött a veszélyes kutyákról szóló szabályokról, melyeknek minél előbb erőre kell lépniük. Eszerint az új kutyarendeletbe a harci kutyák tenyésztésének betiltása is beletartozik.

Elsőként Niedersachsen tartomány tiltotta be a harci kutyafajok (Pitbull, American Straffordshire-Terrier, Straffordshire-Bullterrier) tenyésztését, vásárlását, behozatalát, tartását. A vasut szeptembertől megtiltja a harci kutyák jelenlétét a vonatokon.
A Kieli Lakásközösség (11.000 lakással) elűzi ezen kutyakat a házaikból. Azon bérlőknek pedig, akik a kutyáikat meg akarják tartani, felmondás jár.

Mindezek is bizonyítják, hogy a harci kutyák elleni félelmek egy kisfiú halála után kifejezésre jutva magán- és politikai lépéseket hoztak, és egyre erőteljesebb összefogásra kerül sor a kutyák társadalomból való eltávolítása érdekében.
(Forrás: Hamburger Abendblatt 2000. június 28.,P1)


Egy korábbi felmérés néhány német tartomány és város ezirányú rendelkezését mutatja, 1998-ból.

A német társadalom természetesen megosztott e kérdésben. Petíciók készültek, tiltakozásképp a kutyafajták diszkriminációja ellen.


Magyarországon sem jobb a kialakult helyzet. Néhány link a sokszor indulatoktól sem mentes vita nyomonkövetéséhez:

A nem túl távoli múltban éppen megyénk híresült el egyik településének intézkedésével: A veszélyes ebek tartását éves engedélyhez kötik Kurdon.

Néhány, a rendeletben említett harci kutya: argentin és bordeaux-i dog, spanyol (mallorcai) masztiff, bullterrier, tosa-inu.

A jogszabályoknak nem sikerült a szándékolt hatást elérni. Íme egy példa a kritikus észrevételek közül: Harci(as) (veszélyes) ebekről


Ismerjük az indulatokat, olvashattunk a kutyák védelmében írott cikkeket. Objektivitásunkat el nem veszítendő, olvassuk el az állati viselkedés egyik legismertebb hazai kutatójával, dr. Csányi Vilmos etológus professzorral készült interjút: Mutasd a kutyádat, megmondom, ki vagy!

Ildi