A hangcsoui Nyugati-tavon

2001. november 30-án délelőtt készült a képsor, Hangcsou (angolos átírásban Hangzhou vagy Huangzhou) városának kedvelt kiránduló helyén. A panorámát 10 képből raktam össze. Nagyon párás idő volt, 8-10 fokos hőmérséklettel. Ez november végén jellemző a szubtrópusi monszun klímára. Ne feledjük, körülbelül Kairó szélességi körén vagyunk.

Hangcsou egy kelet-kinai tartomány, Csöcsiang (Zhejiang) fővárosa. Tágabb határai közt 5,8 milliós, szűkebb magját 1,6 millióan lakják. A Sanghajtól 180 km-re DNy-ra fekvő város Kína hét ősi fővárosának egyike. A nyugati szélén hullámzó Nyugati-tóval és annak partját övező zöld dombokkal együtt a Földi Paradicsom néven emlegetik. Hangcsou a 7. században megépült É-D irányú Nagy Csatorna déli végpontja, ezért is kapott kulcsszerepet a kereskedelemben és a kultúrában. Fénykorát 1138-tól élte a Déli Song-dinasztia alatt. Marco Polo a 13. században járt itt, a világ egyik legszebb városának nevezte, külön megemlékezve bájos asszonyairól, gyönyörű kertjeiről és templomairól. Ma is Kína egyik leglátogatottabb idegenforgalmi nevezetessége, nászutas házaspárok szinte kötelező célpontja.

A félig természetes, félig mesterséges tó 3x4 km kiterjedésű, nem túl mély, medrét már a 7. századtól kotorják. Több töltés szeli részekre, a csónakforgalom a töltések hídjai alatt zajlik. A kikotort kő és iszap szolgált alapul a tó közepén egy különleges szigethez. A töltésgyűrű egy kicsi, pavilonokkal és fűzekkel övezett belső tavat vesz körül. Ezt további kereszt alakban futó töltések és kis hidacskák osztják 4 további víztükörre (itt egy térképvázlat a város felől, keleti irányból nézve, piros pötty jelzi a fotózás helyét, illetve a helyszín a GoogleMapsban). A szigetnek több neve is van: kis Jingcsou szigetnek és a Három Pagodában Tükröződő Hold szigetének is hívják. Utóbbi nevet a partja közelében vízből kiemelkedő három, 1621-ben épült üreges kőépítményről kapta (Őszközép ünnepén lámpásokat gyújtanak bennük, és e fények a közülük vízről visszaverődő telehold sugaraival együtt varázslatos látványt nyújtanak).

Hogy miért kedveltek a cikk-cakkos hidak? A keleti hiedelem szerint a gonosz lelkek csak egyenes vonalban képesek mozogni, így ha valaki menekül előlük, számára ideális egy tört vonalú híd. Másik magyarázat szerint ilyen hidakon csak lassabban lehet haladni, így több idő jut a környék szépségében való elmélyülésre.

Statikus fotó: hangcsou.jpg (3600x360 képpont, 189 kB). A körkép gyűrű formában.
További látni- és olvasnivalók az interneten a Nyugati-tóról. Részletes élménybeszámoló egy korábbi kínai utazásról.
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)

2001.12.25. CsA
További körképek