Kornati az Adriában

A képek 2004. augusztus 21-én, szombaton koradélután készültek Katina szigetén. A környék áttekintő térképén a Kornati szó "o" betűje fölött, vagy az MK-14 részleten keressétek. További érdekes nézőpont a körkép elkészítésének helyéről ez a légi felvétel, vagy más szögből és nagyíthatóan ez a másik.

A Kornati Nemzeti Park Zadar városától dél-nyugatra található, körülberül 1 órás hajóútra. Az út során az Ugljan és Pasman szigetek között átívelő híd alatt kell elhajózni, ahol a kisebb-nagyobb vitorlások, jachtok és kiránduló hajók szinte sorba állnak, hogy a szűk csatornán áthaladhassanak. A legtöbb chartercég tiltja, hogy ezen a részen vitorlázzanak a hajóikkal. A szoroson való áthaladás után már feltűnnek a kopár szigetek, amelyek szinte mind lakatlanok, csak egy-egy, mára vendéglátásra berendezkedett volt halásztanya, halásztelepülés lelhető fel. A nyílt tengerrel közvetlenül érintkező szigeteken a hullámok több helyen 100 méteres sziklafalakat alakított ki, ahol a tenger mélysége is hasonló. Az egyik szigeten egy tengerszemet is találhatunk, melynek sótartama olyan magas, hogy szinte lebeg rajta a fürdőző. Sajnos az infrastruktúra még hagy maga után kívánni valókat, mindenhol por és letaposott növényzet található. A fürdőzők között gyakran feltűnnek félig elvadult, ételt kéregető szamarak is. Nevezetessége még a szigetnek, hogy Gojko Mitic főszereplésével itt forgatták a Karl May regényeiből készült kalandfilmeket (Winnetou, Ezüst-tó kincse stb.).

A közel 140 sziget az Adriai-tenger legtagoltabb szigetcsoportját alkotja, a legnagyobbak a Kornat, Zut, Piskera, Kurba Vela (ez utóbbi jelentése Nagy szajha). A természeti látnivalók mellett a terület gazdag régészeti emlékekben is, így illír várak, római villák maradványai és korakeresztény templomromok is felkereshetők.

Statikus fotó: kornati.jpg (3600x300 képpont, 198 kB). A körkép gyűrű formában. A környék műholdról.
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)

 

2004.08.30. QnJ-CsA


Fürdés egy belső tóban félpanoráma
2004.08.30. QnJ-CsA

További körképek