A moszkvai Sándor kertben

A körképet 2003. október 31-én, pénteken, késő délelőtt készítettem. Az előző napok fagyos, havas időjárása után kisütött a nap, elolvadt a hó, felszáradt a locs-pocs.

A moszkvai Kreml ÉNy oldalán húzódó parkban vagyunk (térkép1, térkép2). A II. Sándor cárról elnevezett kertet kettészeli a Kutafja kaputoronytól a Torickaja toronyig vezető híd. Ez az egyedüli kapu, ahol a látogatók gyalogosan a Kremlbe léphetnek. A park másik oldalán az egykori cári lovarda, a Manézs (ma kiállító terem) húzódik hosszan. A Sándor kertet a Nyeglinnaja ("nem agyagos") folyócska medre helyén alakították ki a 19. század elején, amikorra a vize mint várvédelmi vonal már elvesztette jelentőségét.

A lejtős híd átsejlik a fák, bokrok közt, majd becsatlakozik a fehér falú, felül vörös téglás ablakokkal, lőrésekkel koronázott Kutafja toronyba. Közvetlen a toronnyal szemben indul a Manézs sárga épülete. A kert széle tele padokkal. Már csak a hidegtűrő, karfiol-szerű dísznövényeket hagyták meg a nagy virágágyás négy sarkában. Egy magas, lombját vesztett fa mögött halványan kivehető a Moszkva szálló (éppen átépítik). A sötétvörös téglafal fölött az Arzenál (Fegyvertár) fölső emeletei látszanak. Két torony áll közelében: az Arzenál-saroktorony és a kisebb Arzenál-középbástya. A két torony közt egy obeliszk fehérlik a kertben (1913-ban állították a Romanovok 300 éves uralkodása emlékére; 1918-ban a forradalom első évfordulójára átalakult, a forradalmi gondolkodók emlékműve lett, tetején a kétfejű sast egy arany gömbre cserélték, lent pedig ráírták a "Világ proletárjai, egyesüljetek!" jelszót). A körképet A Troickaja (Szentháromság) torony zárja. Előtte, a nagy fa mögötti toldalékban az őrség helyiségei vannak.

A nyüzsgő-rohanó, közlekedési dugókkal terhelt városban egy kis nyugalmat, enyhet ad a park a látogatónak, ahol egy padon kinyújthatja végre sokat gyalogolt lábát.

Statikus fotó: manyezs.jpg (3600x360 képpont, 206 kB). A körkép gyűrű formában. A környék műholdról.
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)
2003.11.01. CsA

További körképek