Pag1 - 2004

A panoráma Pág szigeten készült, a sziget északi felébe vezető úton megállva, pont szemben azzal a heggyel, ahonnan két éve a félpanorámát fényképeztem. A háttérben a sötét-szürke hegyek a szárazföldön található Velebitek, amelyet egy tengerszoros választ el a szigettől.

Történelmi adatok szerint a Pág elnevezést a X. században elmítik először. 976-ban, Stjepan Držislav király felszabadítja Págot a bizánciak alól és a város vezetésére horvát főispánt nevez ki. A város történetében egyik legjelentősebb esemény a IV. Béla királytól 1244. március 30-án kapott bulla, amellyel Pag elnyeri a szabad királyi város státust. Ezt követően gyorsan fejlődött a város gazdasága.

A legfontosabb bevételi forrás évszázadok óta a só, amelynek előállítása Pagnak gazdagságot hozott, de miatta a págiak gyakran vívtak háborúkat is és adott Págnak ilyen nagy jelentőséget a történelem folytán. Jelenleg évente közel 33 ezer tonna sót állítanak elő, ami a horvát termelés közel kétharmadát alkotja. A technológia idővel változott, mivel korábban közel 3 km2 területen sólepárló medencékből nyerték a "fehér aranyat", addig ma már leginkább nagyüzemi módszerrel, a tengervíz felfűtésével, zárt rendszerben állítják elő a tengeri sót.

Statikus fotó: pag1.jpg (3600x360 képpont, 210 kB). A körkép gyűrű formában.
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)
2002.08.23. QnJ-CsA


A pagi kikötő teljes körképe
2002.08.30. QnJ-CsA


A pagi híd

Esti félpanoráma
2002.08.30. QnJ-CsA


Pag a sziget K-i oldalán
2004.08.23. QnJ-CsA

További körképek