Alacsony Duna Paksnál

A körkép 2003. augusztus 18-án, késő délután készült. A Duna vízszintje igen alacsony volt, a vízmérce csupán -13 cm-t mutatott. Emiatt a parttól illetve a vasúti sínektől vagy 100-120 métert gyalogoltam a köves, néhol kagylókkal borított mederben a folyó felé. Térdig álltam a vízben, amikor elkészítettem a lenti fényképet.

A Dunán az erre úszó hajókról az utasok és a hajósok amúgy is csak Paks kis részét szemlélhetik, de az alacsony vízállás miatt a partmenti facsoportok koronája még ebből a látképből is sokat eltakar.

Mit is láthatunk általában a Duna folyóról? Délebbre a régen volt hajóállomást az elmaradhatatlan bárkával, majd a part mellett ringatózó csónakokat, a paksiak kedvenc parti sétálóhelyét: a védett gesztenyesort, a 6-os úton közlekedő járműveket, a Rókus utca családi házait, a kövekkel megerősített töltésen ritkán a személy- és tehervonatot, a gyönyörű Prelátus sárga színű épületét, a Rókus kápolna fehér tornyát, jelenleg a fáktól eltakart Paksi Halászcsárdát, a kompkikötőt a révházzal, a híres löszfalat a Paksi Téglagyárral, az északon lévő Imsósi erdőt, a túlparti géderlaki oldalon a felső kanyarban a nyáron közkedvelt homokos fövenyt, és a part mentén délre húzódó erdősávot.

Statikus fotó: paks03.jpg (3600x360 képpont, 205 kB).
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)

2003.08.18. Lovas Tibor
További CsaTolna és PaksNET körképek