Az esti Schönbrunn

A képek 2004. november 27-én készültek Bécsben.

A Schönbrunni kastélyt az 1600-as évek elején a barokk kiemelkedő és ünnepelt mestere, Fischer von Erlach építette vadászkastélynak, amely a korabeli Bécstől még igencsak messze volt. Mária Terézia azonban erőteljesebb átalakításokat végeztetett az épületen a fiatal, kevésbé ismert Nikolaus Pacassi irányításával, aki emelet ráépítésen túl az épület külső stílusjegyein is változtatott. Így a ma látható, közel 2000 lakóhelyiséges palota már rokokó stílusú.

Minden évben két helyszínen zajlik Bécsben a karácsonyi vásár (Christkindlmarkt). Idén is a Városháza előtti téren (Rathausplatz) található. Ennek az eseménynek 700 éves története van. A méretében a városháza előttitől elmarad a Schönnbrunni kastély parkjában található forgatag, de szervezettségében, látványban felülmúlja azt. A feldíszített fenyőfa előtti színpadon hangversenyek és egyéb kulturális események zajlanak megállás nélkül. A parkban, félkörívben mintegy félszáz bódé van felállítva, láthatóan nagyon szigorúan meghatározott termékválasztékkal. Kézzel készített karácsonyfadíszek, egyéb kézműves áruk, édességek, no meg az elmaradhatatlan forralt bor és puncs, "Wurst"-okkal kísérve. Napközben inkább a turisták nézelődnek, majd sötétedéskor megjelennek a helyiek is. A forralt bor és puncs 2-3 euró körül van (alkoholmentes is kapható), egységesen 2 euró betétet kérnek egy Schönbrunni kastély díszítésű bögréért (legalább 2 féle mintával van forgalomban). Amit aztán sokan nem is visznek vissza, így a kötelező szuvenír-beszerzés is megoldódik. A kézzel készített fa emléktárgyak ára igencsak borsos, jászolt még 200 euróért is lehet kapni. De feltűnő, hogy valahogy ide még nem tört be, vagy nem törhetett be a kínai tömegáru.

Statikus fotó: schonbrunn.jpg (3600x360 képpont, 190 kB). A körkép gyűrű formában.
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)


Állóképek a palotáról és a karácsonyi vásárról
2004.11.30. QnJ-CsA


A vásár nappal

2005.12.19. CsA
További körképek