CsaTolna Egyesület
null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

2022. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2022
  Az év meleggel kezdett, majd két hideghullám jött éjszakai fagyokkal, egyik hóval. Enyhe február, fagyok alig, kevés hó. Rügyekre, korai virágokra március közepén mínuszos éjszakák jöttek, majd melegedés, de a hó végéig semmi eső. Április elején hullott le a régen várt csapadék.  

2021. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2021
  Enyhe január, csak egy rövid faggyal, hóvégi meleg-, majd hidegfronttal. Február V alakban hűlt mínuszokba, majd visszamelegedett. Márciusban a három éjjeli kis fagyot talán kibírta a már virágzó mandula, kajszi. Áprilisban a szilva, cseresznye szembesült a két hullámban érkező hideggel. Május eleje alig melegedő, száraz volt, második fele már csapadékosabb,
de kifejezetten hűvös - két héttel késett a természet a korábbiakhoz képest. Júniusban meleg lett, majd forróság, esőhiány. Július ugyanígy folytatta pár zivatarral, de 20 fok alá éjjel is alig ment a higanyszál, zúghattak a klímák.
Augusztus közepéig forró, szeptember közepéig meleg nyár jött, csapadék alig, aztán végre esők, enyhülés. Október közepe csapadékos lett, aztán éjszakákra néha zúzmarás lehűlés, nappalra kellemes meleg napsütés váltakozott. A lassan hűvösödő novemberben nap, eső, szél váltakozott, egy éjjel fagypontot is elérve. December zömmel zéró feletti volt, fehér karácsony nélkül, viszont utána esett 4-5 cm hó, amit hamar elvitt a szilveszteri langyos napocska.

2020. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2016
  Az enyhe, napos január hamarosan ködös, fagypont környéki ónos szitálásba, zúzmarába váltott. A fák ugyan gyönyörűek voltak, de több ág nem bírta a rárakódott súlyt, majd a cibáló szelet, letörött. Február pár tavaszi nap után beállt 8-10 fok körüli unalmas szintre. Március már teljesen változékony volt, a húsz fokos melegek után fagyos éjszakák jöttek, sőt 15 cm hó is esett, majd két nap alatt elolvadt. Április változatos, lassan melegedő és nagyon száraz volt. A száraz hideg folytatódott, aranyat érő eső csak május vége felé esett. Június már meleg volt, közepén kisebb esőkkel, viharokkal. Júliusban gyors hidegfrontok, lassú visszamelegedések váltakoztak. Augusztus egyenletesen forró volt, kevés csapadékkal. Szeptember hirtelen lehűléssel indult, de visszamelegedett, majd újra hideg és meleg váltakozott eső nélkül. Október csapadékos közepe elütött a hónap többi, lassan hűlő részétől. Novemberben fokozatosan lett hidegebb, egy éjszaka már fagyott is. A decemberi borult, párás napokon a nappali és éjszakai hőmérséklet szinte azonos volt, de mikor kiderült, melegedett és hűlt is. Semmi fehér karácsony...

2019. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2019
  Puha január, hamar elolvadó kisebb-nagyobb havakkal, még puhább február két rövid lehűléssel. Márciusban az átlaghőmérséklet szinte nem emelkedett, heti egy-egy felmelegedés követte egymást. Áprilisban a szélsőségek: 5 és 28 fokosak - lényeg, hogy fagy nem volt, a gyümölcsfák többsége szépen virágzott, kötött. A május a sok eső és hűvös idő miatt drámaian eltért a korábbi évektől, még az idei áprilishoz képest is hideg volt. Június ettől teljesen eltért: kánikula, kisebb hidegfrontok zivatarokkal. Július és augusztus hasonlóan folytatódott, közepükön egy hosszabb és rövidebb hidegfronttal. Szeptemberre érezhetően hidegebb lett, aki 20-án szüretelt, megázott. Október derekán, a vénasszonyok nyarán nem győztünk napozni, hőmérsékleti csúcsok dőltek. Novemberben egészen más jellegű lett az időjárás, fehős, esős napok, kis hőingadozással. December elején láttunk pár hópihét, közepén egy kis tavaszt, csak a végén voltak enyhe mínuszok.

2018. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2018
  Enyhe január volt, kevés faggyal, gyakorlatilag hó nélkül. Sokan már újévkor nekiláttak a szőlő nagyoló metszésének. Február és és március forulójára beütött az igazi tél, sok hóval, erős mínuszokkal. Márciusban a januári két kísérlet után harmadszor, majd negyedszer is eljött a tavasz. Április már teljesen nyárias volt, kánikula közeli napokkal, a természet gyorsan "utolérte magát". Májusban meleg nyári idő, éjjel min. 15, nappal max. 30 fokkal. Júniusba két hidegfront is belekevert, záporokkal, esőkkel. Ezzel szemben az egyenletesen meleg júliust csak rövid zivatarok hűtötték, s ez így ment az augusztus végi csapadékos hidegfrontig. A szüretek szeptember elejére tolódtak, mert az ősznek eszébe sem jutott beköszönteni a csillagászati nyár végéig, de akkor gyorsan megjött. Október rendkívül enyhe volt, rekordokat döntögetett, egészen november közepéig, aztán jöttek az éjjeli mínuszok. December közepén hideg volt és behavazott, de Karácsonyra minden elolvadt, felengedett.

2017. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2017
  Ilyen hideg januárunk évek óta nem volt. Fagypont alatti vagy közeli volt a hőmérséklet, hetekig nem emelkedve nulla fok fölé. Az első melegebb februári hét után visszajött a hideg, aztán fokozatosan melegedett az idő, márciusi fagyok nélkül. Áprilisból csak egy csúnya pár napos lehűlés említésre méltó. Május elején kisebb adatszakadás volt, hűvös napok után visszaállt a kellemes sokévi átlag. A nyár a meleg- és hidegfrontok, zivatarok szokásos váltakozását hozta. Szeptember elején gyors lehűlés könnyítette az iskolába járást, majd belesimult a hőmérséklet a sokévi átlagba. Meleg október után lassan tovább hűlt a levegő, de novemberben még nem fagyott, december is nagyon enyhe volt.

2016. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2016
  Az új év hideggel nyitott, de pár nap múva már enyhült az idő. Január harmadik hetében viszont rendszeres éjjeli fagyok jöttek, nappal is alig melegedett a levegő nulla fok fölé. A hó, havas, majd ónos eső és szinte folyamatos köd nehezítette a közlekedést. Március végéig 10 fok körül ingadozott a hőmérséklet. Mérőeszközeink csak szakadásokkal működtek. Április végén fagyközeli éjszakák jöttek a gyümölcsfákra, szőlőre. Május elején pár napig a távfűtés is ment, később a sok eső ért aranyat, végén naponta jött zápor, zivatar, égzengés. Ez folytatódott júniusban: hol zuhogott, dörgött, hol a kánikulától fulladoztunk. Július is jellemzően forró volt, eltekintve egy esős, hűvös szakasztól. Augusztus szélsőségmentes volt. Az ősz szeptember közepétől jött csak. Az enyhe októbert ugyancsak enyhe, gyakorlatilag fagy nélküli november követte kisebb felmelegedésekkel. Decemberi éjjeleken már -5 fokig is lement a minimum, de karácsonykor meleg volt, a kevés hó gyorsan olvadt, míg szilveszterre már lehűlt az idő.

2015. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2015
  Az újévi és az egy hétre rá érkező fagyokon kívül a január és február enyhe volt, március, április szép szabályosan tette a dolgát. Április közepén egy erősebb lehűlés említhető. Május jobbára meleg volt, a hűvösebb napokon az aranyat érő eső szemerkélt. Június eljére megjött a nyár. Ezután 10-15 nap hosszú, átlaghőmérsékletben 10 fok mértékű hullámok követték egymást. A hullámok október közepéig tartottak, amikortól esők után lassú lehűlés következett, majd azt két hétre felváltotta egy igen kellemes, napos november közepi meleg: nevezzük vénasszonyok őszének. November vége és december enyhe volt, néha kis éjszakai fagyokkal, szilveszteri napos hideggel.

2014. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2014
  A téli tavasz január-február fordulóján fagyos-havas lett. Emlékezetes egy február közepi napos, meleg hétvége. Márciusban semmi fagy, a tavasz egy kis bicsaklással tört előre. Április langyos, szeszélyes, inkább száraz, mint nedves. Májusban és júniusban közel hetes periódusokban hullámzott az időjárás a lehűlés és felmelegedés között. Július esős, párás vége csak rontotta a rendkívül erős lisztharmat fertőzést. Augusztus közepétől jöttek a hidegebb éjszakák. Szeptember elején jobbára felhős-esős meleg volt, később erősebb hajnali lehűlések. Október végét a vénasszonyok uralták, november fokozatosan hűlt, de fagypont fölött maradt. A tavaszias decembert és Karácsonyt hirtelen erős mínuszok követték, végül Szilveszterre mégis elő lehetett venni a szánkót.

2013. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2013
  A két első hónap szinte egymást ismételte, néha gyenge zimankóval. A szép tavasszal induló márciust az ünnep előtt fagy, hó, viharos szél és hófúvás váltotta fel, de pár nap múlva visszamelegedett az idő, hogy aztán megint nagy hó fedjen mindent. Április eleje esős márciusként, vége meleg májusként viselkedett, berobbant a több hetet késő kikelet. Május hidegebb volt április végénél, de a sok eső aranyat ért. Június is kellemes és nedves volt, kivéve egy hetes hőséget. Július és augusztus forró és száraz. Szeptember eleje és október vége hozott vénasszonyok nyarára emlékeztető időt. Közötte ősz volt, október első hetében kifejezetten hűvös. November már hűlt, különösen a végén, de a fagypontig csak egy hajnalon. December enyhe volt, ritka mínuszokkal, karácsonykor a hó helyett koratavaszi és ködös időjárás váltakozott.

2012. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2012
  Enyhe január után február első két hete kifejezetten fagyos és havas volt. Március kis hideghullám után fokozatosan melegedett, április eleje néhány virágzó gyümölcsfának betett, de három héten belül már kánikula volt. Hullámzások után május közepére erősen visszahűlt az idő. Június sem volt egyenletes, de a felétől egy hetes, majd a végétől két hetes forróság állt be, bár július második felében sem fáztunk. Augusztus önmagát hozta két nekifutásban. Szeptember közepén végre esegetett másfél napig, ami két hónapos szárazság végét jelentte, de a forró aszály már megtette a magáét. Október végén nagy lehűlés volt. Mérsékelt november után az első fagy és hó december első harmadában jött meg. Ködök, ónos eső követték, csak egy rövid karácsonyi enyhülés szakította meg.

2011. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház nyugati oldala. 2011
  A normális fagyokat január közepén két hét március szakította meg, amit február szinte megismételt. Az igazi március első tíz napja után elmúltak az éjszakai fagyok, három hullámban már 20 fok fölé is melegedett az idő. Az április közepétől eltekintve meleg volt. Az esősebb, hűvösebb időszakok május-június során 10 naponként jöttek. Igazi kánikula júlus elején és augusztus végén volt, sőt szeptember elejére és közepére is jutott a 30 foknál melegebb időből. Aki nem ekkor nyaralt, annak túl sok öröme nem telt benne. A nyár gyakorlatilag október 6-án ért véget (no jó, csak a vénasszonyoké). Utána két nem túl mély októberi hideghullám jött, egy enyhe éjszakai faggyal. Noha november második fele fagypont körül ingadozott, a december - 21-ét kivéve - végig meglehetősen enyhe volt.

2010. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház kéménye. 2010
  Az újévi melegből hóvégére végre hó lett. Februárban a tendenciájában melegedő idő többször hozott sok havat majd olvadást, 13-án komoly hófúvások voltak, útlezárásokkal. Március elején még fagyott, de a zsákban már benne volt a meleg. Április olyan volt, amilyennek lennie kell. Május közepén két és fél napig szakadatlanul esett az eső, még fűtöttünk is, egyébként viszonylag jó idő volt. Június kánikulacsúcsát két esős hidegfront keretezte be. Júliusban háromszor "romlott el az idő". Augusztus stabil nyarat hozott, csak az utolsó pár napban váltott hűvös-szelesre. A vénasszonyok nyara elmaradt, hacsak a novemberi kétszer három napot nem számoljuk annak. A decemberi két rövid felmelegedést viszont nevezhetjük vénasszonyok őszének is. Az év végére - ahogy szokott - beszűkült a napi hőingadozás. Fagyokkal, kevés hóval léptünk át az új évbe.

2009. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház kéménye. 2009
  Hideg január eleje, szokott gázkrízissel, majd a fagy felengedett. Február eleje melegebb, vége hidegebb lett. Végig pluszos március után áprilisban májusi idő köszöntött be, legalább 2-3 héttel jött előre a tavasz. A május és június áprilisi szeszélyeket és hűvös időszakokat produkált, rövidebb kánikulákkal, Medárdtól kiadós záporokkal. A júliusi száraz meleget hidegfrontok szakították meg. Augusztus egyenletesen meleg és nagyon száraz volt. Szeptember hozta a 20 fok körüli kellemes átlaghőmérsékletet, de eső alig esett és a zivatarok jobbára elkerülték a várost. Annál több volt a parlagfű pollenjéből. Októberben pár nap alatt 20 fokot esett a hőmérséklet, melegrekordtól a nagykabátig. Egy hétig vacogtunk, majd visszatértünk a normális, lassan hűlő vonalra. November nem hűlt tovább, így büntetlenül lehetett halogatni a vízleeresztést a présházban és a nyári-téli gumicserét. December közepére jött meg a kemény hideg és az első hó, de Karácsonyra már megint 30 fokkal melegebb lett, így a hó elolvadt 3 nap alatt.

2008. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház kéménye. 2008
  A lecserélt mérőeszköz -10 fokkal indított, de január második felében már kevésbé volt hideg. Februárban pár napos éjszakai fagytól eltekintve kifejezetten enyhe volt az idő. A februárvég melegét egy hűvösebb március követte két fagynélküli havas esős lehűléssel. Április viszont pontosan olyan volt, amilyennek lennie kell. Május fokozatosan tovább melegedett a kánikula közelébe, leszámítva egy huszadika utáni négynapos hűvös-esős időszakot. A júniusra ráillik a szeszélyes jelző, három hullámával, hóközepi esős hideggel és hóvégi forrósággal. Júliusban négynapos eső is keserítette a nyaralókat. Augusztus átlagban hozta a formáját, ugyancsak három hullámmal. Az idén mintha kimaradt volna a szeptember: az elején augusztusi, a végén novemberi időjárást tapasztaltunk. Október középértéke már a szokásos volt, három rövid - fagypontot még nem közelítő - lehűléssel. November második felében már "tudta a dolgát" három enyhe faggyal, de két kis meleghullám is érkezett. Karácsony tájban állt be a stabil -5 fok körüli hideg hó nélkül.

2007. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, az Ybl Miklós utca 3. irodaház kéménye. 2007
  Tavasz a télben. Sokan arra számítottunk, hogy majd márciusban és áprilisban fog elbánni a fagy és a hóesés a szokásosnál hamarabb előbújt rügyekkel, kinyílt virágokkal. De nem! Az enyhe tavasz alig ingadozó hőmérsékletekkel, végérvényesen eljött. A május változékony volt, három hideg periódus váltakozott a kánikula közeli időjárással. A június egyre forróbb, csak a végére enyhült meg. Július második felétől a forróság rekordokat döntött, 4 napig még éjjel sem ment 25 fok alá. Augusztus rendes nyári hónaphoz illően jobbára 20-30 fok közötti meleget hozott, tán csak a végére hűlt le. A szeptember eleji további esős lehűlés az iskolásokkal elfeledtette a nyarat, a korai szüretelőknek pedig megkeserítette az életét. Egy hónap szelíd, száraz ősz jött, majd október közepétől hűvösebbre, végétől nedvesebbre fordult az idő. Novemberben szinte végig csökkent a hőingadozás és fagypontig a hőmérséklet. Az év utolsó két hetében már nappal is mínuszok, valamint fehér Karácsony és Újév voltak.

2006. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Július 23-ig az Alfa Nova Kft. hőmérője, december 21-től a Terra Kft. időjárás automatája.
Mérési pont: Szekszárd, a Déli Fűtőmű PTVM kazánházának északi oldalán és az Ybl Miklós utca 3. irodaház kéményén.
A villámcsapás miatt tönkremet Alfa-Nova mérőeszköz adatait decemberig Kővári László szíves közreműködésével, az ő napi minimum és maximum mérései alapján pótoltuk. 2006
  Január végére lehúzódott a sarkvidéki levegő. Február 20. körül 15 fokkal bekukkantott a tavasz, de aztán még legalább 10-15 alkalommal volt éjszakai fagy. A március csapongott, április kevésvé. Évek óta először nem károsodtak a kajszi virágai és április végére egy kis 3-4 napos nyár is beköszöntött. A május a szokásosnál kissé hűvösebb volt. Sőt, a végétől majdnem június közepéig tartó időszakot szinte márciusi didergés jellemezte, fűteni kellett. Június fél hónapos kánikulával zárult. Augusztustól október elejéig enyhe nyári idő volt. Az első hűvös éjszaka október közepén, a hűvös hét november elején köszöntött be. A november további részében és december első felében rendkívül meleg volt. Fagypont alá csak az év utolsó két hetében, egyes éjjeleken esett a higanyszál.

2005. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Alfa Nova Kft. hőmérője.
Mérési pont: Szekszárd, a Déli Fűtőmű PTVM kazánházának északi oldalán. 2005
  A tél mintha csak január közepén kezdődött volna, az első megmaradó hó január utolsó hetében jelent meg, hideggel. Az igazi mínuszok február első harmadában jöttek, s visszatértek a hónap végén is, átnyúlva márciusra. Ezután egy három hetes, harminc fokos folyamatos felmelegedéssel jött el a tavasz. Kis "dadogást" követően maradt is. Áprilisban a korábbi éveknél ritkábban ment 20 fok fölé a hőmérséklet, viszont nem is fagyott. Hát ez a május! Tizedikén fűtő, harmincadikán hűtő üzemmódban dübörögtek a légkondik. Június második hete a nyaralók rémálma volt márciusi időjárással, 9-én 10 fok alatt volt egész nap a hőmérséklet... Ezzel szemben a hónap közepén, de különösen a végén a nappali 35 fok után éjjel sem hűlt a levegő 22 fok alá. Július meleg volt, a vége forró, augusztus a hó eleji pár napos hideghullámtól eltekintve kellemes. Az augusztusi idő szeptember közepéig tartott, majd váltakozva lehűlések és felmelegedések következtek egy általános csökkenő tendencia mellett. Ebből alig emelkedok ki az október végi meleghullám. December enyhe volt, a leghidegebb nap az utolsó előtti.

2004. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Alfa Nova Kft. hőmérője.
Mérési pont: Szekszárd, a Déli Fűtőmű PTVM kazánházának északi oldalán. 2004
  Az enyhe decembert viszonylag hideg január, február követte, sőt még március első hetén is fagyott. Ezzel együtt nem volt állandóan hideg, január közepén, február elején és március közepén is volt egy-egy meleghullám. Ebből kölönösen a februári kirívó: a közel +20 fokos csúcshőmérséklet miatt és az ezt követő egy héten belüli gyors, -10 fokig tartó lehűlés miatt is. A március közepi meleghullám április végére jellemző időt mutatott. Ebben az évben elmaradtak a szokásos áprilisi fagyok. Feltűnően hűvös volt a május az előző évekhez képest, vissza is kapcsolták a távfűtést, duruzsoltak a kályhák is. Június sem volt forró, az igazi kánikula még váratott magára. Júliusban meg is jött, két hullámban, melyből a második volt az igazi, de a hóvégén a nyaralók fázhattak. Augusztus első fele kiegyensúlyozott nyári időt mutatott, de a másodikban már hullámok jöttek, bár a 20 fok alá nem ment a középhőmérséklet. Szeptembertől október elejéig pár napól eltekintve szép idő volt, lassan csökkenő átlaghőmérséklettel, amit egyhetes hideghullám követett. Ez után másfél hétre újból kellemes meleg lett. Novemberben a gyors lehűlés után átlag ötnaponta fel-le liftezett a hőmérséklet, de csak a hó vége felé ment le fagypont alá. A december hó nélküli és alapvetően enyhe volt, a Karácsony előtti hét ónos esőit és mínuszait leszámítva.

2003. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: Alfa Nova Kft. hőmérője.
Mérési pont: Szekszárd, a Déli Fűtőmű PTVM kazánházának északi oldalán. 2003
  Az év nagyon enyhe napokkal kezdődött, de egy héten belül az idő 30 fokot hűlt, hidegrekorddal. Január végére megint eltűntek a mínuszok. Februárban ugyanakkor szinte végig fagyott, öt hullámban, emlékezetes a 02.05-i hóesés és hófúvás - Szekszárd közúton két napig több irányból sem volt megközelíthető. Március elején 10 fokkal melegebb lett, de fagyok is előfordultak. A tavasz első hulláma után megindult a természet, megjöttek a gólyák, de április második hetében elfagytak a virágzó fák. Április vége egyenletes meleget hozott, az utolsó napokban már 25-28 fok volt. A korábbi évekhez képest a Szekszárdra amúgy is jellemző 4 nyári hónap ebben az évben különösen tartós és egyenletes forróságot mutatott. A 35 fok közeli csúcshőmérsékletekkel járó nyár már május 6-tól beköszöntött, és még augusztus 29-én délután is 36 fok fölötti értéket mutatott a hőmérő. Ezt a szinte folyamatos hőséget csak két, pár napos májusi hideghullám szakította meg (a július végi 3 napos kisebb lehűlés sem igazán hozott enyhet). Nem csoda, ha a szüret 1-2 héttel előbbre jött. Szeptember elejétől az átlaghőmérséklet kb. 10 fokot hirtelen leesett, de a hónap végére kellemes vénasszonyok nyara köszöntött be. Októbertől másfél hónap alatt az idő fokozatosan a fagypontig hűlt, majd az év végéig nagyon enyhe idő volt: 5-10 fok körüli átlaghőmérséklettel, mindössze 5 olyan éjszakával, amikor alig mínuszok fordultak elő.

2002. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: CsaTolna Automata Béka majd október végétől annak meghibásodása után az Alfa Nova Kft. hőmérője.
Mérési pontok: Szekszárd, Ybl Miklós utca 3. udvari oldalán, az emeleti falon, illetve a Déli Fűtőmű PTVM kazánházának északi oldalán. 2002
  A tél január közepéig tartott több napos faggyal, ebből egy hétnyi időre még napközben is minuszok voltak. Január végétől április első harmadáig viszonylag meleg, tavaszias idő volt, márciusban sokszor 20 fok feletti csúcshőmérséklettel, néha éjszakai fagyokkal. Közülük a legutóbbiak a már virágzó gyümölcsfáknak nagyon rosszat tettek. Az április második fele csöppet sem volt szeszélyes. Gyakorlatilag május első napjaitól szeptember első hetéig nyári idő volt. Nagy forróság június közepén és július közepén volt kb. 10-10 napos időtartamban. Aki augusztus 2. hetében ment nyralni, nem járt jól, mert esőket és napokig 20 fok alatti hőmérsékletet kellet elviselnie. Ezután viszont majdnem egy hónapig kellemes, kiegyensúlyozott nyári időszak következett. Szeptember közepétől október közepéig hűvös, esős napok köszöntöttek be. Október végén kétnapos nyár lett, ami igen hamar hűvös időbe váltott. November közepén hatalmas széllel újabb meleghullám jött, egy éjszaka még 15 fok alá sem süllyedt a hőmérséklet. Ezt követően folyamatosan hűlt a levegő. Érdekes, hogy először csak 12.09-én fagyott, Karácsonykor is hideg volt, de Szilveszter előtt megint felengedett.

2001. évi hőmérsékleti diagram

Mérőeszköz: CsaTolna Automata Béka
Mérési pont: Szekszárd, Ybl Miklós utca 3. udvari oldalán, az emeleti falon. 2001
  Az év eleji két téli hónap annyira enyhe volt, hogy nappal szinte nem is ment fagypont alá a hőmérséklet. Három felmelegedési és lehűlési hullám követte egymást átlag félhavonta. Márciustól jó 5-10 fokkal még melegebb lett. Április első feléig szeszélyes változásokkal folytatódott a langyos időjárás. Többször meghaladta a 20 fokot a nappali csúcshőmérséklet. Május elejétől gyakorlatilag augusztus végéig, tehát majdnem 4 hónapig tartott a meleg nyári idő. Ezt csak 2-3 napos rövid lehűlések szakították meg, júniusban háromszor, júliusban kétszer, míg augusztusban csak egyszer. Sokak nyaralása így zavartalan lehetett. Kánikula június végén, július közepén illetve augusztus elején és közepén uralkodott, 30 fok feletti hőséggel. A legmelegebb július közepén volt, ahogy dukál. Augusztus utolsó napjaiban hirtelen ősziesre váltott az időjárás, megkönnyítve a diákságnak a beletörődést: kezdődik az iskola... Szeptember elején több kellemetlen esős, hűvös hétvége nehezítette a szüretelők dolgát. Aki tudott várni a következő hónapig, jól járt: október első felében két hétig tartott a kellemes vénasszonyok nyara. Ezt követően majdnem fagypontig csökkent a hőmérséklet, majd egy október végi fellángolás után novemberben fokozatosan csökkent a napi átlag nulla fokig. A ködös-párás idő miatt a hőingadozás is egyre kisebb lett. December közepéig folytatódott a lehűlés, majd Karácsonyig enyhült. Karácsony másnapján 25 cm-es hó esett, azután a városban (ahol a hőmérő van) -15, és városon kívül -18 fok körül volt a hidegcsúcs. Végül a hó a Szilveszter előtti meleg éjszakán szinte eltűnt.
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.