null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Mi is az a kútdüdű?

A dolog úgy kezdődött, hogy DoSy és Csabi (nemileg vagy némileg - egykutya) egymást froclizták ékezetes levelezés ügyében. Egy iteráció után be is konvergáltak, és a téma ezen a szálon elült.

Váratlanul egy újabb szál tört elő a homályból. Uchimatának - de csak neki - MikPet egy levele ékezethibásan ment át. Beidézte, és megcikizte a feladót, hogy volna nála mit fejleszteni (de az is lehet, hogy Uchimata szaladt túlságosan előre, és kifinomult Win2010-es levelezője már nem birkózott meg azzal, amivel másoké igen... bár ez biztosan rosszindulatú beállítás).

Ettől elszabadult a pokol, MikPet bizonygatni kezdte ártatlanságát. Egyre jobban záporoztak az "árvíztűrő tükörfúrógépek". CsA ezt úgy a tizedik alkalom után piszkosul megelégelte és javasolt egy másik, minden ékezet kipróbálására alkalmas mondatot. Nem is sejtette, hogy a pokol még jobban el tud szabadulni...

CsA Most találtam ki nektek:
  Halálfejért visítozó költő kultúrdühű.
Mert már nagyon untam a magas vízállást is jól viselő reflexiós lyukasztó masinát.
Raksa Ha nem egy kevéssé sikerült haikuról van szó, akkor a magyar nyelv szabályai szerint vagy
  A halálfejért visítozó költő kultúrdühű.
a helyes mondat, amibe kell a határozott névelő, vagy
  Halálfejért visítozó kultúrdühű költő.
az eredeti mondat helyes szórendje.
De egyébként jó. :-))
CsA A névelővel vagy más szórenddel elrontod az összes magánhangzó egyszer és csak egyszer, valamint helyes sorrendben való szerepeltetését: aáeéiíoóöőuúüű
De legalább válaszra méltattad :-))) 
CsA Most fedezem fel, hogy az ékezet nélküli a, e, i, o, u kihagyható. Lássuk csak, mit lehet tenni:
  Másért síró költő bús dühű.
vagy némi figarós beütéssel:
  Lányét nyíró költő dús fürtű.
vagy
  Csálén író költő rútfülű.
Nos?
Raksa A névelős tényleg visz bele egy új magánhangót. A más szórend szerintem nem baj, az "árvíztűrő" sem követi az ékezetes magánhangzók abc-beli sorrendjét. De vetélkedni is jó, aki tud még ilyet kitalálni írja meg, csinálunk egy gyűjteményt.
Raksa Rögtön versenyen kívül egy idézet Váncsa Istvántól:
  Öt szép szűzlány őrült írót nyúz.
DoSy CsA remek újabb szótekervényei a probléma kipróbálásához nagyon tetszettek!
Ccapo   Málé bírót töltő kútdüdű.
Bocs...
CsA Értem. A kútdüdű az együgyű duplája, kis beszéghibával, igaz?
CsA Nem hagy nyugton a kútdüdű. "Kútgyűrű"-re is asszocicáltam, meg eszembe jutott még a "kútnedű". Sőt, kisvártatva "két duda" is (tudjátok, amit meg kell nyomni, és akkor szól).
A szerző hogy látja a kérdést?
Raksa Történt pedig, hogy a versfaragással is foglalkozó, már nem túl fiatal és délceg mezőőr beleszeretett egy ifjú lányba és ettől felpezsdült a vére:
  Lám, szépíró tökcsősz új tüzű.
CsA Eddig ez a nyerő!!! Persze egy felkiáltó jel a végére kívánkozik. Amúgy már én is morfondíroztam a "tüzű"-n, de nem voltam biztos benne, hogy a "tűz" ű-je átvált-e rövidre a mögé csapott további "ű"-től. Most megnéztem Word-ben, majd a Helysírási Tanácsadóba: bizony átvált! Gratula! További indulók?
CsA Milpardon: Helyesírási Tanácsadóban... Legalább ezt írjam hejesen, a Helysírási sem volt szándékos, de annak legalább van értelme :-)
yano Csak azért, hogy aktuális legyen: 
  Átütő, múltíró közgyűlés.
CsA Az aktualitás miatt kiváltképpen nem rossz, de az ékezetes magánhangzók kevert sorrendje egy hangyálnyit levon értékéből!
yano Nem figyeltem arra, hogy a sorrend kitétel, ahogy a következő aktualitásnál sem. Lassacskán eljön az ideje a kerti munkáknak, az eszközök karbantartásának, kölünösen, ha a
  Rőthátú fűnyírógép füstöl.
CsA Mellékelek agy-megtermékenyítésül egy kis segédletet, mert nem fair, ha csak én használom a Verstár CD-ről való bizonyos célirányos keresések eredményeit:
*á?é* - ágé, átég, átél, ázék, cáré, cárné, fázék, játék, kávé*, láték, másé*, nászé*, nyáréj, ráfér, rálép, ránéz, szádé, számé, tájék, válék
?é*í?ó - bénító, gépíró, képíró, némító, népbíró, szétnyíló, vérszívó, vészbíró
*á?é??í* - játékszín, kávészín, rákészít
*ó*ö*ő - drótkötő, hódölő, lókötő 
A fenti keresések esetlegesek, messze nem merítik ki az összes feltehető keresőkérdést. A keresési tartomány sem végtelen, a CD-n csak mintegy 2-3 millió részben azonos szó van. Lehet permutálni, és frappáns, egybefüggő értelmes szókapcsolatokat, mondatot kitalálni. 
CsA Vadnyugat. Néger prémvadásznak már tele a bugyra a szabadtéri főzéssel.
  Kávészín hódölő ún üstbűzt.
CsA Szomorú infrahang. A rock koncert hangsugárzó-közeli ártalmai:
  Hátbénítón dörgő húr szül zűrt.
CCapo Bocs, de csak most jutottam gépidőhőz... Nos, a kútdüdű egyszerűen megtetszett, az értelmét meg nyugodtan boncolgassátok csak, igazán szórakoztató :-))
Hogy a következőnek mi lészen nagy büdös értelme, az biz' rátok vár:
  Vár-é kínzót, öntő búfülűt?
CsA Mi sem könnyebb: ez egy középkori kérdés a tömlöcbe vetetthez. A lelki vigaszt nyújtó pap érdeklődik tőle: kell-e még számítania a pribék megjelenésére (aki ama szomorú tettre készül, hogy hallójáratába forró ólmot löttyintsen).
Teodor Mi is az a kútdüdű? Egy alternatív megoldás:
A tömény dekadencia hígitásának egyik - mezei - módszerénél használatos. Ezt a folyadékot, mert ez az, szét kell önteni a mezőn! :-)) A higítás azonnali.
MikPet   Lángész bíró földből gyúr mütyűrt.
CsA Telitalálat!
yano ...lenne, ha a mütyürt nem rövid ü-vel kellene írni.
CsA - A Helyesírási Tanácsadó Szótárban nincs benne (abban, amiben én néztem)
- M$ Word: mütyür
- Verstár 98 - nincs ilyen szó
- Nyugat teljes - csak Móricz Zsigmond haszálja, de mütyürke formában.
- Google: mütyür - 86 találat, mütyűr - 12 találat.
Akkor most mi légyen? Disz kell kvalifikálni?
yano - Helyesírási Kéziszótár 1988 - mütyürke, mütyürkéje, mütyürkéi
Mütyür ebben sincs, de gondolom nem a kicsinyítő képző miatt lesz kisebb az "ű". Ha a nyelvészek nem ismerik el a mütyür szót, akkor még mindig gondolkodhatunk, hogy elfogadjuk-e nyelvújításként a "nagyobbacska mütyürkét", de szerintem a második ü akkor is rövid.
A Google találatait (benne mások hibás írásmódjával) ne tartsuk mérvadónak.
Ccapo Elnézést azoktól, akik netán únják, de MikPet mondására kénytelen vagyok valamit kontrázni. Egy pórul járt ember fohásza a nagy kombinátorhoz, midőn rájön, hogy valami nincs rendben a micsodájával:
  Fám ég így, óh dörgő Úr, hüm-hűm.
CsA   Dán gépíró hölgy bő blúzt künn tűr.
Kell-e magyarázni, vagy a belső látásotokra, fantáziátokra bízzam?
teninger Nem bírtam ki, hogy ne szóljak bele a témába én is. Tessék:
  Két szülő öt díványból gúnyt űz.
MikPet Vásott kölykök által korábban kacsadobálásra használt kabaktermésből készült előnytelen kinézetű fülbevaló:
  Gácsérkínzó tökből csúf fülnyűg.
Qby Halihó, kedves NYELVÚJÍTÓK!
Egy kis adalék az ékezetes eszmecseréhez a tatarozás témaköréből:
  Kúriám fürdőjének jó fűtése beépült a köríves uszodámba.
QnJ Javaslom, hogy egy külön csatornát nyissunk a nyelvújítás eme gyöngyszemeihez, vagy a rímfaragáshoz hasonló metódusként egységes címet használjunk.
Raksa Elkezdtem az [ekezetek] topicot, majd CsA a [kutdudu]-t. Ahhoz képest, hogy kettő is van, nem sokat jelent ezek szerint. Qn Józsi felvetése teljesen helyén való. A [vers]-et is azért találtuk ki, hogy lehessen szűrni, már előre. 
Javaslom a [kutdudu]-t. Indokolás:
A kútdüdű, mint jelen kori internetes nyelvújításunk első, távlatilag is maradandó értéket képviselő produktuma megérdemli, hogy eltávolodva a ma még kevéssé értett, tárgyi mivoltában is csak sejthető valódi jelentésétől, levetve magáról a teherként hordozott, subject-beli kibontakozását gátló ékezeteket (értsd: [kutdudu]), mintegy spiritualizálódva, topiccá váljon és ő fogja össze a magyar ékezetes betűk e-mail beli átviteli lehetőségeit és határait kutató nyelvészeti és publicisztikai erőfeszítéseinket.
CsA A beérkezett művek már elérték azt a számosságot, amikor érdemes tudományos igényű rendszerezésükbe fogni. Messze nem homogén ugyanis a választék. A szabályok nem voltak precízen definiálva (maga a [kutdudu] is evolúciós jelleggel fejlődött), ezért vannak kötöttebb és szabadabb munkák.

Lássuk csak sorban a szigorúbbtól az engedékenyebb felé a megnevezhető kategóriákat:
A. Csak ékezetes magánhangzók, mindegyik csak egyszer, abc sorrendben.
B. Csak ékezetes magánhangzók, mindegyik csak egyszer, esetleges sorrendben.
C. Az összes magánhangzó, mindegyik csak egyszer, abc sorrendben.
D. Az összes ékezetes magánhangzó, ismétlődésekkel, esetleges sorrendben.
E. Az összes ékezetes magánhangzó, esetenként más magánhangzókkal és ismétlődésekkel, keverve.
Külön kategóriák:
F. Külsős alkotás (még ha be is sorolható a fenti valamelyikbe)
G. Valamelyik szó (látszólag) értelmetlen.
H. Kis helyesírási hibás művek.
Lehet, hogy idővel közbe kell iktatni új kategóriákat, ha az élet úgy hozza.

Természetesen legnehezebb az A. kategóriában versenyezni (Forma-1). Jómagam a kezdetekkor a C. kategóriában indítottam, majd az A. felé vettem az irányt. Remek B. kategóriás művekkel jött yano. A Váncsa féle mű F. kategória, amúgy B. lenne. MikPet is Forma-1-ben indult, de vezető pozícióból az egyik körben kiperdült, ahogy egy versenybíró azonnal jelezte is (mütyür). Azóta újra felzárkózott az élbolyba. Raksa az egyik legmegbízhatóbb A. kategóriás versenyző. Jó kis B. kategóriás a teninger-mű is. Az autóversenyes hasonlattal élve Ccapó "lesz, ami lesz" alapon padlógázzal bele-belehajt a legélesebb helyzetekbe, és az A. kategóriából néha átcsúszik a G.-be (látványos megoldás, a közönség tombol, a kútdüdű korszakhatárrá és címadóvá lesz). Qby egyelőre az E.-ben bontogatja szárnyait, de nyelvi cikornyáiból tudjuk, még sok van a fiatal verenyzőben. Többen a pálya széléről avatottan kommentálják az eseményeket. Másokat zavar a motorzaj, de hát ilyen az élet...
Hát itt tartunk most.

Raksa A kategória. Ismét vannak célok, motiváció, ezt megünneplendő ma kirúgunk a hámból:
  Ránkfér tíz jó sör, nők: új ügy űz.
MikPet Félelmetes nőstényszúnyog berepült a gyertyalángba:
  Lányvért szívó szörnyből rút füstbűz
A Tápéi Söripari Rt. új termék bevezetésére készül:
  Tápén kígyósörből húsz üst hűl.
A tavaszias időjárásnak hála újjáéled a természet:
  Pár szép nyíló zöld tő húsz rügyű.
A gróf megbotoztatja és elűzi lovászlegényét, mert félreértvén a helyzetet, azt hiszi, hogy az elkótyavetyélte a lovait:
  Bár még tíz ló jön, főúr üt, s űz.
KIA Ebédszüneti tétova javaslat QnJ-nak a felpörgetett üzleti életben már elengedhetetlen külső design megváltoztatására:
  Ma már megy - és kirí -, hogy jól pörgő Kun szúrt fülű.
Pipás > Lányvért szívó szörnyből rút füstbűz
Nagyon yó! A Raksa féle "sörös" is! Megmondom én, ez inspirált, innét az 5let;-)
  Kánért vívó öt fő, s úr küzd, tűr.
Talán így sokkal jobb, de nem "(jog)tiszta":
  Kánért vívó öt főúr küzd, s tűr.
Mert ekkor meg ellopom a "fűurat" innét:
> Bár még tíz ló jön, főúr üt, s űz.
> MikPet
Pipás Áéió:-)
  Lám, bénító gyötrő múlt szült bűnt,
  Átélt kín, lókötő úgy ült, tűrt.
  Tán, népíró költő úr küzd hűn.
  Más még, bíró, "tökfő" új ügy, bűn?
eb
(+ kicsit DoSy)
Na jó, én is:
  Másként írj, óh költő, s bú, düh tűnj!
  Bár rémíts lókötőt - nyúzd s küldd: szűnj!
  Lásd, még víg szód döntő: dúl, s szül bűnt,
  Hát nézd, bíród fönt bőg: húzd, üsd, tűrd!
eb > ... Más még, bíró, "tökfő" új ügy, bűn?
:-(((((
Esküszöm, nem olvastam a verset, éppen költöttem! Pipással inkább valami telepatikus kapcsolatban lehettem. Az elsőbbség az övé!
(Kyber) Qby Üdv a Csapatnak!
CsA tipológiája miközben igazi mélységeket tár fel a forma elemzésében, magasröptü szárnyalásra késztette az "alkotókat". Az eltévelyedés ellen az eddigi pályamunkák rendszerbe állítása védi munkára kész kis közösségünket. Ahogy elnézem, jelenleg az ÉS MÉG INDULTAK kategóriájában erősítem a megelőlegezett bizalmat. Ezért úgy döntöttem a "kétéves nyeretlenek" bátorságával, hogy ideje negálni a toplistát. Első ijedtemben a következő kis szösszenet (jövőre már érettségi tétel lesz) fogalmazódott meg bennem - és most nem vagyok rest közreadni:
  Már rég így jó: Több nő s új ügy űz!
Küldi a nyelvőr, a Pegazus Zsokéja, parnaszusi lakos
CsA Azta!
Volt valami sejtésem, hogy vár néhány újabb alkotás, de a termés minden várakozásomat felülmúlta. Lassan vehetünk egy új merevlemezt, vagy minek hívják.
Fantasztikus az anyag. A régi favoritok (Raksa, MikPet) magukat hozzák. Az egysorosok egyre frappánsabbak, a kísérő - értelmező - eligazító dumák még az eddigieknél is szellemesek. KIA C. kategóriában (Forma-3) eresztette ki egy pillanatra oroszlánkörmeit. Új versenyistállók is bekapcsolódtak a küzdelembe, 5 perc különbséggel rögtön négysorost küldve (Pipás, eb). Qby is belecsapott a nulláslisztbe / a lóerők közé (nem kívánt törlendő) egy A. kateg óriással.
Mi jön itt még, kérem...
CsA Mi ez a csend? Már majdnem másfél órája nem termeltek! Nesztek egy újabb. Férfiúi intelmek:
  Lány - légy víg, jó hölgy, s nő! Múlj, tüll szűz!
CsA Kedves "kútdüdű" őrültek!
Legutolsó megfigyeléseim szerint elharapóztak azok a művek, amelyek sok egytagú és legfeljebb néhány kéttagú szóból építkeznek (rám is vonatozik). Persze ezek is lehetnek kiválóak és elbűvölő nyelvi leleményekkel tűzdeltek! A gyakorlat mégis azt mutatja, hogy egyszerűbb így összerakni a teljes sort. Ezért engedelmetekkel - ha még bírjátok - tovább nehezítem a dolgunkat.
Meghirdetem a Sonderklasse (magyarul annyit tesz: "Sóder klassz-e?") kategóriát. Az kerülhet bele, aki minél többtagú szavakat és következésképpen minél kevesebb szót használ. Legyen a beugró - mondjuk egy négytagú szó, vagy két háromtagú szó, vagy max. négyszavas sor. Gyorsan átfutva a weblapon már találtam ilyen kritériumokat is kielégítő műveket (a szerző most nem téma):
  Kávészín hódölő ún üstbűzt. - 2x3tagú és 4szavas
  Hátbénítón dörgő húr szül zűrt. - 1x4tagú
  Gácsérkínzó tökből csúf fülnyűg. - 1x4tagú és 4szavas
  Tápén kígyósörből húsz üst hűl. - 1x4tagú
Ezek sajnos már nem számítanak bele, mert CSAK MOST INDUL a Sonderklasse. Hajrá!
Ccapo Jesszusom,
nemrég landoltam itthon és majd hanyatt estem a mai termésen! Főként az új versenyzők ringbe szállása lábasztotta könnybe a szemem:-)
Nos, szóljon eme szörnyedvény arról a csodaszerről, amely úgy akadályozza meg a bélviharmadarak színre kerülését, mint az öregasszonyok által varrt/kötött "szegény drágaságom biztosan megfázna" típusú, egyformán kövér és szuszogó és ronda négylábúakra aggatott téli viselet a jóízű bolhászkodást:
  Gázbénítós gyötrőkúp: strüssztyű!
DoSy Nem bírtam ki! Ha már elszabadult a pokol, ily éji órán csapjunk a KÖZEPÉBE! S mivel rám nem jellemzők az alábbi gondolatok (?), nem segítek, próbáljátok ti megfejteni, vajon miről is szól:
  Százkét hím ló öt nőt húz. Fütty tűr,
  s áll még, míg jó öt nő úgy ül tűn.
  S hány gépíró hölgy dől, s úgy küzd bűnt?
  Ám kéj, míg jó tökcsőszt rúzs-trükk űz!
Most már remélem, végképp nem tudnak aludni azok, akik eddig fönt maradtak!
:-)) Akkor nosza, tessék komolyan venni a vers mondanivalóját!
CsA Lám, a nagy kombinátor!
Gázbénítós gyötrőkúp: strüssztyű!
Ccapo utolsó visszafogott pöffenetében Sonderklasse katagóriás művet adott közre! Ajánlom az értő közönség figyelmébe, hogy kapitális darabbal van dolgunk: 1x4tagú + 1x3tagú és 3szavas! Ráadásul házi főcikornyátorunk, Qby babérjaira is tört. Annyiban, hogy egy hamisítatlan kacskaringót ragasztott elibe, holmi kiskabátos ebeket vonva a komplikált hasonlat fókuszába.
Akadékoskodók persze mondhatják, hogy a strüssztyűnek semmi értelme (ezzel megint átcsúsztatva ezt az alkotást is a G. kategóriába). Menteném a helyzetet azzal, hogy a strüssztyű felfogható hangutánzó szónak. Szűk nyíláson át lefojtva távozó gáz hangját idézi fel. Mindazonáltal ekkor már tartalmi konfúzió áll elő. Pontosan az illékonyságot visszafogó alapgondolat ütközik a kifújás akusztikus attrakciójával.
Nos, megint fel van adva a lecke. Mire ezt megoldjuk, megtanulunk kesztyűbe dudálni...
MikPet A citerás olyat csap a hátulsó húrok közé, hogy nem csak a táncolók ijednek meg, hanem még a tüskéshátúak is elriadnak:
  Bálnémító zörgőhúr sünt űz.
A hatalmas szövőszék nyüstjeinek száma sokszorosan meghaladja a szokásost, és ezeknek kezelése igencsak kifárasztja a rajta dolgozó személy lábát:
  Lábbénító szövő húsznyüstű.
teninger A főnemest lecsukják, mert a szomszédból magához csalogatta a baromfikat.
  Gácsért hívó önző úr ül bűnt.
Új kategóriában indítanám viszont párbeszédemet:
Az angol leány bejelenti magyar apósának, hogy szakított fiával, Palival. Az öreg őszintén sajnálja a dolgot.
  - I break with Paul, sire Pőcz.
  - Csúf ügy, phű..
Pipás   Cárnékínzó szökőkúttüzű
  Cárnét kínzó, önzőn fújt kürtmű
  Bálrém-kínzó szökőkúttüzű
Pipás Nagyon vártam ám, hogy boldogítsam a társaságot: -) Úgy gondolom, nem szorul (meg)magyarázásra. Akkor még nem sejt(h)ettem, hogy "shów(der)" is kell... de klassz! ...;-)) Megpróbálom:
Ha van bálkirálynő, akkor miért ne lehet(ne) bálrém is?! Amennyiben elfogadjuk, hogy van, miért ne kínozhatná valami, vagy valaki?
  Bálrémkínzó szökőkúttüzű
Csak azért írtam egybe, hogy több legyen:-))) De így már heles:
  Bálrém-kínzó szökőkúttüzű
Ua.ez "pepitában":
  Bárrémkínzó szökőkúttüzű
Igazán az a nyerő, szerintem, ami könnyen, kapásból megjegyezhető. Ez lehet(ne), ami még hibátlan is, de itt megint jogi esetek van, mert MikPet a (fél)szerző:-))
  Gácsérkínzó szökőkúttüzű
Legfeljebb közösen indulunk?! :-)
KIA Csak azért, mert most - este fél hétkor - szünet van a reggel kilenctől tartó városi közgyűlésben közölhetem veletek, hogy
  magánbetéti hírhozókör bőrburkú fürtű.
Hát, körülbelül ilyenek voltak a hozzászólások. Megyek vissza.
Qby Halihó! A jogfolytonosságom megtartása miatt kénytelen vagyok ma is egy zöngeményt a lábatok elé a porba szórni, abban a reményben, hogy ismét tettem valamit a magyar nyelv ápolása érdekében. A szitu a következő: az etnikai kisebbség egyik tagjának nagyobbik középsőfiúgyermekét katonai szolgálatának ideje alatt az egység törzsfőnöke magához rendelte, miközben tábori konyháján ízletes húst sütött magának, de a katona megérkezése előtt a magasrangú főtiszt megbotlott a gulyáságyú peremében és teljes hosszában eldőlt a tábori latrinával párhuzamos helyzetbe.
  Tádét hívó törzsfő úr süt s dűl!
Teodor Egy legenda
  Zéró Zéró Hét
  Jó kém és örökké lő
  Éjt lép, Győz! Célt ér
MikPet   Zéró Zéró Hét...
Ez nem kútdüdű.
DoSy   Zéró Zéró Hét...
CsA! Új kategória született! Ékezetes magánhangzók összevissza, ismétlődéssel, és nem az összes!
teninger Hohó! Én is új kategóriát kezdeményeztem! Soraimat viszont senki nem kommentálta...
:(
Ennyire gyenge lett volna?
Nee, ne rontsák el uraim szülinapi hangulatom!
DoSy Ha nem hiszitek, élvezzétek újra egyik éjszakai erotikus megnyilvánulásomat! Senki nem kommentálta (nem vagy egyedül teninger!), nyilván nem volt érthető. Ezért most beleteszek néhány idézőjelet. Ha a fiúk még így sem értik, akkor egy kis segítség (vers elemzés):
- A téma igencsak erotikus és összetett! Tulajdonképpen a közösségi szellem van az első sorba még belecsempészve!
- A második mondat a férfiasság és a nőiesség együttes erejét hivatott kifejezni.
- A harmadik sort azoknak a nőknek szenteltem, kik a sok munka mellett nehezen viselik a kielégítetlenséget és fáradtan férjük "ölébe" hajtják fejüket. S közben lelkiismeretükben igyekeznek elnyomni a munkahelyi flörtöt.
- A negyedik sor a nem kevésbé "bűnös" férj élvezetéről szól, míg gondolatai neki (is) messze kalandoznak.
  Százkét hím ló öt nőt "húz". Fütty tűr,
  s áll még, míg jó öt nő úgy ül "tűn".
  S hány gépíró hölgy dől, s úgy küzd bűnt?
  Ám kéj, míg jó tökcsőszt rúzs-trükk űz!

DoSy <-- ez már nem a vers része! :-))
CsA Teninger Gábor írta:
>>CsA! Új kategória született!
>>Ékezetes magánhangzók összevissza, ismétlődéssel,
>>és nem az összes!
> Hohó! Én is új kategóriát kezdeményeztem!
> Soraimat viszont senki nem kommentálta... :(
> Ennyire gyenge lett volna?
Minden "észre van véve", és lesz is rá reakció. Csak vannak az embernek más kötelezettségei is (munkahely, család stb.) Tegnap meg sem nyitottam a levelezőt, mert kezdett kútdüdű mérgezésem lenni. Mára köszönöm, jólvagyok. Most éppen egyéb bajom van, de 1-2 nap türelmet kérek.
Amúgy tud más is dícsérni, finoman feddeni, visszafogottan korholni és lelkesíteni, újra kategorizálni. A weblap is tovább nyújtható mások által is. Ez egy kollektív műfaj. Mindazonáltal megtisztelő, ha tőlem várjátok.
Még nem akarom lehúzni a rolót kútdüdű ügyben, még nem égett ki egészen a dolog, de azt látni kell, hogy ilyen bulik nem tartanak a végtelenségig. A tetőpont után nem sokkal kell abbahagyni, amikor még jó emlékeink maradnak róla. Nem szabad a Protapopov házaspár hibájába esni,akik a világ- és olimpiai bajnokság után még vagy tíz (20?) évig korcsolyáztak, a végén már megyei másodosztályban vagy valami ilyesmi.
Van egy másik történetem is. Az egyetemi kollégiumban, ahol laktunk a sorstársakkal, időről időre felütötte a fejét valamilyen láz. Hol akváriumot épített 4-5 fő párhuzamosan, hol villanyvasutaztunk (TT), hol valami aktuális játékba őrült bele pár napra mindenki. Egyszer vettünk egy asztali hoki játékot, és 3 éjjel, 3 nap szakadatlanul azzal játszottunk az előadások és gyakorlatok látogatása helyett. Csapatokra oszolva, 207:214 eredménnyel végződő maratoni derbik voltak... De amikor már a pálya bármelyik részéről azonnal gólt tudtunk lőni, már nem volt olyan íze az egésznek...
Kezedenek elfogyni a szavak, ismételgetjük egymáséit. De milyen jó lesz áprilisban váratlanul bedobni egy sokáig érlelt eredeti művet!
Sajnálom, ha idő előtt elszomorítottam volna valakit. Számomra a kútdüdűbuli az egyik nagy közös élmény, amit egymástól kaptunk, egymásnak adtunk itt a CsaTolna nevű virtuális akolban.
De hát mi is az a kútdüdű?
  Játék, nívós körből :-) Múlt szült, tűnt :-(
Qby Keves Gyerekek! Remélem ágyba vagytok már.Ma az álmából hirtelen felriadt színpadi ügyelőről mondok mesét Nektek. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy utazó színház. Ennek a társulatnak volt egy álomszuszék színpadi ügyelője. Gyakran megesett vele, hogy munka közben el-el bóbiskolt. Egy jelenet végén, amelyben kaszkadőrök pirotechnikát is használtak, egy nagy durranás rázta fel a szendergő közönséget és az éppen édesen alvó ügyelőt. Ő első ijedtében riasztottaa tűzoltókat. A lánglovagok persze semmi oltanivalót nem találtak és idegesen kérdezték az őket mozgosító ügyelőt, hogy ugyan mondaná már el, hol és egyáltalán mit látott? A megszeppent ember félve a színpadra mutatott és így szólt:
  Háttérsíktól s földtől úgy tünt, tűz!
Ha a színpadon tényleg tűz lett volna, az én mesém is tovább tartott volna. Álmodjatok szépeket, jó éjszakát gyerekek!
Ez most lehet, hogy egy új műfajt hozott a kategóriák közé vagy esetleg indítunk egy újabb kategóriát az epikus elemeknek? Döntsétek el!
egy nagy székely mesemondó szomszédja
MikPet > Háttérsíktól s földtől úgy tünt, tűz!
Nem jó. Úgy tŰnt, hosszúúúú ŰŰŰŰŰŰŰŰ.
CCapo Hali,
csak hogy legyen visszajelzése
- Tg-nek: Dícséretes az igyekezeteted, kapsz egy piros pontot:-) 3 piros pont egy kék pont, három kék egy arany, három aranyért pedig egy piros jár...
- DoSynak: ha nem fejtetted volna ki utóbb a versed eszmei mondanivalóját, biz napokig gyötrődtem volna:-))
CsA-nak: nem rossz javaslat a berekesztés, várjuk a következő valamit, amire rá lehet csapni.
- Qbynak: nem rossz, valóban egy újabb kategória:-)
CsA Keves Gyerekek! Remélem ágyba vagytok már. Ma az álmából hirtelen
Kedves ... ágyban ... már. Ma
Qby takarékos, már az első sorból min 3 karaktert elspórolt (a többit most hagyjuk). Ugyanakkor nem fukarkodik az elmés kerettörténetbe ágyazott aktuális kútdüdűvel.
egy új műfajt hozott...?
Természetesen ez új műfajKOMBINÁCIÓ. Eddig volt: kútdüdű összedugása cikornyával, most a mesével. Mivel lehet még összedugni? Talán mégsincs kifulladás határán a téma? Túl hamar célozgattam közeli halálára?
No jó. Pár igen aktuális ötlet, a teljesség igénye nélkül:
Kútdüdű és az idegen nyelvek.
Kútdüdű és a mérnöki precizitás.
Kútdüdű és a szőke nő.
Kútdüdű és az iszlám.
Kútdüdű és a túláradó erotika (ja, ez már volt, igaz, DoSy?)
Kútdüdű és a totális tengeralattjáró háború.
Kútdüdű és a kútdüdű (kútdüdű a négyzeten).
Kútdüdű és a régi görögök (öt görög örökös örömök között ...)
Kútdüdű és a levélszűrés.
Kútdüdű és Heinz Herald Frenzen.
Kútdüdű és a kábítószerfüggőség.
Kútdüdű és a lovaspóló.
Kútdüdű és szeptember 11.
Kútdüdű és a hematit, sziderit. Meg a limonit.
Kútdüdű és a zsírmirigy.
Kútdüdű és az euró.
Kútdüdű és a busójárás.
Kútdüdű és az ügyelő. A gügye nő. Ugye lő, felügyelő? Ő vegye elő... Bangggg.
De kezdjük újra:
Kútdüdű és a grafika.
Kútdüdű és a gázkészülék.
Kútdüdű és a tejipar.
Kútdüdű és a reaktor.
Kútdüdű és a jog.
Kútdüdű és az internet.
Kútdüdű és az önkormányzatiság.
Kútdüdű és az evezés.
Kútdüdű és a sakk.
Kútdüdű és a BUX.
Kútdüdű és a LINUX.
...
Csak tessék, tessék, hölgyek, s urak!
Qby Haliho!
Elnezest uraim az esti levelemert amit technikai korlataim miatt csak toredekesen tudtatok olvasni. Koszonom a figyelmeztetest es a tanacsokat. Ez utobbit szoban kaptam. Egyszeru volt: NE HASZNALJ EKEZETET.
Hat nem hasznalok, amig valaki jobbat nem mond. Ez a hianyossag sem akadalyozhat meg abban hogy a "kutdudu" problemat egy fontos szemponttal kiegeszitsem: Feltetlen kutatnunk kene annak a tudomanyos tetelnek és a KUTDUDUlogianak az interperszonalis kapcsolatait, ami osszefogna es kezelne a Kelet-indiai bakancsos legyek parzási mechanizmusat szikes talajon, hatszelben vizsgalo tudomany eddigi eredmenyeit.
Remelem javaslatommal nyitott kapukat dongetek.
Most ennyit, mert mennem kell. Dolgom van. Udv
Ccapo Kissé ferde szájú igazságszolgáltatási alkalmazott kedélyállapota (ihlet a mai időjárástól):
  Csálébíró ködtől búsfülű.
elbi A hétvégén két dologgal mulattam át éjszakáimat, kutududukat írtam, de CsA javasalta szerint várok vele áprilisig.
Pipás   Kávéíz-csók öntőkút-füstű.
Olyan, mint a habcsók, csak kávé ízű, öntödében fogyasztva.
Meg egyébként is, kávészünet van.
CsA Mi terjeng a falusi lakodalom konyháján a készülődés vége felé?
  Gácsér-, hízó-, tömőslúd-sült bűz.
Végre rájön a lapp, hogyan tudja elzavarni a sátorajtótól szarvasait!
  Lám, rént így jó zöngőn fújt kürt űz!
Ha nem vigyázol, a tekergőző megmar, és mérge még bajt hoz rád:
  Rálépsz: kígyó döf bőrt, húst, küld zűrt.
Fémgolyót taszítgató nehézatlétát a mezőre csalogatják edzésre:
  Láprét hív, ón lökősúlyt küldd fűn!
CsA Ékes nyelvtársak!
teninger írta és wrote:
> Új kategóriában indítanám viszont párbeszédemet:
> Az angol leány bejelenti magyar apósának, hogy szakított fiával,
> Palival. Az öreg őszintén sajnálja a dolgot.
> - I break with Paul, sire Pőcz. - Csúf ügy, phű..
.
Most jöttem rá, hogy milyen csiszolatlan gyémántot nézt(em/ünk?) eddig értéktelen színes kavicsnak. Átírtam fonetikába a művet:
  Áj brék vitz Pól, ször...
Nagyon jó/yo! Az áttételes, szikár angol humornak végre kiszakadt a burka. Mint sütőben a hurka. Meg a hályog lehullott a szememről.
Az már csak természetesen szőrszálhasogató vita tárgya lehet, hogy a vitz és a szőr rövid vagy hosszú ível, ővel ejtendő, és hogyan vagyon benne az Angol Helyesírási Kéziszótár 1997-es kiadású számában, amit yano rövidesen leemel a polcról :-)
I. (nem első, hanem I, mint István vagy Ibéla) kategória! Kétnyelvű kútdüdű. No jó, kétnyelvű, kis hibás kútdüdű. Ilyen még nem volt! Vagy erre már mindenki rájött, csak én nem?
> Minden "észre van véve", és lesz is rá reakció. 
Hát itt van, csak egy kissé megkésve.

összeállította: CsA, megformázta: Ccapo
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.