null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Hamisítják a Zabjegyet!


Egyre többen számolnak be meglepően jó minőségű CsaTolna Zabjegy hamisítványok szekszárdi felbukkanásáról. Ilyen jogosulatlanul terjesztett Zabjegy volt vásárolható 2000.12.05-én délelőtt 5500 Ft árban a főpostával szembeni lottózó iroda előtt, valamint a Sportcsarnok előcsarnokában. Informátoraink egy síöltözékes, zöld sálas hölgyet és egy szürke nadrágos, bordó baseball sapkás borostás fiatalembert írtak le, mint árusokat. Úgy derült fény az dologra, hogy az egyik gyanútlan kárvallott telefonon rákérdezett a Zabszerda színhelyére, mivel azt a jegy nem tartalmazza. Néhány kérdés után rá kellett döbbentenünk, hogy alighanem hamisítványt vett. Rendelkezésre bocsájtotta Zabjegyét, amelyről a tüzetes vizsgálat igazolta, hogy az nem eredeti.

hamis CsaTolna Zabjegy

A vizsgálat alá vont Zabjegyet egy kifogástalannal összevetve 4 olyan hibát fedeztünk fel, amellyel a hamisítvány viszonylag könnyen leleplezhető. Ezeket a fenti ábrán kék körrel jelöltük.

  1. A ló fején a szemek fehér helyett feketék, viszont a homlokán fehér csillag látható, és a nyakvonal fekete.
  2. A bal első és jobb hátsó láb testhez csatlakozó része fekete.
  3. A ZJ 85-ös sorozatszám már önmagában érvénytelenségre utal, mivel egyesületünk taglétszáma egyelőre nem éri el ezt, illetve hiányzik a szám elől a bevezető nulla.
  4. Az 500,- Ft ár elé fondorlatosan - nyilván anyagi haszonszerzés céljából - egy további 5-ös számjegyet másoltak.
Ezek után ultraibolya fénnyel megvilágítottunk egy eredeti és a hamis jegyet, s az alábbiakat láttuk (csak a Zabjegyek egy közel megegyező részletét mutatjuk):

UV eredeti UV hamis

Mint látható, az eredei Zabjegyről ilyenkor előtűnik az ismert nadrágszíjas-csatos embléma, míg a hamisítvány ilyent nem tartalmaz. Ezen túl a hamis Zabjegy hátán lévő pecsétről is kiderült, hogy az fénymásolt. Nagyon egyszerű ennek megállapítása: nedves ujjunkat elhúzva a pecséten az maszatolódik, míg a fénymásoló által beégetett nem (külön képen nem mutatjuk, a szöveg alapján is egyértelmű). További biztonsági elem, hogy a Zabjegyek egyesületünkön belüli zártkörű kiváltásakor annak vásárlója aláírta a sorszámozott ívet.

Mindezek alapján - hála a Zabjegyek igényes elkészítésének, a rajta elhelyezett biztonsági elemeknek, valamint a gondosan megszervezett terjesztésüknek - egyesületünket, tagjainkat nem érheti kár. Ugyanakkor a hiszékenység vámszedői gátlástalanul becsaphatnak gyanútlan személyeket. Különösen sajnálatos, hogy azok kerülhetnek hátrányba, akik már nyilván hallottak rólunk, egyesületünkről, szimpatizálnak céljainkkal, s éppen emiatt nyúlnak zsebükbe, veszik meg az első látásra kifogástalannak tűnő Zabjegyet.

a cikk persze kamu ;-) 2000.12.05. CsA
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.