null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Internet a családban

A következőkben egy rövid bepillantást szeretnék nyújtani az Internet otthoni, családon belüli alkalmazásáról.

Néhány szót a CsaTolna Egyesületről. Szekszárdon már jó két-három éve lehetőség van az Internet elérésére, amelyet egyre többen használnak. Néhányan úgy gondoltuk, hogy ez az egyre több is még kevés, illetve hogy véleményünk szerint nagyon sokan hamis információkkal rendelkeznek az Internetről. Az Egyesület céljai között szerepel, hogy minél többekkel megismertesse az Internetet előadások és bemutatók segítségével, elősegítse a Tolna megyei honlapok gyarapodását és összerendezését, valamint lehetőséget biztosítson a hasonló érdeklődésű emberek egymásra találásában.

Az előadás címe: Internet a családban. Azt szeretném saját példámon keresztül bemutatni, hogy mit jelent, miben segíthet az Interneten keresztül elérhető tengernyi információ.

Tekintsük át, hogy milyen információk szükségesek:

  • a hétköznapokon,
  • a család egyes tagjainak munkához, tanuláshoz, kikapcsolódáshoz,
  • hogyan kaphatunk segítséget a nyári nyaralás megtervezéséhez,
  • de hogyan utazhatunk a szobában maradva akár az egész világon,
  • elmúlt, jelenlegi és a jövőben megrendezésre kerülő sporteseményekről,
  • a család tagjainak hobbijához kapcsolódóan,
  • végül pedig áttekintjük, hogy miről is esett szó az előadás alatt
Milyen is egy család? Nos, ez nem túl nehéz kérdés. Általában 2-3 generáció él együtt, szerencsés esetben még több is. Nyilván egészen eltérőek az érdeklődési körök, máskor ér rá az Anya és máskor a gyerekek.

Aki még csak hallott az Internetről, annak szinte első kérdése - jogosan -, hogy minek neki az Internet, megvan nélküle. Ezt a vélekedést szeretném a mostani előadással egy kicsit megingatni.

Nézzük, mire lehet szükségünk nap mint nap. Újságot a legtöbb ember olvas: valamilyen napilapot, egy-két heti- és havilapot. De nézzük meg, mi a helyzet az Interneten.

Újságok kavalkádja Újságosstand - 2000. november 20-án éppen 591 különböző újság, tv, rádió volt megtalálható (1999. június 5-én 337). Folytatható a sor a tévéműsorokon keresztül a teletext adásokon át az élő - belenézhető és hallgatható - műsorokig.

Egyes adásoknak külön Internetes kiadása is van, pl. Frei Tamás Dosszié műsorának (amelynek már csak az archívuma érhető el), de jelen van az Interneten Friderikusz és Fábry is.

Frei Tamás a hálón Fridi sem marad el
A Showder is megtalálható

Ha az időjárásra vagyunk kíváncsiak, arra is lehetőségünk van az Interneten keresztül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalain naponta frissülő információkhoz juthatunk, de például a CNN-nél is, ahol jelenleg 10000 város (2000.11.20-i adat) aktuális és a következő napokra előre jelzett időjárása tekinthető meg.

Időjáráselőrejelzés

Tőzsdei információk
Aktuális gazdasági hírekhez is juthatunk, pl. a tőzsdéről, amely gyakorlatilag online, vagyis azonnali információt ad a BUX indexről és 15 perces késleltetéssel a részvényárfolyamokról.

Úgy gondolom, hogy ha ma még talán nem is, de a nem túl távoli jövőben a hirdetések egyik legkiválóbb helyszíne lesz az Internet. Persze én a magánhirdetésekre gondoltam, mert a cégek már manapság is elárasztják hirdetéseikkel az Internetet. Elég nagy problémát okoznak a "kéretlen" e-mail-en keresztüli hirdetések, az úgynevezett spam-ok. Ezeket a rendszergazdák megpróbálják kiszűrni, több-kevesebb sikerrel. Jelenleg is sok mindent - ingatlant, autót, számítógépet, stb. - hirdetnek, de egyelőre még talán nem elég nagy és főleg nem elég sokszínű az Internetezők közössége.

Vásárolni is lehet az Interneten keresztül, online boltok állnak már rendelkezésre a nap 24 órájában.

iNteRNeTTo áruház

Eddig is volt lehetőség levélben vagy esetleg telefonon keresztül hozzászólni, véleményt nyilvánítani egy-egy műsorhoz, de ez az Internet segítségével jóval egyszerűbbé válik. Jó néhány élő interjú készült már például az Internetto szerkesztőségében, de a Mélyvíz című késő esti televízió műsorban is aktív résztvevők az Interneten kérdezők. Talán az a csábító ebben a formában, hogy az interjúalany válaszára is azonnal lehet reagálni.

Online magazin

Nézzük meg, hogy hol segíthet az Internet a munkában: akár állást is kereshetünk, de még dolgozhatunk is az Internet segítségével. Ma már nálunk is lehetőség van számítógépes távmunkát végezni.

Lehetőség van a munkánkhoz kapcsolódó szállítók, szakmai szervezetek, újdonságok friss híreihez jutni. Elektronikus levelezés segítségével folyamatos kapcsolatot tarthatunk kollégáinkkal, munkatársainkkal. Magyar Villamos Művek Rt.

A Sztaki angol szótára
Tanulás támogatására fantasztikus lehetőséget nyújt az Internet. Szinte nincs olyan tématerület, amelyre ne találhatnánk érdekes és hasznos információkat. Nézzük például a nyelvtanulást. Komoly szótárak állnak rendelkezésre az Interneten. Persze az sem egy utolsó lehetőség, hogy a tanult nyelven akár rendszeresen elektronikus levelezést folytathatunk.

Akár kidolgozott magyar vagy történelem érettségi tételeket találhatunk valamilyen kereső segítségével, hisz hál’isten vannak nagyon szorgalmas fiatalok, akik megteszik ezt a szívességet a többiek számára.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban egyre növekvő mennyiségű teljes szövegű irodalmi mű érhető el versektől kezdve akár a Micimackóig. Érdemes megjegyezni a címét, mert napról napra gyarapodik az állomány.

Áttérve a munkáról a könnyedebb dolgokra, nézzük meg, hogy mit találhatunk a szabadidő, a turizmus és a sport területéről. Megnézhetjük például, hogy milyen műsor lesz a szekszárdi vagy a pécsi mozikban, de akár a soproniakban is.

Megtervezhetjük nyári nyaralásunkat, de ha "sürgősen" mehetnékünk támad, akkor ehhez is találhatunk friss információkat az Interneten. Nézzünk körül például ez utóbbival kapcsolatban:

Lastminute utak

Ha anyagi okok miatt nem tudunk eljutni a világ olyan helyeire, melyek kedvesek számunkra, akkor az Internet ebben is segíteni tud. Nézzük meg a világ tetejét - amire őszintén szólva saját erőnkből nem lennék képesek.

Akit a sport érdekel, az igazán nagy választékkal találja magát szembe az Interneten. Lehet a legfrissebb sporthírekhez jutni - pl. CNN, Internetto -, de lehetséges múltbéli, illetve jövőbeli sportesemények honlapjain is böngészni. Nézzünk egy példát a közelmúltból:

'98-as atlétikai EB
2000-es olimpia Sydney-ben

Ahány ember, annyi hobbi. Nagy valószínűséggel mindenki találhat maga számára érdekes információkat. Mi például szívesen nézünk szét a NASA-nál, ahol szinte minden információ megtalálható a régmúlt, a jelen és a jövő eseményeiről.

A fiúkat érdeklik az autók és például a görkorcsolyák. Ezekhez se túl nehéz web helyeket találni.

... sosem kop el!

vagy

Görkorcsolyázok is örülhetnek

Magam az evezéshez kapcsolódó helyeket keresem, ezzel is visszaidézem fiatalon űzött sportomat.

FISA honlapja

Evezés, ...
... csak evezés

Nagyfiam kereste meg a következő helyet, mert sütemény receptekre vadászott:

Receptek a hálón

Ezt a címet még a feleségem is örömmel fogadta, de hát ez nem is csoda. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy őt még nem nagyon sikerült megfertőzni az Internet vírussal, de már megtörténtek a kezdeti lépések. Például tanuláshoz fogalmi magyarázatokat kerestünk, használta már a német szótárat, együtt jártunk a hegyekben és nézegettünk divatlapokat is.

Elite divatmagazin

Az előzőekben bemutatott oldalak csak érzékeltetni kívánták, hogy valójában mi minden található az Interneten, de nyugodt lehet mindenki, hogy soha még csak megközelítőleg sem fog képet kapni arról az irdatlan és napról-napra duzzadó információ tömegről, ami akár a mi szobánkból, a saját számítógépünkről bármely időpontban rendelkezésünkre áll.

Természetesen nem szabad a szokásos magyar módi szerint a ló túlsó oldalára kerülni. Erősen és következetesen szűrni kell, hogy mi az, ami valójában szükséges számunkra és nem szabad elfelejteni, hogy az Internet a maga mérhetetlen információ bőségével csak egy eszköz, aminek meg kell találnia a helyét mindennapjainkban. Hiába járunk az Internet segítségével a Himalájában, egy sötétvölgyi kirándulást sohasem tud pótolni. Erről ne feledkezzünk meg, hogyha éjjel 2-kor még ott gubbasztunk a monitor előtt.

Akinek pedig megtetszett az Internet, de úgy gondolja, hogy az túl drága számára, ne keseredjen el: az Egyesült Államokban már a háztartások 47%-ban van Internet elérés, nálunk csak 0,7 %-ában (1998. őszi adat). Ha csak közelíteni szeretnénk az előbbi számhoz, akkor is óriási változásoknak kell bekövetkeznie a hozzáférési lehetőségekben és természetesen a költségekben is. Én úgy gondolom, hogy még előttünk áll a nagy Internet bumm - talán az iskolákat elérte már -, tehát még senki sem maradt le semmiről sem.

Szilágyi György alias CCapo © 1998-2000

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.