CsaTolna Egyesület
null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Internet és a számítógépes játékok

A hálózatos játék izgalmai:
Aki már ült számítógép előtt, az nagyon jól tudja, hogy milyen izgalmas perceket okoznak a számítógépes játékok. Az izgalmat már csak fokozni lehet azzal, ha nem a játék "buta" ellenfeleit kell legyőznünk, hanem barátaink, ismerőseink által irányított harcosok ellen kell bevetnünk mindent, vagy éppen vele egy oldalon harcolva rúgjuk góljainkat más országok futballcsapatát irányító felebarátaink hálójába.

Módszerek a kapcsolatra:
Számos módszer létezik, hogy a számítógépek összekötésével megtehessük mindezt. Legegyszerűbb módja, hogy közvetlen összeköttetésbe hozunk két számítógépet egy kábel segítségével. Ennek egyik hátránya, hogy a berendezéseket egy helyre kell vinnünk. Ezen segít a telefonvonalas megoldás, de az ember által irányított felek száma itt is csak kettő lehet, ami kizárja a csapatos összejöveteleket. Hogy csapatokban játszhassunk, megfelelő megoldást nyújthat egy számítógépes hálózat, ahol több számítógépet összekötve akár nyolcan, tizen is részt vehetünk a küzdelmekben, de a cipekedés problémája továbbra is megmarad. Legjobb megoldásnak az Internet kínálkozik.

Játsszunk együtt:
Amikor kedvem tartja, megbeszélem az Internet különböző kommunikációs lehetőségeinek segítségével ismerőseimmel, hogy mit játsszunk, hányan, ki-ki ellen, és már indulhat is a játék. A számítógépes játékok legtöbbje lehetőséget kínál Internetes arénákba való csatlakozáshoz, melyekben gyakorolhatjuk stratégiai érzékünket, mint pl. a Command & Conquer-ben, edzhetjük reflexeinket, mint pl. a FIFA'98-ban. Megtudhatjuk, valóban meg álljuk-e a helyünket a már sokszor végigjátszott, kedvenc játékunkban intelligensebb, emberek által irányított ellenfelekkel szemben is.

Játékkészítő cégek, FTP site-ok:
Ha elakadunk legújabb kalandjátékunk teljesítése közben, bizalommal fordulhatunk az Internet információ-rengetegéhez. A játékkészítő cégek Internetes oldalain megtalálhatunk mindent, amit tudni szeretnénk az adott programról, és ha már arra járunk, megnézhetjük készülőfélben lévő játékainak képeit, letölthetjük egy másik programjának bemutató változatát. Arra is megoldást találhatunk, ha problémáink vannak a játék elindításával kapcsolatban, vagy éppen egy újabb kiadását keressük a terméknek. ügyesebbek sikerrel kutathatnak teljes verziós, ingyenesen letölthető játékok után is.
Cégek:
Shareware:
FTP:

Magazinok, hardverszükségletek:
A számítógépes játékokkal foglalkozó hazai lapok oldalait szintén megtaláljuk a Világhálón, benne színesebb, bővebb információval, letöltési lehetőségekkel. A "legerősebb" számítógép köztudottan a játékokhoz kell. A számítógépünk fejlesztéséhez is számos útmutatót rejt az Internet, melynek segítségével eligazodhatunk a chip-gyártó vállalatok termékeinek arzenáljában, melyre legjobb példa az Intel processzorok örökös fejlődése, változása, vagy akár a 3D-t gyorsító VGA kártyák kavalkádja.
Magazinok:
3D kártyák:
Processzorok

VRML, MUD:
Ezzel nincs vége a Világhálós szórakozási lehetőségeknek, hiszen még szóba se hoztam azt a számtalan honlapot, melyek háromdimenziós világot tárnak a szemünk elé a VRML segítségével. Nagyszerű lehetőséget kínál ez a módszer arra, hogy egy képtárat valóban körbejárhassunk, hogy egy múzeum ritkaságait szemünk előtt forgathassunk, hogy egy bajba jutott űrhajót saját kezünkkel irányítsunk a bolygón egy biztonságos leszállópályára.

Hadd ejtsek pár szót a szerepjátékok kedvelőinek játékáról, a MUD-ról. A MUD (Multi User Dungeon), ahogy a neve is mutatja, egy olyan világ, melyben a játékosok egy-egy - ebben a világban élő - szereplővé válnak, és így kell mindazt tenniük, amit egy "szokványos" hősnek csak tennie kell: küldetéseket teljesíteni magányosan vagy a többiekkel csapatokat alakítva, ismeretlen földeket felderíteni, tanulni vagy eddzeni hogy a szereplő minél többet tudjon, nagyobb vagyona vagy hatalma legyen. A világot, az abban zajló életet, és a küldetéseket többnyire a MUD Istenei hozzák létre, illetve bővítik ha a hősök teljesítettek egy-egy nagyobb feladatot. Eg jó MUD elkészítése legalább akkora feladat, mint például egy fantasy könyv történetének kiötlése...

Szabó Gábor
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.