Keresünk a Hálón
Cserháti András


1998.11.14 v1.01
utoljára aktualizálva 2000.10.08 v.1.2

Hol vannak a tűk a sok ezer szalmakazalban?

Az alábbiakban arról lesz szó, hogy hol, mit, mivel, hogyan kereshetünk a hálózaton. Példaként keresünk közérdekű információkat is telefonkönyvben, menetrendben, könyvtárakban, műsorokban, sajtóban stb. Jelen feldolgozás egy 15-20 perces, internetes demonstrációval egybekötött előadás anyaga, ami korlátozza mélységét, terjedelmét. A világháló méretei, növekedési trendje. Nem kilátástalan itt keresni?

Az internet hatalmas, és szédítő ütemben töretlenül növekszik. Erről minden nap friss elemzések készülnek, az internetre kötött gépek száma mára (2000. október eleje) majdnem 95 millióra tehető. Az ábrára kattintva annak napi aktuális változata jön elő:
 

Az összes gépből a .hu végződésű névvel azonosított magyarországi gépek száma mintegy 132 ezer. Egyszerű osztással kijön, hogy a csatlakozó magyar gépek most az internet kb. 1,4 ezrelékét képezik.

A gépek területi elosztása messze nem egyenletes, főként az északi féltekére összpontosul. A tavaly nyári eloszlás lényegét tekintve ma is érvényes. Dominál Észak-Amerika, Nyugat- és Észak-Európa, Japán és Korea.
 

A déli féltekén csak kisebb koncentráció van elsősorban Argentína-Brazília, Dél-Afrika, Ausztrália és Új Zéland körzetében.

Ezeknek a gépeknek kisebb része szolgáltató, a többeiekről pedig el lehet érni a szolgáltatásokat. A szolgáltató gépeken a lapokszáma milliárdos nagyságrendbe esik. Tehát már ma is több milliárdnyi lapból kell megtalálni azt a néhányat, amelyen a számunkra szükséges tartalom van! Ekkora feladatot ember nem képes megoldani, ezért rábízták számítógépekre.


Keresőrobotok és keresőgépek. Működésről röviden.

Manapság két alapvető keresési módszer létezik:A két eltérő keresési módszer némileg összemosódik, például pontosan a Lycosnál. Az ember készítette kategóriák között is lehet szavakra keresni, illetve robotos keresők is egyre többször felajánlanak bizonyos kategóriákat.


Néhány kereső teljesítményének összevetése

Egy aktuális összevetés szerint a mostani csúcstartó kereső - a Google - összesen 560 millió dokumentumról tárol adatokat. A hivatkozások kezelésének hatékony módja miatt ráadásul a Google olyan lapokat is meg tud mutatni, amelyeket maga meg sem látogatott. Az élvonalbeli keresők sorrendeje:
 

A tárolt dokumentumok száma szerint:

Hány százalékát látja a teljes internetnek?

jelmagyarázat:
GG=Google, WT=WebTop.com, AV=AltaVista, FAST=FAST,
NL=Northern Light, EX=Excite, INK=Inktomi, Go=Go (Infoseek)


Mit jeleznek ki a keresők eredményként?

Az eredménylap az egyes keresőknél eltérő, de sok közös elemük van. Az eredmények megjelenítése legtöbbször beállítható.

Leggyakrabban megjelenő elemek:


Csordába fogott keresők (metakeresők)

Ahogy a keresők elszaporodtak, lusta emberek kitalálták, hogyan lehet egyszerre vagy látszólag egyszerre több segítségével keresni. Már metakeresőből is egyre több van. Néhány ilyen:


Hogyan szűrhetők ki a legjobb lapok a találatok tengeréből?

Ahogy nő a szalmakazlak száma, növekszik a megtalált tűk száma is. Ha a keresés eredménye százas, ezres vagy tízezres nagyságrendű, tovább kell finomítani a keresést új szavak vagy kizáró támpontok megadásával.

A találati lista elejére kerülnek az értékesebbnek vélhető találatok, így azt nem kell végignézni. De milyen alapon dönthető el, hogy melyek a legjobb találaltok? Erre a sorba rendezésre is sokféle, automatizálható, tanulási elemeket tartalmazó módszer létezik:

A jó boltos is a keresett árut a legfeltűnőbb helyre teszi.


Különleges szolgáltatások

A kezdetben egyszerű keresőlapok mára egyre több kiegészítő szolgáltatást nyújtanak:

folytatás

(c) CsaTolna Egyesület az internet megyei fejlesztéséért, 1998-2000