null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Kommunikáció az Internet segítségével

  Most azokról a lehetőségekről lesz szó, melyet az Internet nyújt emberek közti kommunikáció megvalósításához. Mindjárt látni fogjuk, mennyi módja is van annak, hogy két vagy több ember megossza egymásssal gondolatait.

  Először is nézzük a legelterjedtebb és legegyszerűbb formát, a szöveges társalgást:
Az, hogy szöveges úton társalognak a legtöbben, döntően két dolognak köszönhető: az Internetre kapcsolódáshoz szükséges hardvereken kívül semmilyen speciális eszközre nincs szükségünk, sőt meglehetősen gyenge teljesítményű számítógép elég ehhez, és a másik ok, hogy kis sávszélességet igényel, ezért nagy távolságú, lassú kapcsolat mellett is élvezhető (de nem is minden esetben számít a sebesség).

  - E-Mail: A legalapvetőbb szolgáltatás, ami egy Internet-előfizetéssel jár. Hétköznapi fomrája a levelezés, annak megfelelően működik, csak elektronikus formában. A címzett megadása pl. nem név, utca, házszám, stb. megadásával történik, hanem minden előfizető rendelkezik egy E-Mail címmel, ami valahogy így nézhet ki: név@domain-név (pl. janos@kvantum.hu). A @ jel után annak a számítógépnek az internetes azonosítója van, amelyiken a postaládánk helyezkedik el.   A levelezés előnyei közé tartozik, hogy a fogadó félnek nem kell számítógépe előtt ülnie, mikor feladják neki a levelet, ezért a levél feladása bármikor megtörténhet. Ez hátrányként is jelentkezhet, ha szertnénk azonnali választ kapni, de arra ott van más (ld. lejjeb).

  - Levelezési listák: Ezt arra az esetre találták ki, mikor több, mint két ember (akár több százan) ugyanabba az érdeklődési körbe tartoznak. Működése az E-Mail-től annyiban különbözik, hogy a listára feladott leveleket nem egy személy, hanem minden feliratkozott tag megkapja, amihez bármelyik tag hozzászólhat, válaszolhat. Mindenféle listát létrehoztak már: zene, programozás, horgászat, szórakozás, sport, viccek, stb. témákban.
Egy kis ízelítőt találhatunk itt: http://www.ch.bme.hu/chemonet/hun/forum/listak.html

  - On-Line fórumok, FAQ-k: A levelezési listákhoz hasonlóan, itt is többé-kevésbé témák szerint találjuk meg a megfelelőt, de a hangsúly a kérdés-válasz viszonyon van, tehát leginkább azok keresik meg a fórumokat és FAQ (Frequently Asked Questions), vagy magyarosabban GYIK (GYakran Ismételt Kérdések) oldalakat, akik valamilyen problémát nem képesek megoldani és más tapasztalaira építve próbálják megoldani azt, vagy éppen olyan problémán jutottak túl, aminek megoldásat szívesen megosztják mással. Eszközként itt már nem a levelezés szerepel, hanem az Internet hipertext-alapú részéhez tartozó interaktív/dinamikus oldalakon.

  - Chat, csevegés: Ez talán a legizgalmasabb szöveges társalgási mód. általánosságban ismertetem, mert csevegni lehet többféleképpen is: IRC-n, dinamikus HTML oldalakon, különböző programokkal (még játékprogramokban is). A lényege, hogy üzenetink azonnal megérkeznek a csevegés résztvevőihez és fordítva. Vannak általános témájú, de találhatunk kedvünknek megfelelő dolgokról szóló társalgóhelyet. Példaképpen itt van két hely:

 Egy másik lehetőség, a telefonnak megfelelő hangátviteles kommunikáció: Habár megvalósításához kellenek különböző eszközök, elérhető áron lehet hozzájuk jutni (és küönben is a legtöbb, beszélgetéshez szükséges eszköz - főként a játékok miatt - már számítógépünk egy darabját képezi): egy hangkártya, egy mikrofon és hangszórók. Továbbá szükségünk van egy szoftverre, ami megoldja a hang rögzítését, fogadását és továbbítását internetes vonalon. A hagyományos telefonhoz képest általában valamivel rosszabb a hang minősége, de egy jobb programmal, kisebb vonalterheltség mellett akár jobb is lehet (a mobil telefonoknál mindenképpen jobb lesz). A szöveges kapcsolathoz hasonlóan, beszélhet egymással két ember és beszélgethetnek többen is. Itt is válogathatunk vegyes témájú csatornák között sőt, bulicsatornáktól egészen a a szexcsatornákig van minden. :-)   Amit feltétlenül érdemes a modemes internetezők figyelmébe ajánlanom: attól függetlenül, hogy Ausztrália, Kanada vagy a Föld bármely pontja van a vonal másik végén, Interneten keresztül BáRMILYEN társalgás HELYI HíVáSSAL történik!

 A leglátványosabb kommunikációs lehetőségünk, a képátviteles társalgás. Legnagyobb hátránya a hardverigénye: csak hogy a legfontosabbakat említsem szükségünk van egy kamerára, képdigitalizáló kártyára, hangkártyára, mikrofonra és egy erősebb processzorra. Mivel viszonylag sok adat áramlik át ilyenkor a hálózaton, stabil, gyors kapcsolat szükséges a társalgó felek között. Pontosan emiatt, leginkább intraneten belül alkalmazzák. Természetesen nem csak társalgásra használják a képi adatok továbbítását: élő adások, különböző pillanatképek szórására (pl. Niagara Vízesés) is alkalmas (bár még sokat fog fejlődni a technológia, mire felhasználása igazán el fog terjedni).

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.