null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Beszámoló a CeBIT' 2002-ről

CsA rászánta magát és vállalkozott a nagy kalandra, vagyis a CeBIT - gyakorlatilag a világ első számú számítástechnikai szakkiállítása - megtekintésére a németországi Hannoverben. Szállásuk Hildesheim-ben van, kb. 30 km-re a kiállítástól.

Nyilván lesz majd egy komolyabb beszámoló, de előlegként következzék a listára küldött leveleinek gyűjteménye:

Subject: CEBIT-00
Date: Sat, 16 Mar 2002 04:10:15
Kedves fiúk és szép leányok!

Most indulok Hannoverbe, szerdán érek haza. Tudósításokra számítsatok :-)

üdv CsA

Subject: CEBIT-01
Date: Sat, 16 Mar 2002 23:00:06
Kedves fiúk és szép leányok!

Megérkeztünk ide Hildesheimbe 17:30-kor, 1400 km-t es 13 óra utazást követően. Itt lakunk egy Jugendherbergében a hegyek közt , már csak egy karnyújtásnyira a CEBIT-től. A kar persze alkalmasint 30 km hosszú.
Holnap délelőtt megyünk be Hannoverbe. Ma este csak rövid városnézés és formába hozó sörözés zajlott. A reggel persze Maláj Nagydíjjal indul a früstökölés után.
Holnap már szakmaibb beszámoló következik.
Mindenkinek van újságíró igazolványa, úgyhogy lehet, hogy nethez is szabadulok holnap, nem kell a mobilon emilezni.

üdv CsA

Subject: CEBIT-02
Date: Sun, 17 Mar 2002 21:04:46
Kedves fiúk és szép leányok!

Ez az első igazi tudósítás, már benn vagyok a vásári területen. Első benyomások: hatalmas, egy hét is kevés lenne csak a legérdekesebb dolgok felkutatására is.
Ideérni sem volt egyszerű, bar az autóra kitettük a Presse táblát. Végül sikerült benavigálni egy parkolóba, viszonylag közel a bejárathoz, újságíróknak természetesen ingyenes. Betanultam a sajtóközpont rejtelmeibe, az őrült sok írásos anyag, sajtóképek fellelésének mikéntjébe, szereztem kis szekrényt (nagyon fontos, mert az ember egy idő után képtelen cipelni a prospektusok, kis és nagy táskák tömegeit), kipróbáltam egy plexifalú, hangtudósításra szolgáló süket-fotelt. Kiokosítottak, hogy melyik sajtótájékoztatón milyen kaját osztanak, ez is egyfajta túlélési gyakorlat.

Egyszóval profi CeBIT látogató kiképzést szereztem, már amennyi ennyi idő alatt megszerezhető. Akkor most érdekessegékről.

01 - Ül egy koma az asztalnál és ír egy teljes méretű klaviatúrán, amely egy gyufás skatulyányi dobozból van elé az asztallapra kivetítve. A skatulya természetesen azt is érzi, melyik "gombokat" nyomogatja éppen...

02 - Nagy cégek kiépítenek infravörös Palm dokkoló helyeket a standjukon. Az Intelnél pl. egy plexifalú ketyere van, arra rá kell helyezni a Palm-ot, és áttölti a legfontosabb kiállítási infókat a gépedbe.

03 - 16x15x7 cm-es PC. Mindent tud, amit a nagyok. Hűtése bordázott felületen keresztül történik, ventilátor nélkül, így az nem tud elromlani és áramot sem fogyaszt. Semmi hangja sincs. Reklámja: "Szabadon hagyja az asztalt a fontosabb dolgok számára".

04 - 3D "Nyomtató". Rétegekben alakít ki tárgyakat valamilyen fehér porszerű anyagból, színesben vagy monokrómban. A rétegvastagság 0,075-0,25 mm, a targy befoglaló mérete 250x200x200 mm lehet. Egy munkatérre ráhordja a porréteget, "nyomtatja" (ragasztóval szilárditja és festi) a port bizonyos helyeken, majd egy kicsit lejjebb süllyesztve a munkateret mindezt sokszor ismétli. 20 perc - 4 óra folyamán alakít ki egy 3D tárgyat igen nagy pontossággal pl. CAD modell alapján. Ha kész, lefújja (szívja?) a fölösleges port.

05 - 3D Laser scanner. Képzeljetek el egy forgó-bólintó keretbe foglalt lézert , amely valamilyen rendszer szerint különféle irányokba kilő lézer sugarakat, méri a visszatért jelet (idő, intenzítás), és ebből megalkotja a körülötte lévő világ 3D képét. A műemlékvédelemtől a bányászatig sok mindenre használható. Ha egy autónom robotra rakják, az ezáltal lát, tud épületekben navigálni , ajtót nyitni, liftbe szállni, az eredmény egy összerakott 3D digitális térkép.

Most volt egy német sajtótájékoztató a CeBIT eddigi eredményeiről, hatalmas statisztikai kavalkáddal (a potya kaja sajnos elmaradt, de legalább lábat lehetett pihentetni). Dobálták a számokat (kiállító cég, stand- és kisegítő személyzet, látogató, régiók szerint, szakterületek szerint, tavalyhoz képest stb.) Kiemelték K-Európa érdeklődését. Ehhez képest az 5, azaz öt magyar kiállító cég nem túl sok...

S mivel minden kiállitas szükségszerű "velejárója" a standokra kirakott hostess, ne feledkezzünk meg a csajokról sem. Nekem nincs tavalyi tapasztalatom, de idei megállapítasaim vannak. Nagy a szóródas a "bomba - jó - átlagos - csúnyácska de érdekes" nő skálán. A skála két vége sem üres, de többen vannak a közepén. Igyekeznek mosolyogni, aktívak, beszélnek, de legalább értenek angolul. Tán 4-5 helyen társalogtam velük vagy hallgattam, amit másoknak magyaráztak - meglehetősen okoskának tűntek. Nem volt bátorságom fotózni őket, így a többit fantaziátokra bízom.

Természetesen csináltam fotopanorámát is kinn a szabad téren, jobb pavilonokról. Hát ennyi egyelőre, egy következő körre indulok.

üdv CsA

Subject: CEBIT-03
Date: Tue, 19 Mar 2002 06:42:02
Kedves fiúk és szép leányok!

Most fogtam a kezemben egy Minolta Dimage X-et. Közben egy csinos lány nyakában lógott, láncon. Tényleg nagyon ici-pici, ingzseb méretű! Sőt! Kisebb, könnyebb, mint amit a magasztaló leírások alapján képzeltem!

06 - a Compaq stand. Ott van Ralf Schuhmacher autója 1:1-ben, amilyennel megnyerte tegnap reggel a Maláj Nagydíjat Sepangban. Természetesen videón jó nagy képen láthatók a futam izgalmasabb mozzanatai, és a kettős Williams-BMW siker. A Compaq nem csak úgy jön a képbe, hogy az ő nevük a legnagyobb az autón, hanem ők a stratégai partnerek, ők szállítják azt a hw/sw-t, amin a versenyt a mérnökök követik. Egy kört "mentem is" vele: osztott képernyőn lehetett látni 5 parametert (fordulat, sebesség, fokozat, gáz, kormány). Közben egy másik képernyőrészlet mutatta, hogy a pálya térképén éppen hol megy az autó. A valóságban vagy 100 parametérre terjed ki a telemetria.

Maradjunk a Forma-1-nél. Olvasom a Figyelőben, hogy idén már engedélyezik a kétiranyú adatkapcsolatot a box és az autó között (eddig csak mérni lehetett). Hihetetlen távlatok: a mérnökök majd menet közben állítgathatják a motort, légterelőket is?

07 - vissza a CeBIT-re, a Compaq-hoz. A legtöbbet reklámozott tenyérbe mászó gép a Compaq iPAQ Pocket PC. Sajnos, mivel Psionon írok. A legtöbbet reklámozott OS a rajta futó WinCE. Sajnos, a Billgéc Művek. Egy negyedóráig nyomogattam, végül is nem keltett rossz benyomást. Akit érdekel, itt nézze: De ez minden általam leírt érdekességre igaz: többet leltek róla a neten, mint amit ez a kis figyelemfelhívó nyújt.

08 - Panasonic, vagy ha úgy jobban tetszik, Matsushita (a Toyota autóra vannak festve, de hagyjuk már az F1-et). A legagyobb a nyomulás náluk érzésem szerint az SD memóriakártyák terén van. Ez a Secure Digial rövidítése. 3. generációs félvezető memória, a Matsushita, SanDisk és a Toshiba állt össze a kifejlesztésére. Kisebb (24x32x2.1 mm), mint a 2. generációs Compact Flash, és a babérokra tör. Beledugják audio, video, foto, mobil (telefon, autós navigáció), számítógépes (PC, nyomtató, szkenner, szórakoztató elektronikai és háztartási eszközökbe. Pl. a tv-ben látott gasztronómiai műsor receptjét az SD kártyán át lehet majd vinni a mikrohullámú sütőbe... Vagy ha előadást tartunk számítógépes kivetítővel, már számítógép sem kell, mert az SD kártyát kell csak magunkkal vinni, és betolni a projektorba. Számítógép SD kártyahelyére dugható eszközök is előteremtek hosszú sorban: most van már kamera kártya, Bluetooth kártya, GPS kártya, és mobil kommunikációs kártya. A Panasonic most 512 MB-nál es 10 MB/s sebességnél tart, jövőre átállnak a 20 MB/s-re, és a gigásra, a kapacitas évente duplázódik.

09 - még mindig Panasonic. Az e.wear, azaz a testen ruhaszerűen viselt elektronika terén Audio Player , Recorder és MultiAV a sláger, meg a mobil Printer. Mind SD-vel megy, persze. Lássuk ebből csak a MultiAV-t! Felvesz mpeg4 videót, állóképeket, hangot, mindezt képes le is játszani, persze mp3 zenét is. Olyan kicsi, hogy nyakba akasztva, egy láncon hordozható. "Szakírók" arról nyavalyognak, hogy a kis hibrid szerkezet ugyan mindent tud, de mindent gyengén tud...

10 - még mindig e.wear. A Casio hitelkártya méretű 1.3 Mpixeles fénykepezőgépe és mp3 lejátszója. Az egyik reklámképen egy hölgy a dekoltázsából nyeri elő. Exilim a fantázianeve. Rápróbáltam OTP EC-MC kártyámat: hazudnak, mint a vízfolyás, mert a gép alul és oldalt is túllógott 1-1 mm-rel! A 14 MB-os belső tárat lehet bővíteni pl. SD kártyával. Egy baja van, hogy zoomolni nem tud, azaz csak digitálisan, 4x.

Új rovatot is nyithatnék: mit nem nyertem ma? néven. Most egy Nürnburgring 2 személyes páholy jegyet, Gericom laptopot, Pocket PC-t. A többiek mást nem nyertek (erre bánatunkban kiugrottunk a szemközti hipermarketbe: 29 cent az Ottakringer fél literes dobozos sör és finom; otthon is drágább!). Osztogattak viszont multiplatformos StarOffice v6.0-t CD-n, angol/német evaluation copy, június 30-án jár le. Májusban jön ki az igazi.

Roller. A tetőponton túl van a rollerrel közlekedés őrülete, jobbára 30-40 éves nyakkendős fazonok hajtják. Aztán összehajtják, és bemegy a diplomata táskába. Csak akkor a számítógépet kell kivenni... Mint a viccben: úgy lehet betenni az elefántot a hűtőszekrénybe, hogy előtte ki kell venni a korábban oda rakott zsiráfot :-)

üdv CsA

Subject: CEBIT-04
Date: Tue, 19 Mar 2002 10:39:35
Kedves fiúk és szép leányok!

Most a sajtóközpontban ülök és nem a Psionomat verem, hanem egy itteni IBM ThinkPadot a száz közül. Az imént ránéztem a CsaTolna lapokra (webcamera, hőmérséklet). Örömmel tapasztaltam, hogy valaki - Ccapora gyanaxom - felrakta egy weblapra eddigi tudósításaimat. Kivéve a tegnapit, mert azt valami miatt csak ma reggel tudtam elküldeni.

Nos akkor kezdjük a ma reggellel. Esik az eső - eddig ragyogó idő volt - és kellemetlen DNy-i szél fúj. Pörögtek is az áramfejlesztő szélgenerátorok idefele jövet az út menten, mint a ménkü.

Alábbiakban szemezgetek a ma reggeli CeBIT News-ból.
1. A Bluetooth előre tör. Ilyen PC-ket már a nyártól árulnak (aki nem tudja, mi az a Bluetooth, olvassa el pl. itt).
2. Mikor fogja kiszorítani a fantasztikusan népszerű SMS-t az MMS? Az MMS ugye annyit tesz, hogy Multimedia Messaging Service. A video, kép, hang és szöveg tovabbítására szolgáló előfeltételek már lassan összeállnak (erre alkamas készülékek és átvitel).
3. A nyílt forráskód ereje. Egyre több profitorientált alkalmazást fejlesztenek LINUX alapon. Az adott cikkben egy PCI kártyás terméket fejlesztő céget interjúvolnak, amelynek a bele "LINUX-ból van".
4. A Ricoh bemutatta a legkisebb színes lézernyomtatót. Színesből 16, feketéből 20 lap/percet nyom.
5. A Novell az SAP-val kapaszkodik össze pozíciói megerősítésére.
6. 10 éve történt. Visszaemlekezés a '92-es CeBIT-re. Akkori jóslatok:
- mindent mindennel össze fognak kötni a jövőben,
- az Apple a Microsoft és az IBM fel fogja osztani a piacot, nem nagyon lesz átjárás.
- az Olivetti kiállította az 50 MHz-es ACE workstationt.
- a Motorola eladta a milliomodik VMEbus egységet stb., stb.
7. Gyakori autós utazók megmenekülnek a hosszú menetlevél könyveléstől, ha a GPS-sel összekötött kézi gépre bízzák az útvonalkövetést.
8. Orvosi képek (röntgen, CT, UH) tömorítése Dicomzip néven. 10x gyorsabb átküldesük az interneten, kevesebb helyet is foglalnak a doktornál.
9. CeBIT trendek: a biztonság eléggé előtérbe került az idén: biometrikus személyazonosítas, titkos adatátvitel, távoli elérés és vírusvédelem, levelezés illetéktelen olvasásának megakadályozása a főbb területek.
10. A színes Trium telefon. 256 szín, java technológia, polifon csengőhangok, egyéni tapéta a kepernyőre.
11. Az internetes banki műveletek biztonsága. Passzport vagy szabadság?
12. Hogyan fogják kiszorítani az LCD monitorok a katódsugárcsöves technikát?
13. Az új tenyérgépek kötelezően Bluetooth és GSM kapcsolatúak.
... Még lenne sok, de megúntam, majd folytatom később.

Helyette egy tenyérgép alkalmazói viselkedési kódex (PDA Etiquette). A Compaq rendelte egy Drusila Beyfus nevű modern illemtanártól:

Tedd:
- gondolkodj, hol és mikor kapod elő,
- kapcsold ki, ha kérnek rá,
- ha üzenetet küldesz a zsebgépedről, jelezd valahogy (pl. a levél tárgyában), hogy ez PDA-n íródott,
- röviden írj,
- használd ki a géped minél több lehetőségét.

Ne tedd:
- bekapcsolt hangokkal (pl. gombpityegés) való használat nyilvános helyen,
- nagy csatolt fájlok küldése PDA-ra,
- terjengős üdvözlések és sok soros aláírások,
- e-mail küldés megbeszélés, értekezlet, előadás alatt,
- idegeneknek adatok kéretlen infravörös átsugárzása.
No, egyelőre befejeztem.

üdv CsA

A következő szöveg eleje már hazafelé, az autóban íródott, végül nem került a listára. Hogy a lap formai egysége megmaradjon, egy ál-levélként kerül ide:

Subject: CEBIT-05
Date: Sun, 24 Mar 2002 17:47:22
Kedves fiúk és szép leányok!

Ma egy internetes zöldségesnél ebédeltem a 6. pavilonban. Elektronikus nagykerrel foglalkoznak. Gyönyörű gyümölcsöket és zöldségeket raknak ki a standra, a látogatók bátortalanul el-elcsípnek egyet a kínálatból. Én lassú köröket írtam le, csináltam egy alma-, körte-, sárgarépa- és egy narancs fordulót. Mire krumplira vagy káposztára került volna sor, már jól is laktam :-)

11 - Egy érdekes portré készítési lehetőség: "belerakják a fejed" egy kb. 5x5 cm-es üvegkockába. Néhány fotó készül a delikvensről, amit átszámol egy alkalmatos eszköz 3D-be, azután valahogy - alighanem lézeresen - beültetik a kocka belsejébe térbeli képpé összeálló világos pontok sokaságaként. Nagy tömeg figyeli állandóan a művelet előrehaladását. Én magát a folyamatot nemigen követtem, az eredményeket annál inkább. A fejből elsősorban az arcot teszik át a sajátos ábrázolásba, a fej hátsó része, a tarkó elnagyolt. 100 EUR "jelképes" összegért interneten küldött fotót is "beüvegeznek": , de nyerni is lehetett üvegbe zárt képet:

12 - Társaim útbaigazítása nyomán felemeltem az ELV standján a 724 oldalas katalógust és a kis tavaszi kiegészítőt hozzá (ez csak 200 oldal körüli). Van olyan elektronika, számítástechnika iránt érdeklődő, aki még nem ismeri ezt az évtizedes német vagy inkább már nemzetközi csomagküldő szolgáltatást? Az sürgősen ismerje meg: . Szerintem a CsaTolna számítógépes időjárás automatát is egy ELV katalógus alapján rendeltük, nemdebár?

13 - A Nokia telefonújdonságairól. Először néhány varázs- és betűszót abc rendben, merre megy a világ egyik vezető gyártójának maroktelefóniája: AAC, Bluetooth, EGSM, GPRS, GSM, HSCSD, Java, MIDI, MMS, MP3, Symbian, SyncML, WAP. Részletekbe nem megyek bele, akit érdekel, tudja, mit jelentenek, vagy pillanatok alatt megtalálja egy keresővel vagy alkalmas weblapokon. A szavak, betűk után akkor pár számot:
3410 (letölthető java játékokat és alkalmazásokat futtat, képszerkesztője van, Wap pusht fogad);
3510 (polifón csengőhangok MIDI formátumban, WAP push, MMS multimédia üzenet fogadása, GPRS);
6310i (három sávos - 900/1800/1900, saját alkalmazások feltölthetők, gyors GPRS és HSCSD, drótnélküli Bluetooth);
7210 (4096 színű kijelző, beépített URH sztereo rádió, három sávos, MMS);
8910 (titánból, automatikus nyitószerkezet, GPRS és HSCSD, Bluetooth, WAP);
7650 (hátuljába beépített digitális kamera, 640x480 fényképek készítése és továbbítása, MMS, fényképalbum a képek tárolására, GPRS, egygombos navigálás, 176x208 színes grafikus kijelző);
D211 (egy számítógépes kártyahelyre bedugható sokfunkciós, tehát GPRS, HSCSD és drót nélküli hálózati kvázitelefon);
9210 (a kommunikátor annyi mindent tud, hogy le sem írom, egyszerűbb a Nokiánál megnézni).
Itt az összes: A színes előlapokkal való "Xpress-on" fantázianevű hülyéskedést most hagyjuk, azzal magunkfajta komoly ember nem foglalkozik. Most pedig az elugrási .
Ha valamelyik telefon nem szerepel a menüben, a http://www.nokia.hu/termekek/telefon/nokiaxxxx.html lapon keressétek, ahol xxxx helyére a kívánt szám írandó. Érdekes módon majdnem mindre működik.

14 - A nagy standokon óránként vannak előadások, bemutatók, táncos show-val egybekötve, általában páratlan órákban németül, párosban angolul.
Végignéztem egy Mac-es Corel bemutatót (elég unalmas volt).
Eleve szöveg nélküli, "fotózásra optimalizált" táncot mutattak Nikonék: egy arab és egy kávébarna afrikai sráccal illetve egy-egy szőke és vörös európai lánnyal: .
A Panasonic standon fergeteges dobolás, szteppelés, táncolás zajlott, a koreográfiába profi módon beleszőtt termékbemutatóval, amerikai táncosok előadásában:

Beugrottunk egy órára Hannoverbe is. Igazi hannoveri villamossal utaztunk! Ráadásul ingyen, mert a CeBIT belépőjegy automatikusan a tömegközlekedésre is mentejegy (legalábbis az újságírók belépőjegye biztosan, lehet, hogy a többi is...). Nos, a hannoveri villamos a belvárosba érve rövidesen metróba vált át, befut a föld alá. A vonalak kereszteződésénél ráadásul 2 emeletesek az állomások. Mindez a világkiállításra készült el annak idején. Csak arra volt idő, hogy egy pillantást vessünk a nevezetesebb épületekre, elsősorban a Városházára és a Leibnitz házra ezek közül is. Az útra festett vörös csík a nevezetességek bejárására szolgáló egy órás gyalogséta útvonala. A Városháza előcsarnokában a városközpont makettjei találhatók rendre az 1689, 1939, 1945 évekből és a mai állapotnak megfelelően: , a Városháza a maketten az előtérben látható, míg a Leibnitz ház elveszik az épületek között (a Városház fölötti templomtól balra, a Szénpiac téren áll).

Aki az összes fenti kiállítási kis képet együtt akarja látni, ide kattintson:

A saját CeBIT képeket sikerült a "Corrupt" Compact Flashről hiánytalanul levarázsolni, s róluk panorámákat összerakni:
Néhány idegen kép - hasonlóak a CsA által készítettekhez:

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.