null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Nagy Benedek: Szent László szobor (2001)


A képet az egérrel is húzogathatod!

A szobor a Képes Krónika iniciáléja alapján készült, annak térbeli megformálása. A Szent László legendáriumból azt a jelenetet látjuk, amikor a lovagkirály a kerlési csatában megmenti a magyar leányt a nőrabló kun vitéz kezéből.

Így szól a Képes Krónika leírása: "Szent László herceg meglátott egy pogányt, aki lova hátán egy szép magyar leányt hurcolt magával. Azt gondolta tehát Szent László herceg, hogy ez a váradi püspök leánya, és ámbár nehéz sebben volt, mégis nagyhamar üldözőbe vette lova hátán, akit Szögnek nevezett. Midőn azután lándzsavégre megközelítette, semmire sem ment vele, mert az ő lova már nem iramodott gyorsabban, amannak lova sem maradt vissza semennyit sem; így mintegy kartávolság volt a lándzsa hegye és a kun háta között. Rákiáltott tehát Szent László herceg a lányra és mondá: - Szép hugám! Fogd meg a kunt az övénél, és vesd magad a földre! - Az meg is tette. Mikor a földön hevert, Szent László herceg közelről át akarta szúrni a lándzsával; a leány ekkor nagyon kérte, ne ölje meg, hanem bocsássa el... A szent herceg azután sokáig mérkőzött a férfiúval, majd elvágta inát és megölte."

Az alkotó az avatáskor a Tolnai Népújság munkatársának a következőket mondta: "Nem volt más fellelhető motívum, csak illusztrációk. Szobrászati elem nincs, amit fel lehetett volna használni. A Szent László esetében a négy figura megkomponálása volt az izgalmas. A sík keret megformálása azért nem volt ördöngösség, mert ha jobban megnézzük a Képes Krónika iniciáléit, kiderül, hogy roppant plasztikusak. Csak egy kicsit kellett keményíteni a plasztikáját, s akár kubista szerkezeteket is ki lehet alakítani a motívumaikból."


Az iniciálé és kinagyított részletek

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2019.