null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Cikk az Atomerőműben


2000. 05. hó


CsaTolna

A címben szereplő név (mely egy tevékenység és a jövőbe tekintő csapatot takar) első látásra furcsának tűnhet, de ha megismerjük létrejöttének körülményeit, teljesen magától értetődővé válik. A teljes megnevezés ugyanis így hangzik: CsaTolna Egyesület a Tolna Megyei Internet Fejlesztéséért. A névadás körülményeiről álljon itt egy kivonat Cserháti Andrásnak, a CsaTolna Egyesület egyik alapítójának leveléből (teljes terjedelmében az interneten olvasható):

Kedves egyesülők!
...
A név kiválasztásának nagy műgonddal és komoly eszközparkkal estem neki. Elővettem a Verstár CD-ROM-ot, ami 50 magyar költő teljes életművét tartalmazza, így vélhetően nyelvünk elég reprezentatív szókincse van rajta ...
Rákerestem a '*tol' stringre. A kapott 270 lehetőség közül leválogattam az igéket (az 1. szám 3. személyű, "-tol" végű igék feltételes módjának képzése még egy magamfajta mérnökembernek sem probléma:-) Ilyeneket kaptam: áthatol, behatol, bekóstol, botol, csatol, ..., zakatol. Az ékezetes szavak nem igazán szerencsések az interneten, de eleve nem zártam ki őket.
A "csatolna" azért tetszett meg, mert egyszerre van benne sok minden:
* a megye neve (csaTOLNA - hát persze, hiszen innen indultunk),
* valamihez - mondjuk az Internethez - való csatlakozás (CSATOLna),
* a feltételes mód azt sugallja: a döntés csak rajtad áll, mert Egyesületünk eltökélt, és ha óhajtanád, téged pillanatok alatt csatolNA,
* az Interneten jellemző tegező közvetlenség is elbújik benne (TÉGED csatolna).

Üdvözlettel:
CsA

Az egyesület célul tűzte ki maga elé, hogy megismetesse és népszerűsítse az internetet megyénkben, szakmai támogatást nyújtson a helyi és regionális internetes oldalak készítéséhez, segítse a Tolna megyei önkormányzatokat és közintézményeket az interneten való megjelenésükben. Mindezeken felül tagjai oktatói és szakértői tevékenységet is vállalnak.
A népszerűsítés érdekében tartottak bemutatkozó rendezvényt az Alisca Expón 1998. őszén, vándorcirkuszt a környező településeken és különböző kamaráknál, s webkamerával közvetítették pl. a napfogyatkozást. Vándorcirkuszuk megérkezett a Paksi Polgármesteri Hivatalba is május 3-án délután. Előadásuk mottója, melyet az egyik tag, Pipás írt:
"Most, a CsaTolna Egyesület
Bemutatja az Internetet.
A határtalan területet,
Mely nyitja az új évezredet,"

Az előadások főbb témái és előadói:
* Keresés az Interneten (Cserháti András)
* Elektronikus közigazgatás (Dr. Tóth Tivadar)
* Internet a Városházán (Kocsis Imre Antal)
* PaksNET (Lovas Tibor)
(ez utóbbival olvasóink is találkozhatnak nap, mint nap az intraneten.)

A fentieken kívül a tematikát illetően sokszínű a palettájuk, mert tudnak beszélni az internet és a család (Szilágyi György), az Internet és a művészetek (Mikola Péter - ő állította össze Szekszárd kultúrális oldalát a világhálóra), valamint az internet és az üzlet (Pataki János) kapcsolatáról is. Ezek és még sokféle érdekes anyag (pl. az intelligens házakról) elérhető a honlapjukon: http://www.csatolna.hu.

Botka Beáta


Az eredeti cikk másolata itt megtalálható.
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2019.