null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Cikkek a Tolnai Népújságban


1998.09.22. kedd

Az alábbi cikk Steinbach Zsolt tollából származik, akivel szeptember 17-én este találkoztunk.


Világhálós vándorcirkusz
CsaTolna: internetes étvágygerjesztő

A tudományos munkától a "hálószobáig", az élet számos területén új távlatokat nyitó számítógépes világhálót, az Internetet Magyarországon (Tolna megyében is) még mindig meglehetős homály övezi. Néhány, a rendszer előnyeit nap, mint nap igénybe vevő megyénk béli szakember e köd oszlatására szövetkezve létrehozta a CsaTolna nevű civil szervezetet, amely a héten kezdődő Alisca Expo-n mutatkozik be.

Míg az Egyesült Államokban az Internet-használat szinte a telefonálás természetességével történik, (az USA háztartások 47 %-a használja az Internetet), addig Magyarországon szinte csodálattal vegyes borzadállyal tekintenek a világhálóra és annak "maroknyi" használójára (nálunk a háztartások 0,7 %-ában van Internet). Bár ennek oka részben e szolgáltatás drága volta, tény, hogy kevés az ismeret a hálóról, és a megjelenő információk sem mindig hitelesek.

Tolna megyében 17 Internet-használó - az állatorvostól a számítógépes mérnökig egyetértett abban, hogy a világháló olyan eszköz; amelynek használatát - ha valaki teheti nem érdemes kihagyni. Elhatározták, hogy civil egyesületet alakítanak, amely összefogja a megyei internetezők táborát, emellett - mintegy "internetes étvágygerjesztő" - hiteles infók terjesztésével megpróbálja bővíteni a világhálót' használók körét, illetve a megyével kapcsolatos információkat az Interneten. Az indíttatás mögött részben idealisztikus, részben prózai okok állnak. Az egyesület tagjai egyfajta missziónak tekintik ezt a tevékenységet, de az "önös érdek" is tetten érhető: minél többen használják ugyanis az Internetet, annál több információ jelenik meg a hálón, azaz annál hasznosabb lesz a használata.

A "CsaTolna Egyesület a Tolna Megyei Internet Fejlesztéséért" non-profit szervezet. Első nyilvános szereplése "világhálós vándorcirkuszként" a héten kezdődő Alisca Expon lesz. A szekszárdi gyakorló általános iskola földszintjén hat témakörben tartanak előadásokat, és gyakorlatias példákkal helyben, "élőben" mutatják be, mi mindent lehet "kezdeni" az Internettel. Az érdeklődők között "közvélemény kutatást" végeznek az Internettel kapcsolatban, a kérdőíveket kitöltők ajándékot is kaphatnak.

Az internetes étvágyról nem is beszélve.

–s–

Ha valaki kíváncsi a lapban megjelent formára is, kattintson ide (16 kB).


1998.12.11. péntek


Internet bemutató

a szálkai suliban. A Csa-Tolna Egyesület és a Tolna Megyei Internet Fejlesztésért Egyesület ma 15 órai kezdettel internetes bemutatót tart Szálkán, az általános iskola tornatermében. A rendezők néhány látványos példán keresztül kívánják bemutatni, hogy milyen nagy lehetőségeket kínál az internet a felhasználóknak.

Az eredeti cikk képe itt található.


1999.01.27. szerda


A címoldalon egy kis beharangozó

"A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a CsaTolna Egyesület előadást és bemutatót tart az Internet használatáról a gazdasági élet résztvevőinek és civileknek. Az előadásra február 4-én, 14 órakor kerül sor, Szekszárdon, az Arany János utca 23-25 szám alatt, a kamara székhelyén, a harmadik emeleti előadóteremben."


1999.02.03. szerda


"Mire használjuk az Internetet?"
A CsaTolna Egyesület bemutatója az Iparkamarában

Február 4-én, csütörtökön 14 órakor érdekes program lesz a Kereskedelmi és Iparkamara 3. emeleti oktatótermében. A CsaTolna Egyesület rövid előadás-sorozatban kívánja bemutatni az Internet által nyújtott lehetőségeket a kamara és a gazdasági élet képviselőinek, érdeklődő tagjainak. Az előadások felvillantják az Internet kialakulását, a hozzákapcsolódás lehetőségeit, kommunikációs módokat, információk keresését, elektronikus boltokat, vállalatoknál használható internetes megoldásokat, napi pénzügyi-, gazdasági- és jogi információk forrásait.

A bemutató az Internet sokoldalúságát hivatott bizonyítani. A rendezvény végén alkalom nyílik kérdések felvetésére, megválaszolására az Interneten elérhető információk segítségével.

A rendezvény mérföldkő lehet a két szervezet további együttműködésében. A tervek között szerepelnek bonyhádi, dombóvári, tamási és paksi előadások is.

Az eredeti cikk képe itt található.


1999.04.26. kedd


Mire használjuk az Internetet?

Pakson "Mire használjuk az Internetet?" címmel tart bemutatót a Csa-Tolna Egyesület április 28-án, szerdán, 16 órai kezdettel a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara helyi irodájában. Az előadások felvillantják az Internet kialakulását, a hálózatra való rákapcsolódás lehetőségeit, kommunikációs módokat, információk keresését, elektronikus boltokat, napi pénzügyi-, gadasági és jogi s a különféle információk forrásait.

Az eredeti cikk képe itt található.


1999.08.12. csütörtök


Napba néző webkamera

A megyében működő CsaTolna Egyesület kezdeményezésére tegnap az interneten is nyomon követhették az érdeklődők a napfogyatkozást. A megyeszékhelyen, az Ybl Miklós utcában egy úgynevezett - felvételünkön látható - webkamera vette célba a Napot, majd az információkat azonnal továbbította az Internetre. A jelenséget a vártnál jóval több látogató szerette volna végigkísérni a világhálón, ezért a rendszer - tudtuk meg Földi Istvántól, a közvetítésben közreműködő Terra Kft. ügyvezetőjétől - nem egyszer az összeomlás határára került. Ám akik bejutottak a www.csatolna.hu/napfogyi/index.html cím alá, azok kétségkívül egyedülálló élménnyel gazdagodtak.

Az eredeti cikk képe itt található.


2000.05.02.


Beharangozó hír

A CsaTolna Egyesület a Tolna Megyei Internet Fejlesztéséért az internetet népszerűsítő előadást tart május 3-án, szerdán, 17 órától Pakson, a Városháza nagyteermében. Az előadás témái, a világhálón történő keresés módjai, az elektronikus közigazgatás, az Internet a Városházán és a PaksNet bemutatása. A rendezvényen élő internet kapcsolat lesz, a monitor képének vászonra való kivetítésével, a közönség igénye szerint, bármely témáról diskurzus folyhat. a kitartó nézők között ajándékokat sorsolnak ki.

Az eredeti cikk képe itt található.


2000.05.08.


A vándorcirkusz Pakson

Internetet népszerűsítő előadás

Az Internet használatához mindenkinek joga kell legyen és mindenki számára hasznos is, igaz azzal a "megszállott őrültséggel" amely a CsaTolna Egyesület tagjait jellemzi.

A CsaTolna Egyesület az Internet Tolna megyei népszerűsítését tűzte ki céljául, rendszeresen járják a megye településeit, az általuk csak "vándorcirkusznak" nevezett előadásaikkal. A múlt héten Paks volt a soron, a Városháza nagytermében vászonra kivetített képernyőn élvezhették az élő bemutetót az érdeklődők. Raksányi Gábor elnök és csapata az élet sok területét átölelve mutatták be mi mindent lehet kezdeni a világhálón. Cserháti András a keresés útvesztőiben történő tájékozódás módszereiről osztotta meg tapasztalatait, dr. Tóth Tivadar a talán már nem túl távoli jövőről, a hivatalok és az állampolgárok közötti elektronikus kapcsolat, ügyintézés lehetőségeiről szólt. Kocsis Imre Antal, ezúttal a CsaTolna Egyesület tagjaként tartott személyes hangvételű, laza de annál érdekesebb előadást Internet a Városházán címmel. (A bevezetőben említett gondolat is az ő megfogalmazása.) Végül, de nem utolsósorban a PaksNet "gazdája", mindenese Lovas Tibor mutatta be igen gazdag, sokrétű kínálatot nyújtó, szépen kivitelezett honlapját, amelyen az atomvárossal kapcsolatos szinte minden információ fellelhető.

Az eredeti cikk képe itt található.

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.