null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

CsaTolna Egyesület a rádióban


98.09.18. Rövid hír a Pécsi Rádióban

Szepesi László, a Magyar Rádió szekszárdi tudósítója csütörtökön este készítette, mikor távozott a CsaTolna elnökség és a tagok soros megbeszéléséről. Alább az elhangzott tudósítás a felvezető mondatokkal:


Bemondó: A szekszárdi internetesek nem csak kóborolnak a világhálón, de annak segítségével meg is akarják ismertetni Tolnát a világgal. És hogy még mit terveznek, arról Szepesi Lászlót halljuk: 

Szepesi László: A CsaTolna egyesületnek - mert így hívják őket - egy másik célja is van: hogy ezt a sokat emlegetett internetet ismertebbé tegyék. Ugyanis biztos, hogy mindenki tud róla, de bármilyen megdöbbentő, Tolnában még alig haladja meg használóinak száma a félezret. Tegnap este azt beszélték meg, hogy a Szüreti Fesztiválhoz kapcsolódó Alisca Expo-n, a Főiskola Gyakorló Iskolájában folyamatosan bemutatókat, rövid előadásokat tartanak, hogy ez a hallatlanul hasznos, rengeteg információt adó és az emberek közötti kapcsolatokat segítő lehetőség ugyanúgy bevonuljon a használt eszközök sorába, mint például az ennél sokkal kevesebbet tudó telefon.

Szepesi Laci kérésünkre elektronikus levél mellékleteként elküldte az eredeti - fentektől alig eltérő - rövid hírt tömör .wav formátumban. Ebből Szabó János és Gervai Péter .wav-et, .mp3-at és .ra-t készített. Reméljük, valamelyiket csak támogatja a nyájas olvasó lejátszója:
 

Windows Sound (WAV) (274 kB)
MPEG Audio Layer 3 (MP3) (122 kB)
Real Audio 16kbps (voice)
Real Audio 20kbps (normal)
Real Audio 32kbps (v5.0)


98.09.21. Közlemény és riport a szekszárdi Rádió Antrittban

Az alábbiakban magnófelvétel alapján leírt szöveget teszünk közzé (minimális mértékben "megfésülve" a riporter és a riportalany élő beszédét):

Műsorvezető: 15 óra 15 perc a pontos idő és a Rádió Antritt Szekszárd műsorában folytatódik hamarosan a játék az Atlasz jegyekért. De előtte egy riportot fognak hallani kedves hallgatóink. Hogy miről is? Ha megengedik, villámgyorsan felvezetem: "Az Internet felhasználók ma még nem túl nagy táborát szeretné összegyűjteni a Szekszárdon nemrég megalakult CsaTolna Egyesület a Tolna Megyei Internet Fejlesztéséért nevű társaság. Az Egyesület az Internetet bemutató, népszerűsítő programokat szervez, valamint a megyére vonatkozó információknak, szolgáltatásoknak az Internetre való felkerülésében szeretne segítséget nyújtani. A CsaTolna az Alisca Expo-n előadásokat tart az Internet kulturális, tudományos, szórakoztató lehetőségeiről, miközben a hallgatóságnak módja nyílik az elhangzottak kipróbálására is". Nos, e témakörben köszöntheti ma itt a vendégünket a Rádió Antritt stúdiójában Lajtai Ottó kollégám. 

Lajtai Ottó: És a hallgatókat is természetesen, mindenkinek jó napot kívánok. Az előre gyártott szöveg után mindez most egy kicsi lazább formában. Cserháti Andrást köszöntöm itt a stúdióban, aki az említett egyesület elnöke és aki civilben egyébként az atomerőmű mérnöke. 
Cserháti András: Jó napot kívánok. Annyiban hadd javítsam, hogy elnökségi tag vagyok csak, az  elnök Szilágyi György barátunk. Hát, köszönöm ezt a lehetőséget, hogy megszólalhatok itt a Rádió Antrittban. 

Lajtai Ottó: Szóljunk pár szót az egyesületről. A CsaTolna név nagyon beszédes lehet sokaknak, de nyilván legalább ennyien vannak, akik nem tudják, hogy pontosan, mit jelent ez. 
Cserháti András: A nevében benne vannak alapvető céljaink. A "csatolna" szó valamihez csatlakozást jelent, a "Tolna" pedig a megyénket. Igazából amit az Egyesületünk szeretne – az, hogy minél többen csatlakozzanak a megyében, a közvetlen környezetünkben az Internethez, mert ennek igen sok előnye van számukra. 

Lajtai Ottó: Egy picit ezekről az előnyökről illetve egyáltalán az Internetről, hiszen nap mint nap rengeteg információ, hír jelenik meg ezekről a dolgokról, mert különösen azok, akik egy kicsit a számítógéptől idegenkednek, az Internettől végképp távol állnak. 
Cserháti András: Hát igen, az előnyökről nagyon részletesen szeretnénk beszélni az Alisca Expo idejére tervezett  4 napos előadás-sorozatunkban. Minden nap 5-6 előadást kívánunk ennek különféle oldalairól, szeleteiről tartani. Most csak dióhéjban annyit, hogy 
– az elektronikus levelezésről talán mindenki hallott: ennél gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb kapcsolattartási forma pillanatnyilag nincs, 
– az Internet olyan hatalmas tárháza az információknak, az adatoknak és a szórakozási lehetőségeknek, hogy ez mindenki számára előnyös és hasznos lehet. 
Kicsit itt arról van szó, hogy míg 80-100 évvel ezelőtt az volt a döntése valakinek, hogy bevezesse-e a villanyt otthonra a petróleumlámpa helyett, körülbelül 50 évvel ezelőtt már az volt a döntési helyzet, hogy behozzuk-e a vízvezetéket vagy járjunk ki a kútra. Mára az a kérdés, hogy az Internet bent legyen-e a lakásunkban és otthon ülve érjük-e el a világot. Persze lehet petróleumlámpával is világítani, lehet kútra is járni vízért, és meg lehet lenni Internet nélkül is, csak azért valahogy az sokkal kényelmetlenebb. 

Lajtai Ottó: Az magától értetődő, hogy Ön internet-párti. De a manapság szokványos fordulatokkal a sajtó nagyon sokszor a negatív oldalát domborítja ki ennek a lehetőségnek. Néhány kézzel fogható elemét mondjuk el az Internet használatnak, ami valóban pozitív, valóban jó benne. 
Cserháti András: Mondjuk otthon ülök, a fiam el akar utazni Budapestre és nem tudjuk fejből a menetrendet, akkor egyszerűen felütjük a megfelelő oldalt az Interneten, megnézzük, hogy Szekszárdról mikor indul Budapestre vonat. Persze ebben egy egyszerű menetrendi kötet is segítene, de mi van akkor, ha ez nincs otthon? Ugyanígy telefonszámokat lehet keresni az Interneten, mozi műsorokat lehet nézni, és számtalan olyan információt lehet nagyon könnyen, nagyon gyorsan elérni, amit különben bonyolultabb lenne. 

Lajtai Ottó: Én a közelmúltban az egyik ismerősömtől azt hallottam, hogy ő szakdolgozatához rengeteg anyagot talált az Interneten. Olyan dolgokat nem kellett végigjárnia, amit egyébként kikerülhetetlen: nem kellett könyvtárba mennie, szakirodalmat keresnie, mert az Interneten idézhetően megtalálta azokat az anyagokat, amik neki kellettek. 
Cserháti András: Ez így van. Az Interneten nem csak anyagok vannak szakdolgozatokhoz, hanem kész szakdolgozatok is. Vissza is lehet persze ezzel a helyzettel élni: ha valaki ügyes, kellő eszközpark segítségével néhány óra alatt egy épkézláb szakdolgozatot össze tud eszkábálni több más forrás alapján. Azért ez nem feltétlenül pozitívuma az Internetnek. A jó az, ha alkotó módon vesznek ki belőle információt, hivatkoznak rá és ezt dolgozzák fel. 

Lajtai Ottó: Többnyire az eddigiekben a szolgáltatók oldaláról ismerkedtünk meg az Internettel. Itt azért nem teljesen van szó, hogy mennyire, az egy kis muzsika után nem sokára kiderül.


– zene –

Lajtai Ottó: Kedves hallgatóink, a folytatásban tehát tovább internetezünk. Itt a stúdióban vendégünk Cserháti András, a CsaTolna Egyesület elnökségi tagja. Ott fejeztük be a beszélgetést, hogy említettem: a nagy internet-szolgáltatók már kivétel nélkül bemutatkoztak itt a rádióban és ajánlották a szolgáltatást. Ez az Egyesület azonban egy más oldalról közelíti meg ezt a területet. Miben más az Egyesület ajánlata? Egyáltalán mi az, amit az Egyesület kínál a leendő érdeklődőknek? 
Cserháti András: Mi nem internet szolgáltatást akarunk nyújtani, hanem minél szélesebb körben szeretnénk tudatosítani mindenkiben, hogy mit ad az Internet, milyen lehetőségeket nyújt. Tehát ez egy merőben más megközelítés, a felhasználó központú megközelítés. Ahogy már korábban szó volt róla, a mi Egyesületünk egy non-profit egyesület, így elsősorban nem a pénzre törünk. Szeretnénk egy olyan informatikai környezetet kialakítani, amely mindenkinek jó. Úgy érezzük, itt tennünk kell valamit, mert ez magától nem jön létre, és ha csak úgy várakozunk ölbe tett kézzel, akkor nagyon lassan fog valami összeállni. Ezért próbálunk aktívan tevékenykedni ebben az ügyben. 

Lajtai Ottó: Maga ez a rendszer hogyan épül föl? Tehát aki ide be kíván lépni, vagy aki csatlakozni szeretne, annak mit kell tennie és egyáltalán milyen lehetőségekkel találkozik? 
Cserháti András: Pillanatnyilag tizenheten vagyunk az egyesületben – ami gyakorlatilag az alapító tagokat jelenti – hiszen nemrégen alakultunk meg. A CsaTolna Egyesületet szeptember 3-án jegyezte be a bíróság. A tagok egyszerű Belépési Nyilatkozat kitöltésével jutnak be az egyesületbe. Persze elbeszélgetünk velük előtte, hogy ők hogyan gondolják, mik az elképzeléseik, tudnak-e egyáltalán munkát vállalni. Ugyanis nem valamilyen előnyöket kap, aki taggá válik, hanem elsősorban munkát várunk el tőle. De ez a munka nem keserű, hanem nagyon is kedvére való mindenkinek, akinek az Internet a szíve ügye, aki ez iránt érdeklődik. Az a célunk, hogy minél több ilyen ember legyen. 

Lajtai Ottó: Ha már szóba került az, hogy ebbe az egyesületbe munkát, vagyis teljesítményt kell bevinni, egy-egy témát tudna-e említeni az eddigi időszakból, hogy mivel telt eddig az egyesületi tagok ideje? 
Cserháti András: Eleinte főként az egyesület megalapításával foglalkoztunk. Ennek meglehetősen sok jogi és egyéb kérdését jártuk körül. Körülnéztünk az Interneten is, hogy ezt mások hogyan csinálják, velük "beszélgettünk": elektronikus leveleket váltottunk. Soproniakkal, budapestiekkel és másokkal is. 
A következő lépés – amikor már megalakult az egyesület – az volt, hogy elkezdtünk készülni erre a bemutatkozásra, amit Az Alisca Expo-n most tervezünk. 
Összeállítottunk hat tematikus előadást: többek között a hálózatra való csatlakozásról; a zene és az irodalom, képzőművészet és az Internet kapcsolódásairól; a keresésről (ebben a hatalmas nagy tömegű információban hogyan lehet hozzájutni valamihez - ezt járjuk körül); de ugyanígy beszélünk a játékokról; illetve beszélünk arról, hogy a családban milyen szerepet tölthet be az Internet. 
Erre készülünk most és ez nem kevés munka: 
– ennek a kiállításnak a hardver és szoftver feltételeit biztosítani, úgy, hogy a végeredmény kellően érdekes legyen; 
– szponzoroktól gépeket és díjakat összeszedni; 
– ennek az egésznek (ahogy itt most is beszélgetünk róla) valamilyen módon a publicitását, tehát a nyilvánosságát is meg kell teremteni: informálni az embereket, hogy ilyesmi lesz. 
Szóval van vele mit tennünk. 

Lajtai Ottó: Elhangzott, hogy az Alisca Expon lesznek előadások. Akik – akár ennek a riportnak a kapcsán – be akarnak lépni az Egyesületbe, vagy szeretnének kapcsolódni, akkor ők ott minden lehetőséget megkapnak? 
Cserháti András: Igen, ott Belépési Nyilatkozatok majd rendelkezésre állnak, amelyek kitölthetőek, ahogy erről már korábban szót ejtettem, illetve kérdőívekkel is bombázzuk majd a jelenlévőket. 

Lajtai Ottó: Én azt gondolom, hogy csak jó munkát kívánhatunk ehhez a kezdeményezéshez, majd reméljük, hogy lesz alkalom beszámolni, hogy hogyan sikerült mindez. 
Cserháti András: Köszönöm szépen. Hát amennyiben alkalmat biztosítanak rá, mi eljövünk. 

Lajtai Ottó: Köszönjük szépen.

Tekintettel arra, hogy a riport még zene nélkül is több, mint 10 perc hosszú, az igen tömör .mp3 formátumban is megabájt körüli a hanganyag. Ezért hangfájl formájában nem tesszük közzé.

ÉB-CsA

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2019.