null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Beszélgetés a Városi TV-ben

1999. január 7-én a Szekszárdi Városi Televízió Kultúrális magazinjában "Internet az oktatásban" címmel stúdióbeszélgetés zajlott. Résztvevői között volt a CsaTolna Egyesület képviselője, Gervai Péter is - bár a tévések mint a Cory-Net Kft. képviselőjét mutatták be. Nem állítottak valótlant, de a beszélgetésen való részvételre a CsaTolna Egyesületet kérték fel. Négy meghívott vett részt a beszélgetésen:
Stúdiókép

A beszélgetést Németh Mária vezette. Mivel a műsor több, mint fél órás volt, ezért csak kivonatosan tudjuk felidézni az elhangzottakat.

Elsőként a Sulinet program megyei indulásáról esett szó. 1998-ra az összes középiskola felkerült az Internetre és néhány általános iskola is. Technikailag egy központi szolgáltató fogja össze és szolgáltatja az internet elérést regionális központok bevonásával. A helyi Internet szolgáltatókat még nem vonták be a programba, pedig helyben lévő szaktudásukkal nagyban hozzá tudnának járulni a rendszer működtetéséhez.

A pedagógusok felkészültsége még nem optimális, de folyamatosan tanfolyamokon, képzéseken vesznek részt. Még náluk is tapasztalható a "billentyű-iszony", amit elég nehéz leküzdeniük, de az alapok elsajátítása senkinek sem okoz gondot. Az általános iskolai tanárok is részt vesznek a továbbképzéseken.

Problémát jelent a technikai feltételek saját erőből való fejlesztése, mivel központi forrásokat még pályázattal sem kaptak.

Az Internet nem fogja kiszorítani a tanárokat a tantermekből, csak kiegészítő eszközként érdemes alkalmazni. Önálló feladatok megoldásához, kiselőadások elkészítéséhez, házi feladatok megoldásához kiváló segítőtárs. A tanárok az órákra való felkészüléshez szintén fel tudják használni.

Rövid filmbejátszásban az I.Béla Gimnázium és Informatikai Középiskola diákjai beszéltek a számítástechnika, illetve az Internet szerepéről az iskolában, a szabadidőben. Az iskola honlapját is egy diák készítette el és gondozza.

Ők kissé fogékonyabbakAz általános iskolákban inkább csak a felső tagozatosok, jellemzően a 7-8. osztályosok foglalkoznak számítástechnikával, Internettel felügyelet mellett. A gyerekeknek csak egy része fogékony a számítástechnikára.

Veszélyeket is rejt az Internet szabadsága, mert a fiatalok technikai tudása - teljesen érthető módon - nem párosul a felnőtteknél már elvárható "értékest az értéktelentől " megkülönböztető képességgel. Az oktatásnak, nevelésnek erre is hangsúlyt kell fektetni.

Az oktatásban komoly fejlődési lehetőséget kínál az Internet használata. Nagy erénye a Sulinet programnak, hogy a tanároknak is lehetővé tette a használatát, hisz saját erőből nem lennének képesek finanszírozni a költségeit. Technikai fejlesztések még szükségesek, mert lassú a rendszer, főként a csúcsidőkben. Számítógépeknek és Internet kapcsolatnak kell kerülnie a tanárikba, az iskolai könyvtárakba, a klubhelyiségekbe, kollégiumokba.

2000 felé közeledve mindenkinek el kell sajátítania a számítástechnikai alapokat, hogy ne zárja ki magát az Internet által biztosított információk megszerzéséből. Fel kell készítenünk gyerekeinket ezen információkhoz való hozzájutáshoz.

vtv01i.jpg
Kezdődik
vtv03i.jpg
A műsorvezető
vtv04i.jpg
Elblinger Ferenc
vtv05i.jpg
Pámer Jakab
vtv06i.jpg
Gervai Péter
vtv07i.jpg
Molnár Géza
vtv08i.jpg
Honlapfaragó...
vtv11i.jpg
...és a műve
vtv10i.jpg
Diákok munkában
Kattints a képekre!

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2019.