null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

A Városi TV - Nyár esti koktél


99.08.11. A szekszárdi Városi TV szerda este 20:30-kor kezdődő "Nyár esti koktél" című műsorában hangzott el a délelőtt során a Kálvária tetőn készült riport (nem szó szerint).Riporter: Itt van mellettünk egy kamera. Önök mit csinálnak itt ezzel a kamerával? 
Szilágyi György: Mi, a CsaTolna Egyesület, egy szekszárdi székhelyű Internetes egyesület vagyunk és a nagyvilágnak próbáljuk meg közvetíteni két kamerával a napfogyatkozást. Az egyik kamera itt látható, amellyel a várost és környékét fogja mutatni, a másik pedig lent van a kórház mellett, amivel magát a jelenséget, a fogyó Napot mutatjuk a helyi amatőr csillagászok segítségével egy csillagászati távcsőre erősített videokamerával. 

Riporter: Mikor kezdték a közvetítést? 
Szilágyi György: 11 órakor indítottuk a közvetítést mindkét helyszínről, hisz előtte még nem sokat lehetett látni. Végig közvetítjük az egész napfogyatkozást. Bár még negyed óra van vissza a totalitásig, de már annyira terheltek az internetes vonalak a világhálón, hogy sajnos az érdeklődők sokat már nem látnak az online adásból. Ezért mindkét kameránál rögzítjük a teljes, 3 órás közvetítést és villámgyorsan képeket fogunk kitenni az Internetre. Ezzel azokat szeretnénk kárpótolni, akik most nem érik el az online közvetítést. 

Riporter: Az előbb említette, hogy még negyed óra van vissza a totalitásig. Ön mit vár a napfogyatkozástól? 
Szilágyi György: Már most is nagyon érdekes fények vannak. Ilyet én még nem láttam, amit most érzékelhetünk. Nem hasonlítható sem az alkonyathoz, sem egy napfelkeltéhez. Én nagyon érdekes fényeket várok keleti irányban. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy mit fogunk érzékelni a kétszeres hangsebességgel száguldó Hold-árnyékból, mennyire lesz határozott körvonala és mindebből mennyit tudunk a kamerával láttatni. 

Riporter: Félni nem fél? 
Szilágyi György: Hát mitől kellene félni? Szerintem ettől félni nem kell, hisz elég sokszor volt már ilyen a világtörténelemben. Most már nem kell 82 évet várnunk. Ha lehetőségünk van rá, akkor néhány év múlva akár el is utazhatuk egy olyan helyre, ahol ismét megccsodálhatjuk a teljes napfogyatkozást. Most az a kivételes szerencsénk van, hogy saját lakóhelyünkön nézhetjük meg. Nem kell az utakon tülekednünk, nem kell pl. Siófokra elutaznunk. Ezt többen is ugyanígy gondolják, azért vagyunk itt ennyien. De ha ez olyan élménynek bizonyul, amelyet érdemes lesz újra átélni, akkor akár már néhány év múlva ismét megnézhetjük ezt az égi tüneményt. 


Kezdés

Várakozás

"Elnöki beszéd"

Izgatott tömeg

Még éget!

Hogy áll?

Sötétedés előtt

...és sötétben

Ennél azért szebb volt!

Nagyítva

Kattints a képekre!

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2019.