null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

CsaTolna Műhely - digitális fényképezés

Nos, 2002.02.06-án megtartottuk a Digicam Műhelyt.

Mi is volt a tematika?

Felvezetésnek:

 • Digitális kontra filmes összevetés: melyik miben jobb. Tendenciák.
 • Mielőtt digitális gépet veszünk, nem árt, ha eldöntjük, mire akarjuk használni.
 • Az sem, ha belenézünk a zsebünkbe :-)
 • Főbb szakszavak, paraméterek, bűvszámok és mértékegységek (pl. CCD, megapixel)
 • Eddig általános volt, innen már jobbára gépfüggő:
  Objektívek, keresők, fénymérő, vaku, áramforrások, súly és méret, memória, fájlformátumok, a képfájl fejlécébe feljegyzett információk, fájlméretek, beállítható képméretek, tömörítés foka, kép üzemmódok (állókép, sorozatkép, időzített kép, panoráma kép stb.), automata és előre programozott beállítások (portré, táj, naplemente, esti felvétel stb.), színsémák, makro üzemmód, menürendszer, programozhatóság és firmware, a gép üzemmódjai (felvétel, lejátszás, szerkesztés, PC kapcsolat stb.), áttöltés a PC-re (pl. soros, USB, infra), video kimenet, a mellékelt dokumentáció és sw támogatás, internetes sw támogatás, szervíz háttér.

  Most jön a szubjektív:

 • Miben erős az adott gép / miben gyenge az adott gép?
 • Miért ezt vettem meg / miért akarok másikat venni?
 • Mikor és hol érdemes digitális gépet venni?
 • Mit fotóztunk?
 • Még akkor este két tudósítás készült a műhelyről, egyik nem tudva a másikról, lásd alább. Össze lehet vetni, ki mit tartott fontosnak közöni, szerencsére ellentmondások nincsenek köztük:

  Ccapo tudósítása (20:52:07)

  A Műhely hasonlóan jól sikerült, mint a Linuxos, bánhatja, aki nem jött el. Két vendégünk is volt: Földi Gizus fotóbajnok és egy reménybeli CsaTolnás, QnJ protezsáltja.

  Volt projektor a Kvantum jóvoltából, videókamera, aminek segedelmével néztük a vásznon szép nagyban a Sony időszakos reklámját. Mivel a kamera gombjait nem nyomkodtuk, kb. 10 perc múlva a kép fölé odatett valami önismertetést, folyton resetelni kellett, hogy eltűnjön.

  Előadást és fotómasina bemutatót tartott CsA (Minolta), Törpapa (Casio), MikPet (HP), MiQ (Minolta) és Földi (Olympus).

  Földi Gizus különböző nyomatokkal szinesítette az estét. Néhány fotó készült, majd azok is felkerülnek. Halvány ígéret van egy weblapra a témában linkekkel meg miegymással.

  CsA tudósítása (20:57:16)

  Ahogy megbeszéltük, úgy is lett. DoSy biztosított vásznat, kivetítőt, kameraállványt. A videokamerát ugyan otthon felejetette, de Qbynál véletlenül volt egy elfekvő Sony, így azzal oldottuk meg a fényképezőgépeken való matatás felnagyított közvetítését.

  Előadók voltak: CsA, Tpapa, MikPet, Miqu, Földi+Gizus. A sorrendet a bemutatott kamerák csökkenő életkora és növekvő tudása jelölte ki. Azért az első gép is sok mindent tud, néha olyant is, amit az utána jövők nem. Az első előadó egy csomó dolgot elmondott, amit a többieknek már nem kellett ismételni, csak hivatkoztak. Gyakorlatilag azon a tematikán mentünk végig, amelyet korábban felvázoltam.

  Sok kérdés volt, összevetések, árak, tanácsok röpködtek. Nagyon feldobta az estet Gizus néhány kinyomtatott képe. MikPert földugta a kivetítőre a fényképezőgépét és bemutatott néhány fotót. Igyekezett mindenki a rosszat is elmondani gépéről. Majdnem mindenki sírt amiatt, hogy sötétebb helyen nehéz fényképezni... Azt hiszem, mindenki tanult az elmondottakból (én legalábbis igen, fogok is venni egy USB-s PCMCIA kártyaolvasót a gyors képletöltéshez).

  CsA és Földi felvillantotta a jövőt is. Szó esett a szuper lapos, kicsi gépekről (Minolta Dimage X példáján), illetve a tároló eszközök (pl. CF) rohamos árcsökkenéséről, a digitális videokamerák és fényképezőgépek megindult összenövési trendjéről. Van igény a folytatásra, úgy tűnik, a fénykép feldolgozó szoftver lesz a téma.

  S most lássuk a képeket!

  CsA géppel MikPet géppel Gizus géppel
  CsA első képén a terem, a hallgatóság egy része látható. Ezt a képet elkészítve a fotómasinát a videokamera elé dugta, és a kivetítő megmutatta a fényképezőgép LCD kijelzőjén megjelent változatot. Mindezt MikPet lekapta. Gizus is, más gépbeállításokkal, hogy a vászonra vetített képből több látsszon.

  Gizus géppel
  Ezt követően Tpapa perdült az előadói posztra, a háttérben folyik a táblai rajz cizellálása.

  MikPet géppel CsA géppel Gizus géppel
  MikPet is csinált a teremről egy hasonló képet. Kicsit utólag masszírozni kellett a két fotót, hogy színeikben jobban hasonlítsanak egymáshoz. A Minoltáé keményebb, zöldes-szürkés volt, a HP pedig lágyabb, pasztelles, jobban bevilágított képet csinált. A következő két képen MikPet fotómasina demonstrációjának bemutatása két nézőpontból.

  CsA géppel
  A táblán egy hevenyészett listába foglaltuk a bemutatott gépek egyes paramétereit (gyártó, megapixel, ár, vásárlás ideje).

  Linkek, ahogy beígértük

  A három legjobb hazai: digitalisfoto.lap.hu, index digicam, Terminál digicam, minden valamirevaló magyar és sok külföldi forráshoz.
  A Minolta Dimage X-ről: Leleplezés, Ismetető 12 fejezetben, Szép, mozgó bemutatás.
  Már a telefon is fényképez - Nokia 7650: Új távlatok, Kamera-telefon.

   
   Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
   CsaTolna © 1998-2022.