null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

CsaTolna Műhely - Linux

Nagy várakozás és szervezkedés előzte meg a 2001.11.14-i műhelyt, a látogatottság is rekordot döntött, alig fértünk a terembe. A műhely előtt volt egy példa nélküli rövidségű havi CsaTolna találkozó, illetve elkezdődött a zabjegy-árusítás is. Jelen voltak: Katalin, CsA, Földi, Laazy, Raksa, BéBé, Qn Józsi, Ikrek, DoSy, Pipás, Zsoldos Feri, Martinus, CCapo, Guszti (még nem CsaTolnás), MiQ. Ezen túl feltűnt egy sokaknak ismeretlen megfigyelő, bizonyos Zé, alias Herczig Zoli, aki a Kvantumban van gyakorlaton, s DoSy volt bátor odacitálni, merthogy érdekelte.

Guszti (Kvantum) prezentált egy szűz masinát, projektor is volt, így azután egy igazán klassz CsaTolna Műhely kerekedett. Földi és Laazy professzionális módon dolgozott össze és egy SuSE 7.2 éles installálásán keresztül vesézte ki, hogy mi a jelenlegi helyzet Linux fronton, mit és hogyan érdemes csinálni. Időközben feltelepült vagy 250 Mb a gépre, mindenféle hasznos és ügyes progival (pl. Star Office is), sok közülük magyarul beszélt. Megismerkedhedtünk fapados karakteres és többféle grafikus kezelőfelülettel is. S mindez 'most már minden könnyebb' szerű púderszórás nélkül.

Az előadók annyi kérdést kaptak és válaszoltak meg, ami egy hosszabb tanfolyamnak is becsületére válna. Azért a vége felé már előfordult, hogy néhányan még a kérdés megértésével is bajban voltunk, hát még a válasszal :-)

Lássuk mindezt a képeken:

t_linmu01.jpg 2.6K t_linmu02.jpg 2.6K t_linmu03.jpg 2.5K
Mi kellett a Linux Műhelyhez? Az elején főként falatozó-szerelgető előadók, gyülekező közönség és kaja. Majd mellékesen számítógép, kivetítő, képernyő és a pödrött farkú zöld kaméleonos SuSE Linux.

t_linmu05.jpg 2.2K t_linmu08.jpg 2.3K t_linmu10.jpg 2.3K
Itt Laazy már előad, de még eszeget. Földi most éppen ülve mondja. A kivetítő mellett gyakran a táblára is írtak, rajzoltak.

t_linmu11.jpg 1.7K t_linmu12.jpg 2.6K
Most a személyi adatokat kéri a SuSE. A közönség erősen figyel. Több fotó azért nincs, mert a fotós esze is inkább az előadáson járt.

Van, aki még mindig húzódozik az áttéréstől, de a jelenlévők többsége most jutott el oda, hogy: ez igen! Figyelemreméltó, használható, egyszerű, de ha akarom: könnyen konfigurálható a legapróbb ízéig. És az sem utolsó - talán még a profi angolosoknak sem - hogy magyarul beszél!

Kitűnő volt, köszönet a Kvantumnak, Földinek és Laazynak a tartalmas estéért. Az eszem-iszom a szokásos volt (Katalin sajtossal), bár lassan már következhetnének a forró sült gesztenyék és tökök.

Ccapo, DoSy és mások aznapi, másnapi listára küldött leveleiből összeállította és fotózta: CsA
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.