"Madártávlatból" - egy különleges fotókiállítás Szamarában

A képek 2005. június 18-án, szombaton délután készültek a Volga parti orosz nagyvárosban, Szamarában. Három darabból raktam össze a 120 fokos látószögű részleges panorámát.

Éppen átbuszoztunk a Kujbisev téren, amikor észrevettem a fák közt egy szabadtéri kiállítást. Mivel volt időnk, azonnal megállítottuk a buszt, és megnéztük. Felejthetetlen volt! Készítői Viktor Püljavszij nevű helyi vállalkozó és segítői. Légcsavaros paplanernyővel röpdösve a környéken profi felvételeket készítettek a Közép-Volga természeti kincseiről, Szamara városáról és régi templomokról. Kb. 15 fotót lefényképeztem, ami megengedett volt, sokan videóztak is. Nézzük az ő egyik képén, hol is volt a kb. 100 nagyméretű, lefóliázott fotó helye: az óriás tér jobb végén. Ugyanezen a képen balra fönn látszik a hipermodern, kék vasútállomás, amit én is lekaptam (itt sem maradhatott el a név: a nép ezt "Panyikovszkij fallosza"-ként aposztofálja).

Statikus fotó: samkiall.jpg (1200x360 képpont, 113 kB).
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)


A templomok különösen érdekesek. Fából vagy téglából. Elhagyatva, összedőlve, restaurálás közben, rendbe hozva. Némelyik elé kijött a pópa. A többség pravoszláv, de van egy mecset is (a környéket 10-15% tatár vagy más muzulmán lakja).

Természetesen hazatérve a neten is megkerestem a kiállítást. Itt van két orosz lap, további képekkel: egyik, másik.Szamara, Dicsőség tér
2005.06.30. CsA

További körképek