Szamara, Dicsőség tér

A képek 2005. június 18-án, szombaton délután párás-felhős időben készültek a Volga parti orosz nagyvárosban, Szamarában. A várost régebben Kujbisevnek, még régebben Szamarának hívták. A keleti parton, a nagy hajtűkanyar külső ívén helyezkedik el, lásd itt is.

A körkép keletről indul. Virágágyak, szökőkutak láthatók, utánuk lakóházakra, majd délen egy kormányzati épületre fordul. Az épületen a címersas, zászló. Ezután nyugatra, a tér alsó részére és a Volgára nézünk. A tér betonja tükörsima a görkorisok és deszkások örömére. A folyam távolabb és alacsonyabban van, itt kb. 2,5 dunányi széles. A teret egy fém borítású obeliszk uralja, tetején a Volga felé forduló, szárnyat tartó emberalak a város repülőgépiparának szimbólumaként. Szürke gránit oszlopok és vörös kőből készült hősi emlékmű a folytatás északnyugati irányban. Mögöttük egy templom arany hagymakupolája. A következő távolabbi, nagy kupola már a cirkusz épületéé. A teret - hála egy paplanernyős fotósnak (róla később) - északkeletről, felülről is láthatjuk, sőt a fémemberrel is szembenézhetünk. Persze e profi képek máskor, kevésbé borongós időben készültek.

Statikus fotó: sampan.jpg (3600x360 képpont, 193 kB). A körkép gyűrű formában.
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)

A fémember szárnyait eredetileg nagyobbnak szánták, de szélcsatornában kiderült, hogy vissza kell venni, nehogy elszabaduljon. Természetesen a nép becenevet is gyártott neki: "Panyikovszkij a gúnárral" (ennek forrása Ilf-Petrov híres szatirikus regénye, az Aranyborjú, a libalopáshoz kapcsolódó részletet ide kiemeltem :-)"Madártávlatból" - egy fotókiállítás
2005.06.30. CsA

További körképek