Trogir

A Közép-Dalmáciában található ódon kisváros Kamerlengo nevű erődjének bástyájáról fotóztam 2002.07.04-én délután a képeket. A pálmafákkal szegélyezett, sétálóutcává átépített kikőtőpartról a szigetre települt Trogirra fordulunk. Tornyok, terecskék törik meg a sikátorok szabdalta tömböket. Előtérben az erőd szabad téri mozinak használt udvara (csupán a mozivászon sarka látszik). A facsoport után a szigetre éppen csak odaférő sportpálya zöld gyepét láthatjuk. Túlsó szélén áll a kerek Szt. Márk erőd, amelyet a velenceiek építettek a török fenyegetés ellen. Távolban a part 300-500 m-es kopár mészkőhegyei. Dolni Seget település házai és nyaralói után a csónakkikötő és a trogiri öböl tárul elénk egy éppen kifutó katamaránnal. A hajóépítő üzem már a Ciovo sziget nyúlványán van. Ezt Ciovo házai és a jachtkikötő követi. Végül a Ciovót és Trogirt összekötő nyitható híd tűnik elő a távolban.

Még messzebbre keleten a Kozjak hegy kékellik Split irányában. Ez előtt a partmenti síkon egy kis nemzetközi repülőtér is elfér, szinte minden gép átszáll Trogir fölött. Talán ezért is található róla igen sok légi felvétel az interneten (példák: első, második, harmadik, negyedik). Jómagam nem repülőről, hanem a hegyoldalon kapszkodó szerpentinről készítettem több madártávlati fotót a környékről. Végül itt egy hajózási térkép és városérkép - utóbbi lapról virtuális túra is indul.

A várost 1997-ben az UNESCO felvette a világörökség listára. A városnak van magyar vonatkozása is: 1241-ben IV. Béla királyunk ide menekült a tatárok elől.

Statikus fotó: trogir.jpg (3600x360 képpont, 216 kB).
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)


Egy másik körkép a parti sétányról


Félpanoráma a hegyoldalról.
2002.07.10. CsA
További körképek