Trogir

A Közép-Dalmáciában található ódon kisváros parti sépányáról fotóztam 2002.07.04-én délután a képeket. A pálmafákkal szegélyezett kikőtőpart végén a velenceiek által épített Kamerlengo erőd fala és bástyái rajzolódnak ki. A városka tele van napernyős asztalokkal. A Szt. Dominik templom után belátunk az egyik keskeny főutcába is. Egy másik majd harmadik vendéglő más színű ernyői és asztalai után egy hivatali épület majd a sétány keleti vége következik. Természetesen újabb ernyőkkel s asztalokkal. A hajók felett látszik a közeli Ciovo sziget.

A közeli nemzetközi repülőtér miatt szinte minden gép átszáll Trogir fölött. Talán ezért is található róla igen sok légi felvétel az interneten (példák: első, második, harmadik, negyedik). Jómagam nem repülőről, hanem a hegyoldalon kapszkodó szerpentinről készítettem több madártávlati fotót a környékről. Végül itt egy hajózási térkép és városérkép. Utóbbi lapról virtuális túra is indul.

A várost 1997-ben az UNESCO felvette a világörökség listára. A városnak van magyar vonatkozása is: 1241-ben IV. Béla királyunk ide menekült a tatárok elől.

Statikus fotó: trogir2.jpg (3600x360 képpont, 211 kB).
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)


Körkép a Kamerlengo bástyájáról


Félpanoráma a hegyoldalról.
2002.07.12. CsA
További körképek