null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Berlini gömbök

Az alábbi panorámák fotói 2007. május 27-én és 28-án készültek Berlinben a Műszaki Múzeum tetőteraszán és a Sony Centerben, szemerkélő-elálló eső és jobbára borult ég mellett.

Megtekintés QuickTime Viewer (Win/Mac-hoz letölthető innen) vagy java alapú PTviewer megjelenítővel a kép melletti ikonokra kattintva.
Mozgás: egérrel húzva, vagy nyíl billentyűkkel, zoom: Shift,Ctrl vagy +,-. Az állóképek 360x180 fokos egyenderékszögű vetületek.


Mazsolabombázó

   

A Rosinenbomber egy Douglas C-47 katonai szállítógép, amely Nyugat-Berlin szovjet blokádja alatt a légi híd egyik láncszemeként ellátta a várost élelmiszerrel, energiával. A blokád 321 napig tartott, 1948. júniusától 1949. májusáig. Több, mint 2,2 millió lakost, 8000 szövetséges katonát és hozzátartozóikat kellett ez alatt az amerikai, angol és francia hadseregnek légi úton ellátni. Összesen 278 ezer(!) repülést teljesítettek, és 2,3 millió tonna árut szállítottak be a városba (ebből 1,5 millió tonna a szén volt).

Azért hívták Mazsolabombázóknak a gépeket, mert a gyerekeknek a pilóták sokszor külön ledobtak édességet, gyümölcsöt is.

A gép a Műszaki Múzeum új épületének a tetőzetén függ, drótkötelekkel van rögzítve. A teraszon közvetlenül alatta lehet sétálni és nézegetni, de jól látszik a dróthálós járószinten át a rakpartról, valamint méreténél fogva akár a műholdfelvételen is.

A múzeum a Tempelhofer rakparton áll, a háború idején szétbomázott Anhalter pályaudvar helyén. Mellette a BVG, a Berlini Közlekedési Vállalat központja, melynek főépületét átszeli a csatorna fölött vezetett U1 metróvonal.

Utóirat. Miután közzétettem e lapon a fenti gömbpanorámát, tüzetesebben körülnéztem a múzeum honlapján. Találtam is sok érdekeset, de ez kissé elszontyolított. Hát érdemes volt ilyen sokat vacakolnom a fotózással, illesztéssel, publikálással, ha a témát már hasonlóan feldolgozták? Megértő társak azzal vigasztaltak: "a tied szebb, sokkal jobb szögből van :-)" Hát ilyen az élet...


Sony Center

   

A Sony Center a 21. századi Berlin egyik különösen érdekes modern épületegyüttese a Potsdamer Platz közelében . Hatalmas vitorlaszárnyakkal fedett tér, szökőkúttal, vendégőkkel, kivetítőkkel, fényjátékkel, IMAX 3D mozival és sok más látnivalóval. A fények tükröződnek az üvegen, vízen, a legváratlanabb irányokból, akár többszörösen visszaverődve.

Pár napos berlini tartózkodásom során háromszor is visszamentem, mert nem volt elég egyszer megnézni. Először esti fényben fotóztam a mozi erkélyéről a belső teret (az ugyancsak nagy élményt jelentő térhatású filmről kijövet), itt egy halszem vetületben megjelenített, 15 egyedi fotóból összekombinált kép. Még egy makettet is megörökítettem. A második a fenti panoráma, mintegy 70 elemi képből. A harmadik alkalommal a szomszédos toronyház tető-kilátójáról felülről is fényképeztem a kupolát.

A hely persze nem csak számomra volt kedvenc kattintgató-hely. A számtalan nem saját készítésű berlini fotosorozatból most csak egyet linkelek ide, a sok nevezetesség mellett kicsivel a fele után van benne bőven szép SC kép is.

2007.06.29-07.10. CsA

vissza
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.