null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Mars- és Holdközelben a CsaTolna

2003. augusztus 18-án a Mars közelségének apropóján egy kis csillagászkodást szerveztünk. A kezdeményező CsA hozta be Dömgabi távcsövét Kajdacsról, amit a Bartina nyergében, a kilátó alatt állítottunk fel. A gyülekezőt 22:00-ra hirdettük. Az ég tiszta volt, az idő kellemes, és némi meglepetésre még a városi égen is kivehető volt a Tejút.

A következő érkezési sorrendben mentünk fel:

 • Dömigabi,
 • CsA, kisCsA és barátai (Bazsa, Juli, Zetor),
 • Elbi és Elbibaba,
 • Schubi és Miq (gyalog!),
 • Laazy,
 • Yano,
 • Kipi és Kipiné
 • Elbi néhány felvételt is készített a távcső okulárjához tapadva. Ezeken a felvételeken világosan látható, hogy az egyszerű kis digitális kamerája nem birkózott meg a nehéz feladattal: a Marsot még az erősen felnagyított és javított képen is részlet nélküli világos foltnak ábrázolja csak.

  Dömgabi szakszerű kommentálásában a következőket láthattuk:

  A vörös bolygó 56.6 millió kilométerre volt tőlünk, 24.8" látszó átmérővel. 100x-os nagyítással néztük, mellyel láttuk a ragyogó D-i hósapkáját és némi inhomogenitást a felszínén. A bolygó centrálmeridiánján a Mare Erythraeum nevű terület haladt át, a Syrtis Major és a Hellas medence pedig éppen befordult a keleti peremen, így ezeket nem láthattuk. Ezután a kis vöröstől pár fokkal NY-ra látszó Uránusz "bolygoncot" cserkésztük be. Éppen kivehető volt apró zöldes korongocskája, ami alapján eldönthető volt, hogy nem csillagot látunk.

  Később a Hold is feljött, és "alkalmunk volt betekinteni vulkanikus hegyeit", ahogy a korabeli tudósító írta Szenitczey Géza földes-pusztai csillagvizsgálójába tett látogatásakor, 1900-ik év pünkösdjének napján. A terminátor mentén szinte "lukacsos" volt a sok krátertől. Nem is tudom, Yano nem nézte-e sajtnak :-) Éjféltájban, a front betörésekor, láttuk messze délen a Fomalhaut nevű csillagot felkelni, amely a Déli Hal (Piscis Austrinus) csillagkép legfényesebbike.

  A kitartóbbak még látták az M 27 jelű planetáris ködöt, vagyis a Dumbell-ködöt, a csillagfejlődés epizodistáinak eme fényes példányát. Távcsővégre kaptuk a legközelebbi, csupán 2.2 millió fényévre lévő galaxist, az Androméda-ködöt. Mellette láttuk piciny kísérő galaxisát is. Búcsúzóul még megnéztük a Tejút sávjában az Albireót, az égbolt legszebb kettőscsillagát. Végül integettünk a fejünk felett delelő Hattyúnak (Cygnus), Észak Keresztjének.

  A rendkívüli eseményről a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján sok érdekességet olvashatunk.


  2003. szeptember 6-án Dömigabi megismételte a szeánszot. Bár a Mars változatlanul szépen ragyogott, a fő hangsúlyt most a Hold megfigyelése kapta.

  Elbi és nagyobbik Elbibaba fotói:

  CsA, CsÁkos és az ő Kata barátnője fotói (a jobbakat utóbbiak készítették):

  A legutóbbi kép nem csillagászati tünemény, csak hazafelé egy lépcsőházba tévedt békára leltünk...

  Aki megint kihagyta, sajnálhatja.

   
   Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
   CsaTolna © 1998-2022.