null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Aknafedelek

Enek a lapnak az ötlete jópár éve született, amikor leszegett fejjel jártam az utcákat, lásd levelek a járdán.

Alább első látásra nem túl érdekes 38 szürkébe hajló fotó következik utcai aknatetőkről. Látni fogjuk azonban, hogy e témának is megvannak a maga bájai, érdekességei, vizuális szépségei és kutatásra ingerlőek egyes feliratok is. A képeket mind magam fotóztam, készítésük időrendjében mutatom be őket. A fájlnevek ééhhnnóóppmm formátumú időadattal kezdődnek, amelyet a hely követ.


Sűrűn váltakozik az aknatetők anyaga (bronz, öntöttvas, beton), formája (kerek, szögletes), a befoglaló útburkolat milyensége (aszfalt, beton, tégla, díszkő), tisztasága (ráfestett útburkolati jel, öntvényhiba, rádermedt aszfaltfolt, növényi maradványok, csikkek, rágógumi foltok). A tüzetesebb szemlélődő belefeledkezhet a felnyitásra szolgáló lyukak alakjába, számába, elrendezésébe, vagy a nyitás módjába (kiemelés, kifordítás zsanéron). Végül egyes fotókba "belóg" lábbelim orra is. Nekem külön érdekesség volt végigbogarászni, mit is viseltem (a cipők mellett felbukkannak szandáljaim különféle egyedei is, hiszen volt egy kedvenc modell, amelyből három azonos párat is elhordtam).


A szekszárdi képeket már jó hat éve, az első kivételével egy alig félórás belvárosi járkálás során gyűjtöttem be:

Van itt szinte minden a kivitel igényességét tekintve: a "de luxe" figurális, feliratos domborműtől a betű nélküli recésen keresztül a simáig, sőt a lehajlított vas emelőfüles betonlapig.
Mutatok két képet fedélpárokról is, mert az aknák sem mindig magányosak, néha még repedésekkel is összekapaszkodnak (ez itt a líra).
Ráadásul egyes repedések hálózata - bár az útmérnököknek ez alighanem rémálom - már-már művészi keretet von néhány akna köré.
A feliratok nem feltétlenül az akna kezelőjére utalnak, gyakran a fedlapot öntő cég nevét, logóját mutatják.
 • A sok cirádás "Szekszárd város, Fürman Kft." feliratú fedlap egyszerre kapcsolódik a városhoz és a céghez.
 • A "Kupoló 2003 Kft. Szakmár" fedele négyszer is előfordul, akkurátusan megadva a terhelhetőséget is.
 • Az "Aquadukt Kft. 1966" feliratú fedél szép mintája ismétlődik a "Budapesti Elektromos Művek tulajdona" feliratú bronz fedélen is. Hogy utóbbi mit keres Szekszárdon, amely sosem volt ennek az áramszolgáltatónak a "felségterülete" (inkább DÉDÁSz, majd EoN), talány.
 • A "Pont a Mousson" vagy "PAM" felirattal/logóval még fogunk alább is találkozni.

 • Két madridi aknatető:

  Az egyiken a város eperfára ágaskodó medvét ábrázoló címere is látható. A "Canal de Isabel II" a spanyol főváros vízellátásáért felelős közmű.


  A németországi Emsland díszburkolatú főteréről:

  Figyeljük a tartós és szép kivitelt, az akkurátusan beépíthető négyzetben a kör búvónyílást.


  A szegedi Klauzál téren fényképeztem:


  Három barcelonai aknatető:

  Két telefonos, egy vizes. Az "Ajuntament" katalánul van (v.ö. a madridi spanyol "Ayuntamiento" felirattal), jelentése városi.


  Négy szlovéniai fedlap, az első Ptuj, a többi Škofja Loka városkából:

  Itt jön elő megint a PAM, az olasz eredetű vízközmű fedlapnál.


  A fehérvári inkább lefolyó, mintsem fedél:

  Még az ég is tükröződik benne.


  A megújult pécsi belvárosból:


  Herend főteréről:


  Legújabb utazásomról aknafedelek a kínai Sanghajból és a koreai Changwonból:


  Így utólag megint rájöttem, hogy nincs új a nap alatt.
  Csak kettő blogszerű weblap aknatetőkről: Drainspotting, Manhole miscellany, illetve két Wikipédia oldal is mutatóba: német, orosz.
  Cserháti A.
   
   Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
   CsaTolna © 1998-2022.