null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

A kőtáblától az internetig

(a jog megismerésének tehnikai segédeszközei)

Ennek az ismertetésnek az a célja, hogy a "laikusokat", azaz a jogi végzettséggel nem rendelkező felhasználókat segítse a jogszabályok megkeresésében, alkalmazásában, vagyis megmutassa mindebben a Net lehetőségeit.

A múlt...

Kezdetben az írott jog szabályai sehol sem voltak túlságosan terjedelmesek, ezenfelül időtállóaknak bizonyultak, így legtöbbször nemcsak képletesen, hanem a valóságosan is kőbe vésték ezeket (Hammurabi törvényei, az ún. XII táblás törvény Rómában, stb.).

Később az írott jog differenciálódott, terjedelmesebb lett, időtállósága egyre gyengült. Az "adathordozói" is változtak, kézzel írott kódexek jelentek meg, majd a technika vívmányai nyomán törvénykönyvek, közlönyök. A középkorban kettévált a "felhasználói kör" is. A képzett jogászok és a jogban járatlanok között eleinte óriási volt az űr, s sokáig fel sem merült, hogy bármilyen jogi kérdésben önállóan választ keressen a laikus. Ezt a rettenetes jogi szakzsargon is sugallta, ami nem magyar, hanem világjelenség.

A jelen...

A XX.század közepén lassan változott a helyzet. Az élet számtalan területén megfigyelhető, hogy az emberek szakember nélkül is elboldogulnak bizonyos szinten (kontroll nélküli gyógyszerszedés, barkácsolás, kisebb javítások az autón, sőt számitógépes programok írása is). E körbe tartozik néhány jogi probléma megoldása is, akár a munkához, akár a magánélethez tartozik.

Ez óriási kihívás, mert a jogrendszer mennyiségileg gyakorlatilag a végtelenre duzzadt, s az általában "bükkfanyelven" megírt jogszabály értelmezésénél csak a megkeresése nehezebb. Ebben a tevékenységben az informatika szerepe lett a döntő.

A laikus kereshet úgy is jogszabályt, ha tudja a pontos megnevezését, pl. az 1990. évi V. törvényt kutatja. Ehhez elegendő bármelyik CD-n fellelhető jogszabály-nyilvántartó program, csak arra ügyeljünk, hogy mindig a legfrissebb lemezt tegyük a gépbe!

Indulás a netre...

Ennél gyakoribb eset, amikor a megoldandó problémához keressük a jogszabályt, ehhez már internet kell,s valamely keresőprogram. A kamarai vándorcirkuszon a "JURIX"-ot mutattam be, ez a http://www.argent.hu címen található.

Ha előfizettünk, regisztráltuk magunkat, használhatjuk. Ne tévesszen meg senkit az "előfizetés" szó, a használat ingyenes! Kell egy keresőszó, majd - mint az Altavizslán - megkapjuk a találatok számát, s a felkínált jogszabályokat a linkre való kattintással rögtön olvashatjuk, esetleg nyomtathatjuk is.

Azért azt soha ne feledjük, hogy a hipertext szövegek néhány ezreléke hibás is lehet, ezért éles jogvita, illetve többmilliós tét esetén mindig meg kell nézni az autentikus szöveget is, ez pedig csakis a Magyar Közlöny.

Ehhez néhány jótanács!

Ha nincs találat, újabb keresőszavakkal kell operálnunk, ha pedig túl sok, a máshol szokásos módon szükítsünk. A legtöbb esetben pár darab jogszabály marad, ami nem baj, hisz egy probléma megoldásához valóban több jogszabály kapcsolódhat. Ezeket mindig a magasabb szintű jogszabály olvasásával kezdjük, s figyeljünk az egymásra hivatkozásokra is. Ne feledjük ugyanis, hogy a jogrendszer nem kaotikus, ott is van hierarchia.

A téma iránt mélyebben érdeklődőknek ajánlom a "Procedure Juris" című munkámat, ahol a gráfelméletből ismert fastruktúra, a számítástechnikában használt könyvtár, vagy mappaszerkezet, illetve a jogrendszer tagozódásának kisérteties hasonlóságát is részletezem. Megjelent a CHIP Magazin 1998.évi áprilisi száma CD-mellékletén, az Olvasók című könyvtárban.

Sajnos sokszor megesik, hogy hiába nyaggattuk a keresőt, túl bonyolult a jogszabály, vagy nem bírtuk "magyarra" fordítani. Ehhez a feladathoz még senki sem irt megfelelő compilert :-(((

Ekkor a követendő taktika az lehet, hogy a a jogszabály helyett annak valamely alkalmazását, vagyis tulajdonképpen precedenst keresünk.

A vándorcirkuszon bemutattam az "önkormányzati forró drót"-ot, a "Közigazgatási Ügyfélszolgálatot". Előbbi cime:www.b-m.hu/onkormanyzat/onkormanyzati_forrodrot.htm, utóbbié pedig nt.kerszov.hu:81/kozugy/

Mindkét helyen e-mail-ben tehetjük fel kérdésünket, s bízhatunk a szakszerű és gyors válaszban. A Kerszöv megoldása annyiban közelebb áll hozzánk, hogy a Kérdezz-felelek linkjén kivül számtalan egyéb információt is találhatunk, pl. közigazgatási cimtárat is, illetve a korábbi kérdésekre adott válaszokat is olvashatjuk, szépen topicokba rendezve! Egy idő után az olvasható válaszok elérhetnek egy kritikus tömeget, ami azt is jelentheti, hogy nagy valószínűséggel nem kell kérdeznünk sem, mert problémánkra már előttünk rákérdeztek. Ebben az esetben viszont a sok válasz közötti keresés lehet a gond. Bár már itt tartanánk!

Kincskeresés és sörözgetés...

Ezek is ingyenes lehetőségek, akárcsak a Tiszanet kincskeresője, vagy a nonprofit szervezetek problémáira specializált "Legalább ennyit" A kincskereső tematikus kereső, némi térinformatikai háttértámogatással, a tudományos témák között sok hasznos jogi linkkel. Érdemes böngészni közöttük. Más jellegű segítséget nyújthat a nonprofit szervezeteknek ajánlott gyüjtemény.

Ez utóbbi sok irat- és szabályzatmintát tartalmaz, így akkor sem kell kétségbeesni, ha úgy döntünk, hogy sörözői vagy ulti hatások mentén létrejött baráti társaságunk egyesületté kíván alakulni. A minták értelemszerű alkalmazásával (paraméterezésével) félóra alatt jogász nélkül garantáltan elkészül a bírósági nyilvántartásba vételhez szükséges beadvány. Csak pártot ne alapítsunk így, mert az biztos szétszakad egy idő után, hisz van aki a barna sört szereti inkább, s van aki a világosat...

Összeállította: Teodor
Elhangzott az 1999.02.04-i vándorcirkuszon.

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.