a címkép a BBC lapon lévő felhasználásával készült

Régebben is olvashattunk arról, hogy számítógéppel analizáltak különféle zeneszerzői stílusokat, majd arra programozták a gépet, hogy készítsenek hasonlókat. Most ugyancsak egy ilyen cikket találtam a BBC tudományos-technikai híroldalán. A különbség annyi, hogy a korábbiakhoz képest meg is lehet hallgatni az elkészült darabokat vagy azok részleteit (mono Real Audio, 16 Kbps sávszélesség):
 

Beethoven zongoraszonáta (2:22) | Chopin etűd (1:08) | Mozart zenekari szimfónia (5:02) | Joplin rag (1:01)

Mindezt a University of California zeneművészeti professzora, David Cope műveli, aki maga is komponál. Programja az EMI (Experiments in Musical Intelligence - zeneintelligencia kísérletek) névre hallgat.

Cope többször lejátszott eredeti és számítógép szerezte műveket hallgatóinak, azt kérve, fogalmazzák meg, milyen különbséget éreznek köztük. A gép által "készített" zenét sokan vélték eredetinek. Egyszer még a professzor is elkeveredett. Amikor egy konferencián egy Bach művet és egy Bach-szerű kompozíciót akart bemutatni, kiderült, tévedésből két gépi szerzeményt vitt magával.

David Cope már sok nyomot hagyott maga után a világhálón, derült ki ezt követő keresgélésemből. A géppel komponáltatott zenéi már CD-n is megjelentek. Cope természetesen több cikket, könyvet is írt zenei mesterséges intelligencia kutatásairól és az EMI-ről, az egyikhez még CD-ROM melléklet is jár, de nem hagyta ki a video műfaját sem. Munkáit zeneelméleti folyóiratokban elemzik.

99.01.03.

Azt írja Tim Clark a c|net News.Com-nál (lásd még ABCNews), hogy az USA-ban a karácsony előtti szezonban a női vásárlók ellepték az internetes boltokat. Ez azt jelzi, hogy nagy változások előtt áll az eddig férfiak többségét mutató on-line kereskedelmi forma. Hát, ez is elérkezett.

A Media Metrix forgalmi adatai szerint a december 4-10 közötti héten a vásárlók 55%-a hölgy volt. Különösen a ruházati és általános áruházi területen volt megfigyelhető jelentős nemek közti túlsúlyuk. Azt is hozzátették, hogy a következő héten a férfiak ismét többségbe kerültek (rájuk inkább jellemző az utolsó pillanatig való halogatás). Egyre inkább leképezi az internetes vásárlói szerkezet a társadalmon belüli arányokat. Az America Online felhasználók több, mint fele már ma a szebbik nem soraiból kerül ki.

Az Estee Lauder kozmetikai cég - amely elsődlegesen hölgyeknek készíti termékeit - szintén domináns női forgalomról számol be. November közepén indított Clinique lapjukon ugyancsak ezt tapasztalták. Beigazolódott az az októberben készített felmérés is, amely szerint az internetes kapcsolattal rendelkező amerikai lányok, asszonyok 21%-a tervezett 1998 végén on-line vásárlást az előző évi 11%-kal szemben. További érdekes körülmény az elköltött pénz nagysága, ebben - ki tudja meddig - a férfiak vezetnek. A Jupiter Communications az előző teljes évet feldolgozta, és a következőket kapta:
 

nem\USD
< 100
100-500
>500
férfi
12%
44%
43%
31%
42%
25%
 
Az International Data Corporation azt jósolja, hogy az internet felhasználók nemek közötti eloszlása 1999-ben a nők javára tolódik el. - Az Internet nőiesedése nagyon lényeges változás, mert a hölgyek más célpontokat keresnek fel, mint a férfiak, kevesebb időt töltenek böngészéssel, és a háztartási bevásárlások többségében nekik van döntő szavuk - mondja Frank Gens IDC elemző.
99.01.03.

Január 17-én lesz 33 éve, hogy légi baleset következtében 4 hidrogénbombával a fedélzetén lezuhant egy B-52 bombázó erőd Spanyolország déli partvidékén, Palomares közelében. A bombák közül kettő becsapódott a tengerparthoz közel a szárazföldbe (megrongálódtak, de nukleáris robbanás nem volt), a másik kettő ejtőernyőn ereszkedett le - egyik a talajra (sértetlenül), a másik pedig a vízre (a Földközi-tengerbe süllyedt).

A történtekről már korábban készítettem egy magyar nyelvű összefoglalót a tavalyi, Palomareshez áttételesen ugyancsak kötődő másik nukleáris esmény (cézium sugárforrás beolvasztása egy spanyol kohóban) kapcsán. Most az előbbi összefoglalót egészítem ki egy sor, érdekes részleteket is megvilágító címmel.

A palomaresi volt az egyik legsúlyosabb az addig bekövetkezett nukleáris fegyvereket érintő incidensek sorában. A negyedik bomba utáni hajsza mintegy 80 napig tartott. Ennek történetét a lehetőségekhez képest részletesen ismerteti Randy Maydew, a fegyverzet fejlesztéssel is foglalkozó amerikai Sandia Laboratórium egykori dolgozója, aerodinamikával és ejtőernyőkkel foglalkozó szakember. Már nyugdíjasként hívták vissza, hogy vegyen részt a bomba megkeresésében. A történetről könyve is megjelent. Beszél a búvárszakértő arról, hogyan lehet betájolni vízbe esett tárgyakat - így a bombát is. Az amerikai hadiflotta mélytengeri mini tengeralattjárója, az ALVIN is be volt vetve a kutatások és kiemelés során.

A balesetet egy ütközés váltotta ki, amikor a bombázó rutinszerű légi üzemanyag felvételbe kezdett a Sevilla környéki Morón támaszpontról felszállt utántöltő géppel. A légi tankolások történetéről itt olvashatunk. A Palomaresnél összeütközött B-52 és KC-135 géptípusok adatai valamint utalások a "Chrome Dome" fedőnevű, stratégiai bombázóerő 15%-át mindig a levegőben tartó hidegháborús akcióra erről a lapról érhetők el. Hidegháborús bomba-ügyekről, a Törött Nyíl és a Görbült Dárda fedőnevű esetekről szól a CNN összeállítása. Távolabb visz egy másik lap, ahol 20 balszerencsés incidenst sorolnak fel, amely akár atomháború véletlen kirobbanásához is vezethetett volna.

99.01.07.

Azt írja holnapi számában a New Scientist, hogy rövidesen az eddigi legfejlettebb mesterséges agyat ültetik be Japánban egy macsakszerű robotba (IGEN, a holnapiban, mert az interneten már rendszerint napokkal előre ízelítőt lehet olvasni a közkedvelt, könnyed tudományos folyóirat legjobb cikkeiből!). A macska a Robokoneko névre fog hallgatni (ko=gyerek, neko=macska japánul). Azt várják tőle, hogy nagyon élethű funkciókkal fog bírni és a mesterséges élőlények egyik első sztárja válhat belőle.

- Megfigyelőinek nem kell doktori cím ahhoz, hogy eldönthessék, tényleg valamilyen agy irányítja - mondja a mesterséges agy elveit kimunkáló Hugo de Garis. Ő most a kiotói Fejlett Telekommunikációs Kutatások Intézetében dolgozik, mégpedig a kolorádói Boulderban működő Genobyte megrendelésére.

Az épülő sejtautomata gépagy (Cellular Automata Machine, CAM) majd 40 millió mesterséges idegsejtet (neuront) fog működtetni szemben azzal a néhány százzal, amellyel eddig a mesterséges intelligencia kutatók általában dolgoztak. A CAM nem csak sok neuronjával tűnik ki, hanem azzal is, hogy a neuronokat itt hardverben, azaz elektronikusan alakítják ki az eddig jobbára alkalmazott szoftver szimulációs technika helyett. A neuronok olyan összetett programozható kapuáramkörök lesznek, amelyek egyenként mintegy 180 számú kapcsolatot (axon) tudnak létesíteni más idegsejtekkel, egy axon egyszerre többel is. A kapcsolatok ráadásul át is tudnak rendeződni. Az áramköröket a Xilinx cég gyártja a kaliforniai San Joséban.

Az agy 72 komplex kapuáramkörből áll, ami egy modulként működik, 1152 kapcsolt neuronnal. A modulok ismételten át-meg át fognak rendeződni, úgy, hogy összesen 32 768 különféle modult lehet előállítani belőlük. Az agy megjegyzi, hogy az egyes modulok hogyan kapcsolódnak, és egy modul kimenetét más modulok bemeneti információként használják. Így összesen 37,7 millió neuront lehet modellezni, és az egész egy másodperc alatt 300-szor ismétlődő ciklusba van szervezve. Ilyen bonyolultságú agyra ember nem is tud programot írni, ezért újfent a biológiát másolják: az evolúciós folyamathoz hasonlóan működő genetikai algoritmusokat hívják segítségül, hogy a program felépüljön. Véleten mutációkat vetnek be, ami megváltoztatja az agyi kapcsolatokat és struktúrát, és ami sok-sok generáción keresztül finomodik, amíg egy optimálishoz közeli állpotba nem jut - ez lesz a program. A műmacska agyába már annak számítógépen szimulált változatán így kifejlesztett (kifejlődött?) programot töltik át.

Sok mesterséges intelligencia szakértő még kételkedik, hogy elég nagy lesz-e már ez az agy ahhoz, hogy gondolkodásszerű jegyeket mutasson. A fejlesztők még maguk sem tudják pontosan, milyen "okos" lesz a macska, de remélik, hogy a környezeti ingerekre már elég jól fog reagálni, hasonlóan ahhoz, ahogy ezt az állatok teszik.

A CAM agy és a robot a tervek szerint idén márciusra készül el.

99.01.08.

Amelia Earhart nevét és tetteit egy - a Spektrum televízióban bemutatott - filmből ismertem meg pár éve. A csinos fiatalasszony és akkoriban a nők számára különlegesnek számító hobbija, a repülés így összekapcsolódva már életében vonzotta a figyelmet. Még nem voltak űrhajósok, ezért a repülősökre irányulhatott minden közcsodálat és elismerés. Nem szakította meg - sőt erősítette - a személye köré fonódó dicsfényt nyomtalan eltűnése 1937-ben, világ körüli repülőútjának Csendes óceán fölötti szakaszán.

Hogy ma is mennyien ápolják emlékét, az lemérhető az interneten. Elég, ha beadjuk nevét egy metakeresőnek és bőségesen zódulnak ránk a címek. Csak győzzük átbogarászni.. Hogy sokakat foglalkoztat eltűnésének talánya - illetve annak pontos körülményei - arra példa az Élet és Tudomány idei első számában egy cikk: "Megtalalták Amelia Earhart földi maradványait?" (sajnos ez a cikk nem került be az internetes kiadásba, viszont mégis elolvashatjuk, mert hozza Tudomány rovatában az új magyar portál, az Origó). Jóval részletesebben, angolul lásd itt.

A tisztelők, a világ nem akar belenyugodni Amelia elvesztésébe. A kérdőjel még szinte minden tudósítás, róla szóló történet végén feltűnik, mint ahogy a Yahoo találati listáján is. Én ugyancsak elhelyeztem a fenti kis címképen az út végére...

Távolról sem rágtam át magam a tengernyi anyagon, ami a neves aviatrixhoz kapcsolódik. Akit érdekel, a fenti címekről indulva elmélyedhet bennük. Csak néhány érdekesség, találomra. Megnézhetjük utolsó felszállását is (20 Kbps RealVideo 30 s), esetleg nagyobb felbontásban előre letöltve (891 kB). Az utolsó repülés rekonstrukciós kísérletét mutatja be a térkép (162 kB).

A lapok között gyönyörű kiállítású és díjnyertes is van.

99.01.10.

További érdekességek: 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | Vissza egy szinttel
(c) CsaTolna Egyesület 1999, CsA