Látásunk egyik nagy kincse a térbeliség. Annak köszönhetjük, hogy bal és jobb szemünkkel eltérő nézőpontból, kicsit más szögből látjuk a világot. A két kissé különböző képből agyunk alkotja meg a környezetünk 3 dimenziós képet. Ez veszik el akkor, ha lerajzoljuk, vagy szokványos módon - pl. egy lencsés fényképezőgéppel - rögzítjük, amit látunk, pontosabban annak csak két 2 dimenziós vetületét. A térérzet többé-kevésbé megőrizhető, ha két eltérő pontból fotózott vagy számítógépi úton előállított képet speciális módon meg tudunk nézni. Ekkor az egyik szemünkkel az egyiket, a másikkal a másikat kell látni. Az a jó, ha az egyes szemek kizárólag a nekik szánt egy képet látják, bár kielégítő az eredmény akkor is, ha csak elsősorban azt látják.

De hogyan lehet a két képet egyidejűleg, vagy gyors egymásutánban váltogatva szelektíven megmutatni a szemeknek? Erre sok eszközt eszeltek ki. A teljesség igénye nélkül: színszűrős, polárszűrős, optikai záras szemüvegek, tükrös készülékek, szemellenzők. Eszköz nélkül is lehet térélményhez jutni sztereo képpár különleges nézési technikáival (messze mögé nézés, vagy kancsalítás). A fenti címképen a középső kis bordó részlet például O^O szemüveggel nézve lesz térhatású. Minden eszköz nélkül a sárga huzalok közé, majd messze mögéjük nézve ugyancsak előjön a képmélység illúziója.

Természetesen az interneten is vannak 3D képeket, sőt animációkat kínáló lapok. Kialakultak bizonyos formátumok és ezeket támogató szoftver eszközök is. Az egyik ilyen eszköz a DepthCharge plugin, amely installáláskor a böngészőhöz hozzáépül, és képessé teszi azt sztereó képek többféle megjelenítésére (kancsalítós, mögénézős, piros-kék vagy piros-zöld anaglyph színesben, szürkében vagy bordóban, speciális LCD szemüveggel stb.). A 3D Expo lap jó kiindulás lehet egy sor sztereo képgyűjtemény eléréséhez. Íme egy további, német-angol nyelvű címlista. Bőséges eredményt hoz, ha bevetjük a következő keresőszavak valamekkora részhalmazát: "3d 3-D stereo pair anaglyph red-blue gallery". Van már Stereoscopic 3D Web Ring is, jelenleg 105 lapot fog össze.

Aki el akar mélyedni az adott témában, nem árt, ha beszerez egy piros-kék szemüveget. Annak ellenére, hogy ez egy filléres papír-celofán vacak, elég nehéz találni (nekem egy HBO műsorszolgáltató adott annak idején). Ha van jó anyag, saját kezűleg  is lehet készíteni - pirosat pl. a Mikulás csomag celofán zacskójából ;-)

Eddig a legnagyobb netes 3D élményt számomra a Pathfinder, Sojourner marsi felvételei nyújtották. Amíg nem láttam, nem is hittem volna, mennyivel többet érnek, mint az egyszerű fényképek (addig láthatatlan részletek, árkok, lankák tűntek elő).

99.01.17.

Megint "bányászjárás" van Romámniában, a jelek szerint még súlyosabb is lehet az ededigieknél. Az eddigi útvonal, események (lásd pl. a mai Népszabadság cikkét, Népszava térképét is):

Duna-text 15:00  ROMÁNIA: HARCKOCSIK FELVONULÁSA - Több harckocsi és katonai szállítójárművek tucatjai indultak meg péntek hajnalban a  Bukaresttől 150 kilométerre fekvő Rimnicu-Vilcea irányába, ahol több ezer sztrájkoló bányász tartózkodik. A hírt a Pro-TV román magántelevízió jelentette. A tévé értesülései szerint a katonai járműoszlop több mint három kilométer hosszú. A járművek csendőrök és rohamrendőrök ezreit szállítják. ÚJ BELÜGYMINISZTER - Anghel Andreescu tábornok lesz a román csendőrség országos parancsnoka. Ezt jelentette be csütörtök esti eskütétele után Constantin Dudu Ionescu, a frissen kinevezett román belügyminiszter. Az új miniszter eskütételekor Emil Constantinescu elnök hangoztatta, hogy Constantin Dudu Ionescu olyan pillanatban került a belügyi tárca élére, amikor Romániában veszélybe kerültek a jogállam intézményei. Az államfő reményét fejezte ki, hogy az új miniszter eleget tesz az ország iránti kötelezettségeinek, és biztosítani fogja, hogy az állami hatóságok minden tekintélyük latba vetésével működjenek. Dudu Ionescu eskütétele után újságírók előtt bejelentette, hogy a román csendőrség élére Andreescu tábornok kerül. A tábornokot az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának csütörtök esti ülésén nevezik ki hivatalosan. RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT - A román  kormány "rendeletet fogadott el a rendkívüli állapotról és az ostromállapotról" péntekre virradó éjszaka összehívott ülésén - áll a kormányülés után kiadott hivatalos közleményben. Emil Constantinescu román elnök pénteken Bukarestben  kijelentette, hogy kihirdeti a rendkívüli  állapotot,  ha a bányászok helyi idő szerint 14.00 óráig nem térnek vissza Petrozsénybe - jelentette az AFP. ÖSSZECSAPÁS - 133 SEBESÜLT - A rendfenntartó erők 124 tagja és 9 bányász sebesült meg csütörtökön a Bukarestbe tartó Zsil völgyi bányászok és a rendfenntartó erők közötti összecsapás során Cotesti település közelében - áll a péntek reggel kiadott hivatalos közleményben. Egy csendőr, aki koponyasérülést szenvedett, kómában van, hét másiknak pedig súlyos az állapota. A bányászok közül kilencen sebesültek meg, hármójukat Ramnicu Valceában, hatot pedig Horezuban ápolnak kórházban - írta az AFP.

Kossuth Rádió, 16:00 A román államfő nem hirdetett szükségállapotot az országban, mert a kormányfő tárgyalóasztalhoz ült a Zsil-völgyi bányászok képviselőivel. A tudósító Márványi Péter:
- A román államfő elhalasztotta a szükségállapot kihirdetését és a lépést a kormány és a bányászok közti tárgyalások kimenetelétől tette függővé. Ezek a megbeszélések most is zajlanak 30 km-re északra a bányászok mostani bázisától, egy ortodox kolostorban Radu Vasile miniszterelnök és Miron Cosma bányászvezér részvételével. Közben Bukarestben egy órás késéssel kezdődött a parlament rendkívüli ülése, amelyen kiderült: azok az ellenzéki pártok sem tartják magukat tegnapi álláspontjukhoz, amelyek eddig támogatták az államfőt a szükségállapot kihirdetésében. Ion Iliescu a legnagyobb ellenzéki párt vezére is elutasítja a lépést, arra hivatkozva, hogy a bányászok nem a hatalmat akarják megdönteni, hanem a rendszer embertelensége ellen lázadnak, az úgynevezett reform káoszba sodorja az országot, ha a kormány nem tudja erő használata nélkül rendezni a konfliktust, mondjon le. A román Nemzeti Egységpárt elnöke, Valeriu Tabar is elutasította ma már a hadsereg beavatkozásának lehetőségét. A Nagy-Románia Párt vezére Corneliu Vadim Tudor pedig drámai szónoklatban gengsztereknek nevezte az ország vezetőit, éltette a bátor bányászokat, kijelentette, nem az ő pártját, hanem az RMDSZT kell törvényen kívül helyezni, mert az törekszik Románia föderalizálására. Vadim Tudor szerint a helyzet egyetlen megoldása a rendkívüli parlamenti- és elnökválasztások kiírása. Az ülésen korábbi jelzésekkel ellentétben nem vesz részt az államfő. Babiuc honvédelmi miniszter a kormány nevében előterjesztette a gazdaság felpörgetésének és a szociális gondoskodásnak azt a programját, amelynek bemutatását az ellenzéki pártok tegnap kérték.Egyúttal a miniszter közölte: Ramnicu Valcea és Bukarest között a hadsereg barrikádokat létesített és kész megakadályozni, hogy a bányászok a fővárosba jussanak.

Képújság 19:25 ROMÁNIA: VÉGE A BÁNYÁSZSZTRÁJKNAK - A  Zsil-völgyi  bányászok  visszatérnek Petrozsénybe. Több mint négy órán át tárgyaltak a sztrájkolók és a kormány képviselői. A tüntetők vezére miután elhagyta a coziai kolostort, a bányászok felszálltak a buszokra, és elindultak hazafelé. A találkozó után a megbeszéléseken résztvevő kormányfő azt mondta: senki sem győzött, csak  az ország. Radu Vasile a megállapodást gazdasági és technikai jellegűnek nevezte. Meg nem erősített hírek szerint a bányászok megkapják a 30-35%-os béremelést, és a két legveszteségesebb Zsil-völgyi bányát sem zárják be.

Internetto Transsylvania Kis lépés egy bányásznak, hatalmas pofáraesés egy országnak. No comment.

99.01.22.

Holnapután lesz 300 éve, hogy 1699. január 26-án megkötötték a karlócai békét. 1699 kedvenc évszámom volt az iskolában, mert  könnyű volt megjegyezni. Egyszerre egy évszázad végét és a másfél évszázados török uralom végét jelentette itt Magyarországon. Ezzel persze egy másik több évszázados idegen uralom vette kezdetét, az egyre erősödő Habsburgoké... Az esemény kapcsán az alábbiakat szedtem össze 7-8 hazai és ugyanennyi német, osztrák, angol, szerb internetes forrásból, 3 könyvből, 2 térképről. Szokásomtól eltérően most csak főként kép címeket adok meg, mert a szöveg amúgyis kicsit hosszúra sikerült.

A török kiűzetésének előzményei mintegy 16 évre nyúltak vissza. 1683-ban a törökök ostrom alá fogták Bécset, de súlyos vereséget szenvedtek Sobieski János lengyel királytól. 1684-ben XI. Ince pápa szorgalmazására és jelentős anyagi segítségével "Szent Liga" alakult az oszmánok ellen a császár, Velence és Lengyelország részvételével, amelyhez 1686-ban Oroszország is csatlakozott. A velenceiek elfoglalták a Peloponészoszt és Athént, az oroszok 1696-ban Azovot, a lengyelek Podóliát, de a fő hadszíntér Magyarország volt.

1686-ban Károly lotharingiai herceg csapatai bevették Budát, de a Délvidéken eleinte nem voltak túl sikeresek a császáriak. Bár számos végvárral együtt Nándorfehérvárt is felszabadították, az új török nagyvezír Köprülü Musztafa - reformjainak és a francia segítségnek köszönhetően - 1690-ben sorra visszafoglalta a várakat. 1695-től kezdett megmutatkozni annak a hibának a hatása, hogy a Temesközt felszabadítatlanul hagyták, ez ugyanis mozgásteret engedett a törököknek Erdély felé. Bár voltak kísérletek várak visszavételére (a kulcserőd Temesvár ostromlására is), kudarccal végződtek. 1697-ben az új szultán Erdély visszafoglalását tűzte ki célul. Ezzel szemben Savoyai Jenő herceg, I. Lipót császár seregeinek magyarországi főparancsnoka 1697. szeptember 11-én a Tiszánál, Zenta mellett megsemmisítő vereséget mért az átkeléshez készülődő törökre, amivel a két évvel később Karlócánál megkötött béke alapjait teremtette meg. Ez volt a Szent Liga legnagyobb győzelme a törökök felett. A zentai csatában 25000 török, köztük a nagyvezír és három pasa is elesett, miközben a császári csapatok vesztesége 430 fő volt. A teljes török tábor hadizsákmányként a császáriak kezére került. A zentai győzelmet viszont nem igazán használták ki, mert a Temesvárra menekülő törökök üldözésére a közeledő téli időjárás miatt már nem vállalkoztak.

Savoyai Jenő a következő évben, 1698-ban megkezdte Temesvár ostromát, de már nem volt igazán célja a vár visszavétele, mert folytak a török-osztrák béketárgyalások. Ezek eredményeként írták alá 1699. január 26-án a karlócai békét. A békekötés jelentőségét emelte, hogy az osztrák-török mellett további csatlakozó lengyel-török, velencei-török és orosz-török megállapodásokat is magába foglalt. A béke 25 évre szólt. Így - a továbbra is török megszállás alatt maradt Temesköz kivételével - Magyarország felszabadult, a lengyelek, oroszok és velenceiek megtartották az elfoglalt területeket. A béke záradéka kimondta, hogy Thököly Imrét Nikodémiába kell száműzni (ahova később felesége is követte).

Savoyai Jenő - Prinz Eugen - az osztrák katonai tradíció egyik fő alakjaként él azóta is a köztudatban. Emlékét a Budavári Palota előtt lovasszobor őrzi ma is (Róna József alkotása, készült 1899-1900 folyamán). A 200 éves évfordulóra Zenta rendelte a szobrot, de csődbe ment, nem tudta kifizetni, így utólag Ferenc József adott a budai felállításra pénzt (a Palota 1945 utáni újjáépítésekor egy ideig kétséges volt, hogy restaurálják-e az "osztrák generális" szobrát, mert állítólag nem szívlelte a magyarokat).

A XVIII. sz. elején, a karlócai béke után Mária Terézia döntése alapján minden felszabadított vidékre szlovák, cseh, horvát, német, magyar és zsidó lakosságot telepítettek (utóbbiak gazdasági erőt képviseltek). A karlócai békét a Habsburgok a magyar rendek bevonása nélkül kötötték, ami tovább szította az amúgy is meglévő Habsburg-ellenes hangulatot, betetőzve az 1687-es pozsonyi országgyűlés, Erdély osztrák megszállása és az abszolutisztikus uralkodási eszközök miatt felgyülemlett sérelmeket. Társadalmi összefogás kezdett kialakulni, ami később a Rákóczi féle szabadságharc alapját adta.

Karlóca - németül Karlowitz - ma a Sremski Karlovci nevet viseli (néhány forrás hibásan Karlovácként említi, de azt a Zágráb és Adria közti, ma Horvátországhoz tartozó települést Károlyvárosnak hívták, az 1699-es békéhez semmi köze). Karlóca Újvidéktől mintegy 15 kilométerre fekszik DK-i irányban, a Duna túlsó, azaz jobbpartján, a Fruska Gora szőlőkkel teli lejtőjének alján. Egy kis városka a Kelet-Szerémségben. A Szerémségnek e részét 1945 után Szerbiához csatolták. Amíg Karlóca hazánkhoz tartozott, akkor is a szerbek egyházi, szellemi központja volt. Egészen az első világháború végéig itt székelt legfőbb egyházi méltóságuk, a patriarcha. A Habsburg birodalomban, majd az Osztrák-Magyar Monarchiában élő szerbek politikai küzdelmeinek, így a Szerb Vajdaságnak is inspirálója és fő támogatója volt. A városka még őrzi az egykori lüktető szellemi életű központ képét, jelentős épületegyüttese a nagy parkkal övezett patriarcha palota. A békekötéshez kapcsolódó történelmi emlék a hegyoldalon álló Békehozó Miasszonyunk kápolnája (Kapela Gospoda od mira). 1808-ben emelt, stílustalan, meglehetősen ormótlan homlokzatú épület (állítólag török sátrat formáz). Legfőbb nevezetessége: azon a helyen építették fel, ahol a békekötéskor a Szent Liga uralkodói megbízottjainak illetve a szultán képviselőjének sátra állt.

99.01.24.

A népszerű német tudományos folyóirat, a Bild der Wissenschaft interneten megjelenő on-line változata havonta ad egy Top10 listát érdekes tudományos tárgyú címekről. Lássuk az 1999. februári ajánlatokat!

  1. Szkeptikusok lapja Nagy tömegben tartalmaz kritikát, leleplezést és cáfolatot mindenféle, természetfelettinek, valamint paranormálisnak kikiáltott jelenségről. Fellép az áltudományook, népbutítás ellen (angol).
  2. Borostyán A megkövesedett gyantába zárt világot a Jurassic Park c. film bemutatása óta egyfajta titokzatosság lengi körül. Ezt oszlatják el a kansasi Emporia State University lapjain, bemutatva a borostyán keletkezését, lelőhelyeit, zárványait, és még azt is, hogy mi köze a borostyánnak a zenéhez (angol).
  3. Bábel Bár az ószövetségi legenda szerint isteni büntetés zavarta össze a nyelveket és tette érthetetlenné a beszédet, ma már a nyelvi sokféleséget az emberiség kincsének tekintjük. A web szótárainak tartalomjegyzékében van afrikaaner, mongol, xhosa, de ha kell, akár még lengyel is (soknyelvű).
  4. AAS Az Amerikai Csillagászati Társaság konferenciáin rendszerint sok csillagász mutatja be aktuális kutatásait. A meglepetésekben is bővelkedő eredmények elérhetők a társaság lapjain (angol).
  5. Szúnyog genetika Ha meleg nyári éjszakán a fülünkbe döngicsélő szúnyog nem hagy aludni, elmehetünk a Colorado State University szerverén megnézni a Mosquito Genomics lapokat. Itt különféle szúnyogfajták genetikai adatbázisán túl azt is meg lehet tudni, milyen betegségeket terjesztenek ezek a vérszívók. Utána már ez nem hagy elaludni (angol).
  6. Vad világunk A Föld nem mindig egy csendes, nyugodt lakhely. A természet hatalmas erői néha nagyon vaddá tudják tenni. A tornádóktól a földrengésekig sok mindenről olvashatunk az "Eye on the World" lapokon (angol).
  7. Galapagos A szigetcsoport állatai és növényei nyitották rá Charles Darwin szemét azokra a felismerésekre, amelyek evolúciós elméletéhez vezettek. Róla nevezték el a kutatóállomást, amely az interneten ismerteti a szigetek különleges élővilágát (angol).
  8. Fúrómagok Az University of New Hampshire elméletben és gyakorlatban bemutatja, hogyan lehet a földtörténeti idők időjárását a sarki jégből kiolvasni (angol).
  9. Éneklő homok A vándorló homokdűnék különleges zajokat keltenek. Az Éj királynőjének áriáját ugyan még nem tudják, de szép a hangjuk. Aki hallani akarja, keresse fel az University of Michigan lapját (angol).
  10. Filozófia Filozófia az interneten kezdőknek és haladóknak, minden mennyiségben (német).
Megtaláljuk régebbi hónapok Top10 ajánlatait is.
99.01.30.

William of Ockham vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.
99.01.30.

További érdekességek: 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | Vissza egy szinttel
(c) CsaTolna Egyesület 1999, CsA