A Vereckei-hágó és környéke

A Vereckei-hágó a Máramarosi-havasok és a Keleti-Beszkidek közt biztosítja az áthaladást 839 m magasan. Ez a hágó nem olyan mint az Alpok ismert hágói, hanem inkább egy hosszan elhúzódó laposabb hegygerinc. Azt, hogy milyen jelentősége van a magyar történelemben és a kultúrában nem kell hangsúlyoznunk.
Mai szerepe viszont már jelentéktelen. 1980-as olimpiára ugyanis új út épült Munkács és Lemberg közt, ami elkerülte a hágót. Így ma itt szinte alig van forgalom, a rajta átvezető út is borzasztóan rossz állapotban van. A hágó legmagasabb pontján egy évtizede befejezetlen motel, egy hegyi pásztor szobra, egy kereszt és egy buszbeálló nyújt összességében elég vigasztalan látványt. Ezektől néhány száz méterre egy nagyszerű kilátóponton áll a torzóban maradt millecentenáriumi emlékmű.

A vereckei képek sorát egy csaknem 180 fokos fél panoráma képpel kezdjük. Az emlékmű felöl ezt látjuk, ha Magyarország felé tekintünk. Némi romantikus hevülettel azt is mondhatjuk, hogy Álmos és Árpád is ezt láthatta, ha széttekintett innen. (A képre kattintva teljes 2600*250-es, 134kB-os képet is megnézheti.)

2600*250 képpont, 118kB

A millecentenáriumi emlékmű. A Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége és a Magyarok Világszövetsége kezdeményezésére elkezdett emlékmű a különböző hivatalok közti aktatologatás áldozata lett, így még ma sincs befejezve. 1896-ban a hágónál avattak egy emléktáblát, de ez ma már njncs meg.
Nálunk is kavart némi politikai vihart az emlékmű befejezetlensége. Úgy értesültem, hogy talán elkészül a közeljövőben.

Ruszin fatemplom egy Latorca-völgyi kis faluban.
Utunk során számos gyönyörű kis templomocska mellett haladtunk el. Ennek a kis fatemplomnak az érdekessége az, hogy nem a hagyományos boronafallal készült, hanem deszkából. Az élek mentén pedig szerény faragott-festett díszítést kapott.

Ruszin templom egy Latorca-völgyi faluban. Itt is megfigyelhetjük azt a jellegzetességet, hogy a számos görög katolikus templomnak van egy külön harangtornya is, annak ellenére, hogy a a templom maga is tornyos. Újabban a régi hagyományos fazsindelyt fényes bádog lemezzel helyettesítik a toronysisakok fedése során.

Az Árpád-vonal egy bunkerének romja. A második világháború során a Kárpátok hágóinál egy erős védelmi vonal épült ki a szovjet csapatok ellenében. Ez az Árpádról elnevezett védelmi vonal azonban nem tudta megakadályozni a szovjet csapatok benyomulását, legfeljebb csak lassítani. A Vereckei-hágót és a hozzá kapcsolódó Latorca völgyét három hétig tudták védeni. A felvételen egy géppuskaállás romjait láthatjuk. Gyakorlatilag ez az egyetlen megmaradt részlete az Ápád-vonalnak.

A Latorca. A Vereckei-hágótól leereszkedő út a Latorca völgyében folytatódik. A folyó a Vereckei- hágótól északnyugatra, az Uzsoki -hágó környékén ered, és Szlovákia területén ömlik a Bodrogba.

Kezdőlap Ungvár Munkács Beregszász Huszt A Vereckei-hágó A Borzsa-havas A Máramarosi-havasok Csetfalva