null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Panorámák gyűrűben

A panorámákat gyűrű alakban is meg lehet jeleníteni! Több előnye van ennek a bemutatási módnak:
- az egész körkép egyszerre látható a képernyőn, nem lógnak ki a szélei,
- iránytartó, azaz a gyűrű közepéről kinézve az objektumok irányszöge azonos a valóságossal,
- ahogy a horizont felé emeljük tekintetünket, egyre távolabbi tárgyakat látunk, ami a gyűrű esetében is így van.

Lássunk néhány eddig elkészült gyűrűképet! A kis gyűrűkre kattintva a nagy forgó gyűrűkre vált a kép, ha arra is kattintunk, ellenkező irányba indul el. A gyűrűk melletti szövegről továbblépve a hengervetületes körkép változathoz és a fotó ismertetőjéhez jutunk.

A szekszárdi Kálvária télen.

Kilátás az új sötétvölgyi kilátóról

Székesfehérvár, Városház tér

Úton Bled felé

Gyaloghíd a Moldván

A moszkvai Kreml oldalában, a Sándor kert az időközben leégett Manyézs épületével.


Honnan az ötlet? Egy érdekes, CD címkék készítésére inspiráló folyóirat cikk (Magyar PC Magazin) nyomán kezdtem el 2004. júniusában a panorámákat gyűrű alakban megjeleníteni.
Mivel és hogyan? Erre több jobbfajta grafikus program képes némi előkészítés után. A nálunk szokásosan 3600x360 képpontból álló körképet egy 1000x1000 képpontos fehér négyzet felső felébe méreteztem át, majd az egészet fejre állítottam és ráeresztettem egy négyzetet körbe átszámító rutint (a Gimp Szűrők / Torzítás / Polár koordináták menüpontját használtam). A kapott 1000x1000 méretű képet ezután 600x600-ba kicsinyítettem, és szüség szerint élesítettem. Lehetne persze rögtön 600x600-ba betekerni, de az embernek van egy olyan érzése, hogy talán jobb nagyobban ezt a torzítást kivitelezni, aztán a kicsinyítést viszonylag igényes (pl. Lánczos vagy B-Spline) algoritmussal végrehajtani. Ha fehérbe hajlik a panoráma külső vagy belső széle, célszerű még egy diszkrét szürke körvonalat rátenni a gyűrűre.
Pörgetés? Az első találat a guglizott 'rotate applet' szavakra a Bruce M. Anderson féle szabadon felhasználható Rotate Java Applet. Ez megfelelőnek bizonyult. Az appletben elvileg meg lehet adni a háttérszínt, de tapasztalataim szerint csak hófehér háttérrel működik megfelelően. Így ezt választottam.
CsA  
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.