null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Cikksorozat a Tolna Megyei Krónikában


Az Internet olyasmi, mint a telefon volt nagyapáink
idejében, vagy a televízió a század közepén.
Egy új módszer, ami kinyitja előttünk a világot...

Internetről mindenkinek I.
A CsaTolna Egyesület bemutatkozik

Az Internet szóval manapság úton-útfélen találkozunk. Beszélnek róla tévében, rádióban, néha még a csapból is Internet csöpög, ha nem zárjuk el rendesen... Mégis, kell ez nekünk? Hiszen ez biztos a számítógépes szakemberek, vagy az amerikai millomosok játéka...

Az Internet nem valami mágikus világ, nem egy szervezet vagy egy új technikai vívmány, és nem is egyfajta új játék. Valójában inkább olyasmi, mint a telefon volt nagyapáink idejében, vagy a televízió a század közepén. Egy új módszer, ami kinyitja előttünk a világot, lehetőséget ad a Föld távoli országaiban élő emberek számára a kapcsolatteremtésre. Alkotásaikat meg tudják egymással osztani, elképzeléseket tudnak megvitatni, vagy akár csak új tudásra tesznek szert.

Sokan próbaképp vagy kíváncsiságból megrendelték egy szolgáltatónál az Internet hozzáférést, de otthon odaültek a számítógép elé, beléptek az Internetre, és akkor jöttek rá: épp azt nem tudják, mire jó ez az egész? Mire lehet használni?

Ezeket a problémákat látva néhányan elhatározták: tenni kell valamit, hogy ők, akik tudják, mire jó ez a csoda elmondhassák mindenkinek, aki még nem tudja, de szeretné használni, vagy alkalma lenne használni. Megalakították hát a CsaTolna Egyesületet, aminek célja megyénkben nem csak ismertté tenni az Internetet, hanem megmutatni mindenkinek, hol és hogyan lehet használni az élet minden területén, a tanulástól kezdve a szórakozáson át a munkáig. Az Egyesület célja nem kevesebb, mint elérni: a Tolna megyeiek valóban úgy lépjenek be a 21. század információs korába, hogy azt ismerjék és hasznosítani is tudják életükben, munkájuk során vagy szabadidejükben. Megpróbáljuk "megszervezni" a találkát azok között, akik érdeklődnek és azok közt, akik lelkesen meg akarják osztani gyakorlatukat vagy tudásukat.

Cikksorozatunk 6 részben próbálja megmutatni mindazt, amiről ritkán esik szó a tévében, újságokban akkor, amikor az Internet kerül terítékre. Próbálunk olyan kérdésekre válaszokat adni, példákat mutatni, hogy mire is használható ez a dolog mindennapjainkban, hogyan élhetünk vele hasznosan, érdekesen. Szándékaink szerint mindegyik rész bemutatja az élet valamely területén az Internet használatának lehetőségeit.

Lesz szó arról, hogy milyen technikai feltételei vannak az Internet használatának, milyen lehetőségeink vannak "kapcsolatba kerülni a világgal". Megtudhatjuk, hogyan választhatunk a rendelkezésünkre álló szolgáltatásokból, valójában hogyan kell "elindulni" akkor, ha szeretnénk magunkat belevetni ebbe az új kommunikációs médiába.

Ezután megpróbáljuk majd sorba venni azokat a területeket, ahol az Internet hasznos - vagy épp szórakoztató - lehet.

Megtudhatjuk, hogyan kerülhetünk közvetlen kapcsolatba a világ szinte minden részén élő emberekkel, hogyan válthatunk levelet másokkal akár percek alatt; hogyan beszélgethetünk velük, vagy kereshetünk valakit aki kérdéseinkre választ tud adni.

Egy másik cikkből pedig megtudhatjuk, mint jelent egy tűt megtalálni tízezer kazalnyi szénában, amikor az Interneten fellelhető szinte elképzelhetetlen mennyiségű tudásból próbáljuk kiválasztani azt, amire szükségünk van. Majd hallhatunk arról, milyen ötletes megoldásokkal próbál ebben maga az Internet segíteni nekünk, hogyan teszi lehetővé, hogy ebben a hatalmas tudáshalmazban meg tudjuk találni azt, amit keresünk.

Az Internet tele van művészekkel, műalkotásokkal, derül ki egy következő cikkből, és legyen az akár egy képkiállítás vagy egy versgyűjtemény, egy híres múzeum vagy egy világhírű szobrász alkotásai, bizonyosan találunk belőle az Internet kincsesbányájában kutatva. De ennél sokkal többet kapunk: itt mindenki művész lehet, akiben erre hajlam van, mindenkinek megvan a lehetősége alkotásait másokkal megosztani!

Mire használható az Internet otthon? Erre a kérdésre próbál választ adni következő cikkünk, melyet - mint a többi esetben is - saját tapasztalatok alapján írunk le, és ahol saját példánkon keresztül is próbáljuk bemutatni egy család és az Internet kapcsolatát.

Nem lenne teljes a lista, ha nem esne szó a játékokról, hiszen az Internet egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy tőlünk hatalmas távolságokra élő emberekkel tudjunk játszani harci játékokat, logikai játékokat vagy épp világméretű csapatjátékban oldjunk meg mesebeli küldetéseket!

Reméljük, cikkeink külön-külön is érdekesek lesznek, és azok akik velünk együtt haladnak végig témáinkon a végére meglátják, mennyi hasznos dologra jó ez az egész, mely valamikor majd mindennapi életünk részévé is válhat, és nem csak egy távoli, idegen, értelmetlen dolgot fognak benne látni.

És azoknak, akik e cikkeken túl is érdeklődnek a témák iránt javasoljuk, látogassanak meg minket az Szüreti fesztivál ideje alatti Alisca Expon, ahol minden nap meghallgathatják cikkjeinkhez tartozó előadásainkat, valamint választ kaphatnak számtalan Internettel kapcsolatos kérdésre, és természetesen részt vehetnek Internetes bemutatókon illetve személyesen tapasztahatják meg a Hálózat működését.

GP


Internetről mindenkinek II.
Internet a családban

A következőkben néhány pédán keresztül szeretnénk bemutatni, hogy milyen lehetőségeket nyújt az Internet például egy család otthonában, életében. A már internetezők kedvéért egy-egy honlap címét is megemlítjük.

Az Internet otthoni használata az egész család számára tárja szélesre az információs szupersztrádát. Milyen is egy átlagos család? Általában 2-3 generáció él együtt, egészen eltérőek az érdeklődési körök, más és más az időbeosztás. Nézzük, mire lehet szükségük a család felnőtt tagjainak nap mint nap. Újságot a legtöbb ember olvas: valamilyen napilapot, egy-két heti- és havilapot. Az Interneten csak magyar nyelvű sajtótermékből több, mint 200 "lapozható". Azért, hogy könnyedén válogathassunk köztük, elég csak a home.euroweb.hu/stand címre ellátogatni, ahol a teljes választék rendelkezésünkre áll. Rádió- és tévéadások tucatjai hallgathatók, vagy akár nézhetők is. Ha az időjárásra vagyunk kiváncsiak, megnézhetjük az ismert hírtelevízió, a CNN oldalain a világ 6100 városának időjárásáról tájékozódhatunk. Aktuális gazdasági híreket, vagy akár a tőzsdei árfolyamok napi alakulását is figyelemmel kísérhetjük. Hirdethetünk és hirdetések között böngészhetünk. Elektronikus levelezés segítségével folyamatos kapcsolatot tarthatunk kollégáinkkal, munkatársainkkal, barátainkkal.

Segíthet az Interneten elérhető információ a munkában: kereshetünk, de még dolgozhatunk is az Internet segítségével. Lehetőség van számítógépes távmunkát végezni. Ezt kínálja a Távmunka Közhasznú Társaság (www.tavmunka.hu). A gyerekek nemcsak a játékhoz, hanem a tanuláshoz találhatnak segítséget az Internet. A nyelvtanuláshoz tekintélyes szótárak állnak rendelkezésre az Interneten. http://www.sztaki.hu/services/engdict vagy http://www.cab.u-szeged.hu/cgi-bin/szotarK. Elektronikus levelezéssel szintén gyakorolható a tanult nyelv, mellesleg barátokra is szert lehet tenni bárhol a világban.

Amikor "szörfözünk", böngészünk az Interneten, szükség van egy kis angol nyelvtudásra, mert jellemzően ezen a nyelven olvashatóak az oldalak. Ám nem kell megijednie annak sem, aki nem tud idegen nyelvet, mert több tízezer hazai oldal közt válogathat, mely naponta tovább bővül.

A Repeta című tévéműsor - amely középiskolásoknak készült tanuló-oktató műsor -, szintén megtalálható az Interneten. A Magyar Elektronikus Könyvtárban egyre növekvő mennyiségű teljes szövegű irodalmi mű érhető el versektől kezdve akár a Micimackóig. Érdemes megjegyezni a címét, mert napról napra gyarapodik az állomány.

Áttérve a szabadidős tevékenységekre, információt találhatunk arról, hogy milyen műsor lesz a szekszárdi vagy a pécsi mozikban, de akár a soproniakban is. Megtervezhetjük nyári nyaralásunkat, de válogathatunk az utazási irodák által úgynevezett Last Minute (utolsó pillanat) akcióban jelentős kedvezményekkel kínált utakból. Ha nem tudunk eljutni a világ olyan helyeire, melyek kedvesek számunkra, akkor az Internet ebben is segíteni tud. Körülnézhetünk a Mount Everesten, amire őszintén szólva saját erőnkből nem lennénk képesek. A legfrissebb sporthírek, de múltbéli, illetve jövőbeli sportesemények honlapjain is böngészhetünk. Már évek óta létezik a 2000-es olimpia honlapja folyamatosan frissülő információkkal. Elképesztő mennyiségű információt szerezhetünk amerikai űrkutatási hivatal, a NASA honlapján.

Visszatérve a hazai oldalakra: gazdagíthatjuk ételrecept gyűjteményünket a Webfazék oldalain, ahol jelenleg 470 különböző ételről találhatunk leírást.

Csak néhány területet említettünk meg, de ebből is érzékelhető, hogy a család minden tagja szinte bármely tevékenységéhez beszerezheti a szükséges információkat az Internet segítségével. Ha kedvet kaptak az Internettel való megismerkedésre, akkor keressék Egyesületünk rendezvényeit, látogassák meg a http://www.csatolna.hu címet, de a Megyei Könyvtárban méltányos áron szintén megtehetik a kezdő lépéseket.

SzGy


Internetről mindenkinek III.
Internet és a számítógépes játékok

A hálózatos játék izgalmai

Aki már ült számítógép előtt, az nagyon jól tudja, hogy milyen izgalmas perceket okoznak a számítógépes játékok. Az izgalmat már csak fokozni lehet azzal, ha nem a játék "buta" ellenfeleit kell legyőznünk, hanem barátaink, ismerőseink által irányított harcosok ellen kell bevetnünk mindent, vagy éppen vele egy oldalon harcolva rúgjuk góljainkat más országok futballcsapatát irányító felebarátaink hálójába.

Módszerek a kapcsolatra

Számos módszer létezik, hogy a számítógépek összekötésével megtehessük mindezt. Legegyszerűbb módja, hogy közvetlen összeköttetésbe hozunk két számítógépet egy kábel segítségével. Ennek egyik hátránya, hogy a berendezéseket egy helyre kell vinnünk. Ezen segít a telefonvonalas megoldás, de az ember által irányított felek száma itt is csak kettő lehet, ami kizárja a csapatos összejöveteleket. Hogy csapatokban játszhassunk, megfelelő megoldást nyújthat egy számítógépes hálózat, ahol több számítógépet összekötve akár nyolcan, tizen is részt vehetünk a küzdelmekben, de a cipekedés problémája továbbra is maegmarad. Legjobb megoldásnak az Internet kínálkozik.

Játsszunk együtt!

Amikor kedvem tartja, megbeszélem az Internet különböző kommunikációs lehetőségeinek segítségével az ismerőseimmel, hogy mit játsszunk, hányan, ki-ki ellen, és már indulhat is a játék. A számítógépes játékok legtöbbje lehetőséget kínál Internetes arénákba való csatlakozáshoz, melyekben gyakorolhatjuk stratégiai érzékünket, mint pl. a Command&Conquer-ben, edzhetjük reflexeinket, mint pl. a FIFA'98-ban. Megtudhatjuk, valóban megálljuk-e helyünket a már sokszor végigjátszott, kedvenc játékunkban intelligensebb, emberek által irányított ellenfelekkel szemben is.

Játékkészítő cégek, FTP site-ok

Ha elakadunk legújabb kalandjátékunk teljesítése közben, bizalommal fordulhatunk az Internet információrengetegéhez. A játékkészítő cégek Internetes oldalain megtalálhatunk mindent, amit tudni szeretnénk az adott programról, és ha már arra járunk, megnézhetjük készülőfélben lévő játékainak képeit, letölthetjük egy másik programjának bemutató változatát. Arra is megoldást találhatunk, ha problémáink vannak a játék elindításával kapcsolatban, vagy éppen egy újabb kiadását keressük a terméknek. Ügyesebbek sekerrel kutathatnak teljes verziós, ingyenesen letölthető játékok után is.

Cégek:

Lucas Arts: http://www.lucasarts.com
Electronic Arts: http://www.ea.com
UbiSoft: http://www.ubisoft.com

Shareware:

http://www.softwarezone.com
http://www.gamesdomain.co.uk

FTP:

Kvantum Kft. ftp://ftp.kvantum.hu

Magazinok, hardverszükségletek

A számítógépes játékokkal foglalkozó hazai lapok oldalait szintén megtaláljuk a Világhálón, benne színesebb, bővebb információval, letöltési lehetőségekkel. A "legerősebb" számítógép köztudottan a játékokhoz kell. A számítógépünk fejlesztéséhez is számos útmutatót rejt az Internet, melynek segítségével eligazodhatunk a chipgyártó vállalatok termékeinek arzenáljában, melyre legjobb példa az Intel processzorok örökös fejlődése, változása, vagy akár a 3D-t gyorsító VGA kártyák kavalkádja.

Magazinok:

PC Guru: http://gamer.pganet.com
ZED: http://www.zed.hu

3D kártyák, processzorok:

3DFX: http://3dfx.com
Nvidia: http://www.nvidia.com
Intel: http://www.intel.hu
Cyrix: http://www.cyrix.com
GP


Internetről mindenkinek IV.
Keresés az Interneten, avagy hol vannak a tűk a sok ezer szalmakazalban?

Az Internet egyre hatalmasabb méretű. Úgy tűnhet, egyre nehezebb valamit megtalálni rajta. Szerencsére ez nem így van.

Vizsgálatok szerint az Internet növekedése havi 10% körüli (ez évente több mint 3-szoros). Most, 1998. őszén 200 millió felhasználóval számolhatunk, akik majdnem ugyanennyi gép segítségével csatlakoznak. A gépeknek kisebb része szolgáltató, a többiekről pedig el lehet érni a szolgáltatásokat. A szolgáltató gépeken az információ javarészt lapokba rendezett, a lapok száma mostanra meghaladja az egymilliárdot. Ennyi lapból kell megtalálni azt a néhány tizet, amelyen a számunkra éppen szükséges tartalom van. Ilyen nagy feladatot egy ember ésszerű idő alatt már nem képes megoldani, ezért már ezt is inkább számítógépekre bízzák.

A keresésre szakosodott gépeket és programokat keresőrobotnak vagy keresőgépnek hívják. A keresők két eltérő módszert használnak:

  • A nyers erőre, számítógépes teljesítményre alapozó módszer. Itt igen "izmos" számítógépekben működő speciális programok folyamatosan olvassák a világháló szolgáltatóinak lapjait, az előforduló szavakat szójegyzékbe töltik (ezt indexálásnak nevezzük). Úgy mennek körbe-körbe a hálón, mint a pók a sajátján. Ha keresőszavakat küldünk, egy másik program ezeket nagyon gyorsan megtalálja a már sorba rendezett hatalmas jegyzékben. Kiolvassa onnan, hogy melyik lapokon fordultak elő, és ezt visszaküldi nekünk. Néhány ilyen keresőgép, nevének magyar fordításával: AltaVista (magaslati nézet), HotBot (forró robot), WebCrawler (hálómászó), Excite (izgalmas, izgató) stb.

  • A lapokat csoportosító módszer. Itt emberek tartalmuk szerint előzetesen kialakított, többszintű katalógusba rendezik a lapokat. A kereséskor egyre szűkülő témacsoportból választva közelíthetünk a célunkhoz, egyre szorítva a hurkot a keresett információ körül. Pl.: hírek - tv - a Hét. A kizárólag gépi munkán alapuló "pókos" módszernél sokkal kevesebb lapot lehet így feldolgozni, vagy megtalálni, de a kapott eredmény pontosabb. Nevesebb katalógus rendszerű keresők pl. a Yahoo, Lycos.
A két eltérő módszer több keresőnél összemosódik, egymást kiegészíti.

Kipróbálható a http://www.csatolna.hu/hu/eloadas/keres/keresok.htm címen.

CsA

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2019.