A Volga Uljanovszknál

A képek 2005. június 15-én, szerda késő délután készültek. Elég meleg időben szálltunk hajóra, hogy egy nagyobb kört tegyünk a balatonnyi szélesre duzzasztott folyamon.

A hajókázás után felkerestük Uljanovék házát, mely köré 1970-ben, Lenin születésének 100 éves évfordulóján egy lábakon álló emlékmonstrumot emeltek (sok környező épület ráment). Valójában két ház van itt, a kisebb a szülőház, a nagyobb mellette, ahova pár éves korában átköltöztek. A szülőház viszonylagos polgári jólétet tükröz, példaként itt a nappali és a gyermekszoba fotója (tehát volt gyermekszobája).

Lenint lehet szeretni vagy gyűlölni, de egy vitán felül áll: elég nagy hatása volt a múlt század történelmére, így a mi életünkre is. A mai Oroszországban az egykori - mindent elsöprő - Lenin kultusz már megkopott, de az emlékeket, relikviákat nem vetik szemétdombra, a múltat nem törlik el, teljesen nem tagadják meg. És ez alighanem így van jól. Eredetileg nem lelkesedtem nagyon ezért a látogatásért, de végül nem bántam meg.

A panoráma képeit az emlékhely lábasházának keleti lépcsőjéről fényképeztem, ami a Volgára, a hídra tekint.

Statikus fotó: volga3.jpg (3600x360 képpont, 217 kB). A körkép gyűrű formában.
Ha az applet nem működne, ellenőrizni kell, hogy nincs-e a Java a böngészőben letiltva.(egérrel húzható minden irányba, a mozgás meg is fordítható és le is állítható)


Első volgai körkép


Második volgai körkép


A Volga a magas nyugati partról
2005.06.23. CsA

További körképek