null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Neptun kút és vízityúk láb a nürnbergi városi parkban

A fotók - majdnem kilencven - 2009. július 25-e felhős reggelén készültek Nürnbergben, a Stadtparkban.

Megtekintés QuickTime Viewer (Win/Mac-hoz letölthető innen) vagy java alapú PTviewer megjelenítővel a kép melletti ikonokra kattintva.
Mozgás: egérrel húzva, vagy nyíl billentyűkkel, zoom: Shift,Ctrl vagy +,-. Az állókép 360x180 fokos egyenderékszögű vetület.


   


A szökőkút pontos helye: . Ismertető a parkról: és a kútról: . Utóbbiakat nézegetve fedeztem fel, hogy az eredeti kutat anno eladták a cárnak, az meg is tekinthető Petrodvorecben a palota mögötti felső udvar taván: , lásd a róla szóló lapot, képeket: kép1, kép2, kép3. Hát ezért volt olyan ismerős, mert ott már nézegettem jó 25 éve! Nocsak, akkor ez egy újabb holisláttammár. A nürnbergi Neptun kút tehát egy másolat az oroszokhoz elszármazottról.

A szökőkút mellékalakjait több irányból is fotózgattam, mutatóba három kép. Különösen érdekes a lónak induló, de sárkányfarokkal végződő, patája helyén is uszonyt viselő tengeri lény (időközben kikutattam, hogy ez a hippocampus ):

Egy sor szép növény is megragadott. Volt, amit csak másnap reggel fényképeztem - mert visszamentem - az éjszakai eső után. Az árnyékos páfrányra eső fényfolt motívuma ideális képernyő háttérnek (köröskörül a sötétebb tartományban jól elrendezhetők az ikonok rajta), még nem untam meg. Több szobor is megbújik a parkban, így egy faun és béka ábrázolása is:

A parkot néhány mókus mellett főleg vízityúkok de leginkább kacsák népesítik be. Elég szelídek a madarak, eltűrik a közeli fotózást is. A vízityúk a tavacska közepén úszó(?) fészekben lakik. Nagyon megtetszett a lába: ideális az ingoványon való gyaloglásra. Felfigyeltem a hegyes sarkantyúra:

Nürnbergi ismerőseink csodálkoztak, mikor lelkendezve meséltünk a parkról. Szerintük a korábbi években eléggé elhanyagolt volt, úgy tűnik, végre rendbe kapták.

2009.07.25-08.30. CsA

vissza
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.