null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Ívek és legyek

2007 májusa mozgalmas volt számomra látnivalókban, hivatalos és magán utazásokban. Két képpárt mutatnék most, mint vizuális élményeket.

Május 14-én az azúrparti Nizzában sok egyéb mellett fotóztam egy elég méretes köztéri szobrot, egy acél ívet. Akkor még csak kattintottam, és nem kattantam rá. Tetszett, ahogy sok minden a szép mediterrán városban:

 

Május 29-én elfáradva a sok városnéző gyaloglástól felültem Berlinben az M29-es buszra, végigmentem a Kurfürstendammon a külső végállomásig, majd vissza. Az emeleten, pont a vezető fölött volt szabad hely, alkalmas fotózásra. "Lődöztem" szorgalmasan még a legkisebb érdekességekre is. Már elhagytuk a Kudammot, mikor az egyik kereszteződésnél egy újabb ív "jött szembe". Kezdett szemerkélni az eső (később hatalmas viharba ment át, amit épp, hogy megúsztam), azért van vízcsepp az ablakon:

 

Az utólagos internetes kutatás kiderítette, hogy mindkettő ugyannannak a francia művésznek az alkotása. Az "ív- és vasrúdőrült" Bernar Venet. Itt egy szó szerint lökött videó a hivatalos honlapján. További linkek: Nizzához, Berlinhez.


A legyeket Moszkvában és Rómában láttam. Ez persze nem lenne olyan nagy dolog, ha nem méretes vaslegyekről lenne szó (zsib)árusok ponyváin. Mert a május 24-én Moszkvában, a Veréb hegyen (korábban Lenin hegy) látott légy szakasztott olyan, mint a tavaly nyáron, a Trastaverén megcsodált mű. Tán csak egy kicsit jobban ki van glancolva:

 

 

További keresgélés eredménye szerint az ilyen vaslegyek annak idején gyufatartóként szolgáltak. A két szárny hátsó végét megemelve felnyílik a toron lévő zsanér mentén, a tároló rekesz a potrohban van elrejtve.


Kiegészítés. 2008. november 26-án este a varsói reptéren szálltam át Helsinkiből Budapestre menet. Egy jó órát kellett várni. Unalmamban fel s alá mászkáltam az egymást érő tax-free shopok környékén. Egyszer csak egy vitrinben bukkantam erre az újabb légyre, több más fémtárgy között (fényképezőgépem a táskámban maradt, amire jó 300 m-re vigyáztak, így a telefonnal kaptam le őkelmét):

 

Újabb kiegészítés. 2009. júliusában készítettem egy gömbpanoráma felvételsorozatot Nürnbergben. Jó másfél hónapra rá, feldolgozása után derült ki, hogy már láttam valahol ezt a Neptun szökőkutat.

CsA

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.