null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Vándorcirkusz a szekszárdi 5-ös általános suliban

5-ös általános suli

Exit, alias Ábrahám Béla vetette fel október végén a sajt@ listán, hogy az 5-ös általános iskolában még november folyamán szívesen látnák a CsaTolna vándorcirkuszát. Néhány napos levelezés után kiderült, hogy összeáll a résztvevők köre és a dátumban is megegyeztünk. Exit minden technikai feltétel biztosítását bevállalta, plakátot készített és közönségszervezőként is bevált:-)

2000. november 21-én 16 órára terveztük a kezdést. A helyszín az iskola könyvtára, amely fél négykor már csak a projektorra várt, amelyet Pipás prezentált néhány perccel később. Meglepetésünkre a projektor 800*600-as felbontásban bemondta az unalmast, csak szép színes sormintát tudott produkálni... Ez bizony kellemetlen meglepetés volt, hisz már több esetben használtuk azt a masinát ebben a felbontásban minden probléma nélkül. 640*480-ba kapcsolva úgy tűnt, hogy menni fog a dolog, ezért Exit erős bíztatására felmentünk az igazgató asszonyhoz tiszteletünket tenni, ahol "Terülj asztalkám" és igen kedves fogadtatás várt ránk. Már csak néhány perc volt a kezdésig, beszélgetésre minimális idő jutott. Raksa - hogy az előadás időben megkezdődhessen - egy laza csavarintással magára öntötte a kristályvizet és már mehettünk is a könyvtárba:-)

A könyvtár zsúfolásig megtelt (kb. 30-40 fő), csak Pipás feje tűnt egy kicsit lilának - nem látott a pipától. Ránézve a vászonra minden érthetővé vált. A projektor meggondolta magát és sárközi mintával dúsította a 640*480-as képet:-(
Rövid tanakodás után megszavaztuk, hogy jöjjön Exit pótmegoldása, egy írásvetítővel kombinált kivetítő, ami persze jóval kisebb fényerőt tudott produkálni.

Amíg a fiúk végrehajották a cserét, CCapo belekezdett a vándorcirkuszba. Röviden bemutatta a CsaTolna Egyesületet és az előadókat, illetve rákérdezett a hallgatóság PC és Internet ismeretére. A résztvevők nagyobb része használ számítógépet és az internettel is találkozott már . Ez azért nem volt váratlan, hisz Exit jelezte, hogy az informatikai munkaközösség tagjai is a közönség soraiban lesznek.

nagy 46K
CCapo CsaTolna bemutatása
nagy 54K
Yano bűvöli a gépet
nagy 58K
A közönség, előtérben Pipás
nagy 57K
Fenn a keze a már internetezőknek
nagy 62K
Egyesek még jegyzeteltek is

Erlich Jani, azaz ej kezdett Az internetes levelezésről című előadásával. Janó most debütált, ez érződött előadói stílusán, de hát egyszer mindent el kell kezdeni. A szakmai közönségre számítva bizony igen mélyen belemászott az e-mail lelkivilágába, ami némely hallgató számára valószínűleg mélyütés volt. Janó a végén megnyugtatta őket - CCapo néhány példával meg is erősítette -, hogy a gyakorlatban azért igen egyszerű az elektronikus levelezés és számtalan előnye miatt feltétlenül érdemes használni.

nagy 52K
Yano emiles előadásba kezd
nagy 41K
Exit meggyőző erővel "keres"
nagy 54K
CCapo, Raksa, ej, Exit
nagy 53K
Raksa irodalmi előadás közben
nagy 56K
Vándorcirkuszi záróakkord

Második előadóként Exit lépett színre és Keresés az interneten címmel tartott egy igen érdekes és példákkal fűszerezett előadást. Körbejárta Sün Sámuel példáján a keresők lelkivilágát, találati pontosságát, keresési stratégiákat mutatott be. Metakeresők segítségével jónéhány Eiffel torony képet prezentált a közönségnek.
CCapo - mivel Exit előadását még nem publikálta - CsA, azaz Cserháti András előadását is a hallgatóság figyelmébe ajánlotta.

Harmadikként Raksa magyar irodalomról tartott előadást. A kályha természetesen a MEK, a Magyar Elektronikus Könyvtár. Megmutatta az Újságosstand-on az irodalmi folyóiratokat. Az Ady sulihoz hasonlóan ismét élvezetes, jól komponált, stílusos előadást tartott.

Befejezésül CCapo köszönte meg a közönségnek az érdeklődést. Elpakolás közben/után közel egy órán át beszélgettünk még a kitartókkal az előadás tapasztalatairól, az internetről, esetleges további tematikus előadásokról.

nagy 49K
Búcsúzás a közönségtől
nagy 50K
Vándorcirkusz copf stílusban
nagy 47K
Kupaktanács a cirkusz után
nagy 51K
Raksa eszmecseréje
nagy 44K
...csak beszélünk és beszélünk

A lebonyolításban közreműködtek:

  • Exit (szervezés, technika biztosítása, előadás)
  • Yano (előadás)
  • Raksa (előadás)
  • Pipás (technika biztosítása)
  • CCapo (rendezvény levezetése)

Bitekbe verte: CCapo
Fotózta: Raksa & Pipás

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.