null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Lámpabolti Esték

A CsaTolna egy nyílt, bárki által ingyen látogatható előadássorozatot indít 2004. januárjától bizonyos internetes témákban. Helye Szekszárd, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár (IGYUK) földszinti utcafrontra néző terme, ami régen lámpabolt volt. A sorozat gyűjtőneve ezért Lámpabolti Esték.

Egyelőre 1,5-2 havonta lennének ilyenek. Hasonló internetes feldolgozásokat vagy az egyesület tagjai számára érdekes témákat már belül úgynevezett Műhelyeken eddig is tárgyaltunk (pl. nagy sikere volt a Linux Műhelynek és a Digitális Fotóműhelynek), de most kinyitnánk az ajtót más érdeklődők előtt is.

 • Az első estére 01.29-én csütörtökön, 17:30-tól került sor. Témája egy kis történeti visszatekintés után a Mars kutatás újdonságai az interneten. Nem elsősorban az ezzel kapcsolatos ismereteket, információt akartuk szájba rágni vagy elsorolni, hanem inkább bemutatni azokat az eszközöket, információs forrásokat, ahol többé-kevésbé önállóan, céltudatosan bárki ezekre akadhat (a szokásos hasonlat: nem halat adunk, hanem megmutatjuk a halfogás módszerét).
 • A második alkalommal, 02.26-án, ugyancsak csütörtökön 17:30-kor a TolnaArt megyei internetes művészeti portált mutatták be szerzői. Több mint 60 régióbeli festő s együtt legalább ugyanennyi szobrász, keramikus, textiművész, népművész stb. művei láthatók a már ma is hihetetlenül gazdag virtuális gyűjteményben.
 • Harmadszorra, 03.24-én, szerdán 17:30-tól a betűk és színek világába kalauzoljta el egy hozzáértő alkalmazott grafikus a közönséget.
  Az első téma keretében az olvasás, az olvashatóság, a magyar nyelv alapszabályai kerültek szóba, majd az út az írógéptől a számítógépig. Aki eljött, megismerte, mit szabad és mit nem illik tenni a betűvel, milyen a betű mint szoftver, hogyan kapcsolódnak a különféle számítógépes rendszerek és a nyelv.
  A színek kapcsán is sok érdekesség villant fel egy előzetes formában. Eredetileg reméltük, talán lesz idő a szín és a számítógép, a színmélység, a digitalizálás, a kép, az interpoláció, a színhűség stb. részletesebb megvilágítására is. Nem így lett, ezért erre csak egy későbbi folytatás során kerülhet sor.
  Alapkérdés: a betű és szín alkalmazásában a számítógép előre vitt-e vagy inkább visszavetett minket?
  Az ismeretek átadása mellett ízlésformáló igénnyel is fellépnénk. Ma már egyre többen vállalkoznak "weblap faragásra" a megyében is, ezzel nekik kívánunk segítséget nyújtani.
 • Negyedszerre, 04.28-án, szerdán 17:30-kor a Színek kerültek sorra. Mint ahogy az a bőséges anyag ismeretében előre sejthető volt, a 03.24-i alkalommal nem maradt idő a színekről szóló előadásrész aprólékos kifejtésére. A színek - színlátás - színmódok - színrendszerek köré épült tehát az előadás. Megtudtuk, hogyan látjuk mi a színeket és hogyan a látják a berendezések, mi színhőmérséklet, opacitás, fényelnyelés és visszaverődés. Az előadó bemutatta az RGB, CMY(K), LAB, HSB színrendszereket, használatukat, összefüggéseiket, egymáshoz való viszonyukat.
 • Ötödszörre, 05.26-án, szerdán 17:30-tól mutatta be Hajdan Tolnában címmel a nagy tudású helytörténész az egykori Tolna megye népeit, épületeit. Az előadás a CsaTolna honap Tolna megye műemlékei anyagára épült. Helyet kaptak benne a római kor, a középkor és a későbbi időszakok. Szó esett templomokról, várakról, középületekről és lakóházakról, román, gótikus, barokk és egyéb stílusjegyek hordozóiról. A magyarok mellett láttuk a németek, rácok, székelyek emlékeit. Megismertük a katolikus, református, evangélikus és zsidó épített környezet fennmaradt örökségét. Virtuális túrán bejártuk sok település nevezetes építményeit. Megtaláltuk a térképen, megnéztük fotókon, sőt többre felülről is rápillanthattunk légi felvételeken. Mindez közvetlen emberi hangon, érdekesen, sokszor személyes élményekkel fűszerezve.
 • Hatodszorra, 07.22-én, csütörtökön 15:30-tól az Fsf.hu Alapítvány a már hagyományosnak mondható Szabad Szoftveres Roadshow keretében Szekszárdra látogatott. Előadásaikkal rá kívántak világítani a szabad szoftverek előnyeire és azok esetleges hátrányaira is. Az érdeklődők gyors egymásutánban 4 előadást hallhattak: GNU alapfogalmak és jogi kérdések, Többplatformos szabad szoftverek, OpenOffice.org és végül Az átállás nehézségei.
 • Hetedszerre, 09.30-án, csütörtökön 17:30-tól az Internet zenészeknek című előadásra került sor. Azokról a világhálós szolgáltatásokban rejlő lehetőségekről szólt, amelyeket a zenével aktívan foglalkozók (profi és amatőr muzsikusok) "haszonélvezhetnek". Mindez természetesen sok muzsikával kiegészítve. A zenék közt volt a netről letöltött és helyben lejátszott is (pl. megszólalt egy - az előadó által görbe fából készített - cink). Az Este zárásaként a jelenlévők családi távzenekart hallhattak: az előadó felesége, fiúgyermeke otthonról játszott élőben kíséretet, mely az interneten keresztül bejött a Lámpaboltba, ahol is a családfő e kíséretre "rámuzsikált"!
  Az előadó egyébiránt a Kabóca zenei műhely szerzője, gondozója, utalt is erre a neten már többször hivatkozott lapra.

Vannak ötleteink a folytatásra is. Ha a rendezvény, illetve egyes előadások sikert aratnak, elvisszük a megyében bármilyen befogadó helyre és ott is előadjuk. Időközben a Mars tárgyú első előadással már a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kollégiumában és a Szekszárd-Palánkon a Csapó Dániel Középiskolai Napokon már szerepeltünk.

Minden előadást számítógéppel, kivetítővel és élő internettel támogatott formában kívánunk bemutatni, előadásaink anyaga - ahogy eddig is - elérhető
lesz a honlapunkon.

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.