null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Szabad Szoftver Alapítvány előadások

Az Fsf.hu Szabad Szoftveres Roadshow-ját 2004.07.22-én becsomagoltuk tehát a Lámpabolti Estékbe. Kezdjük azzal, hogy dögmeleg volt - 36 fok volt kinn árnyékban -, ami besötétített teremnél, két ventilátor előtt, buborékos hidegvizekkel is nehezen volt bírható. Szerencsére némely előadók rövid nadrágban jöttek, bár előre egyeztetett módon. A hőség nem szegte kedvét a hallgatóságnak, amely ugyan nem volt nagyszámú, de annál elszántabb: a CsaTolna core team felét tették ki (ezt a kifejezést is az előadásokat követő beszélgetés során tanultuk el ;-)

Sok dolog már ismert volt, láttunk gnut, pingvint, szürkerókát korábban is. Mert ugye egyre többen belegázoltunk már valamilyen mélységig a Linuxba, vagy használunk OpenOffice.org-ot, Gimpet stb. többféle platformon. Mégis mindenki kapott újat, de talán a legjobb az volt, hogy így egybe foglalva, azonos keretben és formában "jött le a téma". És természetesen az előadők egyénisége, jó értelemben vett küldetéstudata is feldobta a délutánt. Külön öröm volt, hogy nem tukmálták a szabad szoftvert, egy határon túl :-) nem pocskondiázták a piacvezető termékeket vagy a redmondiakat, igyekeztek reális képet vázolni, és a gondolkodás, mérlegelés irányába terelni a nyájas hallgatóságot.

Az egyes előadások eredetileg az OpenOffice.org prezentációs szoftverében, az Impressben készültek. Az Fsf.hu-tól ezeket közzétételre megkaptuk, amit ezúton is köszönünk. Alább az Impressből pdf-be exportált változatok találhatók, illetve a két középső - terjedelmesebb - előadásra ezeken túl képes indexlapok, melyekre kattintgatva az egyes diaképek külön-külön előcsalhatók. Minden előadást továbbá néhány fotó illusztrál:


Varga Csaba Sándor - GNU alapfogalmak és jogi kérdések


Noll János - Többplatformos szabad szoftverek


Daczi László - OpenOffice.org


Nagy Károly - Átállási nehézségek

Érdemes volt eljönni. Az előadókkal elköltött vacsora eszmecseréi is rápillantást adtak az Alapítványra.

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.