null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Lámpabolti Esték - újra indítva

A CsaTolna újra indította a 2004-ben sikeres első Lámpabolti Esték előadás sorozatot.
A helyszín változatlanul Szekszárd, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár (IGYUK) földszinti utcafrontra néző terme, ami régen lámpabolt volt (a sorozat gyűjtőneve ezért Lámpabolti Esték).

Az idei kezdő előadások:

 • Az első téma a Digitális fotózás: panorámák az internetre volt. Előadó: Cserháti András. Időpont: 2006. január 17. kedd, 16:30.

  Az előadás áttekintette a panorámák fajtáit (pl. sávos, mátrix, kocka vagy gömb, körbejárt tárgy). Bemutatta a digitális panorámakészítés olcsón és könnyen elérhető eszközeit. Gyakorlati tapasztalatokból fakadó tanácsokat adott a fotózás módjára, kitért a lehetséges problémákra. Ismertetett egy sor képösszeillesztő és feldolgozó szoftvert, a hangsúlyt az internetről letölthető szabad, többplatformos (Windows, Linux és Mac alatt egyaránt használható) modern szoftverekre helyezve. Foglalkozott kiemelkedő fejlesztőkkel, jogi csetepatékkal és az internetes közösség erejével is. Szóba került a kész panorámák internetes közzététele is.

  A saját képekkel bőven illusztrált bemutatóban helyet kapott a CsaTolna honlap mára közel 100 darab, városról, környékről, országról és világról készített panorámája. Ezeket az egyesület 12 tagja fotózta, készítette. Ugyancsak felvillant egy szlovén és egy dán fotográfus különlegesen gazdag és érdekes munkássága.

  A vége felé receptet kapott az érdeklődő arról, hogyan hozhat létre pár tíz saját fotójából virtuális valóságot (mozgatható, nagyítható részleges vagy teljes gömbképet), és néhány érdekes ilyen képpel is megismerkedhetett.

  Az előadást a körbejárt szekszárdi szobrok témája zárta. Ez volt az előzetes:

  Most is és a jövő hónapban is www.csatolna.hu felirattal ellátott, térhatású képek szemlélésére szolgáló ingyenes szemüveget osztottunk illetve osztunk ki a jelenlévők közt.

 • A folytatás tehát február 16-án, csütörtökön, 16:30-kor volt. Digitális fotózás: sztereoképek az internetre címmel.

  Történeti visszatekintéssel indult a bemutató. Gábor Dénes magyar származású tudós Nobel díj átvételekor tartott előadásának nyomdokain járva felvillantak egyes korai térábrázolási stúdiumok, a sztereoképek elődei. Láttuk, hogy a fényképezés feltalálásával szinte egyidőben kezdődött és terjedt el a sztereofotózás is. Gyors áttekintés következett a sztereofotó eszközökről (különleges fényképezőgépek, előtétek, szánok stb.).

  A következőkben a sztereo látás hátterét taglaltuk. A lényeg: két szemünknek kissé eltérő nézőpontból kell ugyanazt a tárgyat, személyt, tájat mutatni, lehetőleg úgy, hogy mindegyik szem csak a neki szánt képet lássa (a többit az agy látóközpontja elintézi).

  A megjelenítési módszerek erre az elvre épülnek, mindegyiket egy-egy magyarázó diakocka ismertette. Sokan nem hinnék, de szabad szemmel nézve is elérhetünk sztereohatást alkalmasan elrendezett képekkel és nézésmóddal, pl. távolba meredve (párhuzamos tekintet) vagy kancsalítva (kereszteződő tekintet). Vannak tükrös módszerek is. Képeslapokról, kártyanaptárakról ismert lehet a csíkozott képekre felhordott mikro-prizma sor módszere is. A kétszínű (anaglif) technika nézéséhez színszűrős szemüveg kell. A résztvevők az előadást éppen ilyen papírszemüvegeken át élvezhették. Csak a teljesség kedvéért utaltunk drágább, bonyulultabb eljárásokra, pl. a sztereomozik polárszűrős szemüvegeire vagy folyadékkristályos képváltogató eszközökre is.

  Ezt követően arra kanyarodott a bemutató, hogy mi magunk olcsó, hétköznapi eszközökkel miként készíthetünk, dolgozhatunk fel és mutathatunk be sztereoképeket. A fotózási tanácsok után bővebb ismertetés következett két internetről ingyenesen letölthető - feldolgozó és megjelenítő - programról. A sok lehetőség közül japán szerzők programjait vizsgáltuk meg. Közülük az egyszerűbb az Anaglyph Maker, míg többre képes a StereoPhoto Maker. Utóbbi támogatja szinte az összes megjelenítési módszert és egy java applettel meghajtott weblapot is tud készíteni sztereoképeink bemutatásához.

  Az előadó egy sor beltéri és kültéri képet is mutatott, köztük saját fotóit is. Ennek keretében láthattunk sztereoképet a szekszárdi Prométeusz park acélkeselyűjétől a repülőről fényképezett hegyláncig. Különösen izgalmas a Mars sztereóban. A NASA és ESA interneten közzétett sztereoképei már maguk is élményszerűek, de még tovább fokozza az élvezetet az, ha mi rakjuk össze a naponta publikált nyersképekből a marsi térhatású világot. Akár sztereopanorámát is!

  Végezetül mazsoláztunk néhány további, rokon alkalmazás közt. Előbukkant műszaki eszközök térbeli megjelenítése. Környékbeli példákon kicsit elidőztünk a domborzat szemléltetésénél. Pillantást vethettünk múlt századi sztereoszkópba oltott iPodokra is. Egy diakép erejéig megtudtuk, hogyan rajzol térbeli ábrákat a levegőbe Rátai Dániel, az ifjú magyar feltaláló.

  Itt is közreadtunk egy kis előzetest:

 • Harmadikként március 30-án 17 órakor elbi jött a talányos című " Csak ami nincs annak van bokra..." című előadással, ami csillagászatról és fizikáról szólt. Az előadás diái pdf-be konvertálva innen letölthetők .

  • Tervezünk egy sor további előadást a következő hónapokban:
   • Szép Attila, nemrég szentelt paksi lelkész (amúgy @tti néven tagunk): Hit és net
   • Zsoldos Ferenc, elektronikai alkatrészboltos (Zsel): Ultranagy hullámhosszú rádiózás az interneten, avagy hang a vulkánokból, tengeralattjárókról -- a cím még nem végleges
   • Gyulai János, a paksi NJSZT csoport vezetője (profi kiállításlátogató): Informatikai kiállítások
   • Vida Andrea, szegedi egyetemi könyvtáros és internet tudor: Könyvtár-net-irodalom -- a cím még nem végleges
   • stb. - alakulóban.

   Ha a rendezvény, illetve egyes előadások sikert aratnak, lehetőség szerint elvisszük a megyében bármilyen befogadó helyre és ott is előadjuk. Minden előadást számítógéppel, kivetítővel és élő internettel támogatott formában kívánunk bemutatni, előadásaink anyaga - ahogy eddig is - elérhető lesz a honlapunkon.

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.